Οι Ινδιάνοι ζητούν τη βοήθειά μας

Avaazίτες και Avaazίτισσες από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μαζεύουν υπογραφές για να σώσουν το ιερό δάσος της φυλής των Απάτσι στις ΗΠΑ που κινδυνεύει να γίνει μεταλλείο.

 


Article featured image
Article featured image

Για αιώνες, οι Απάτσι του Σαν Κάρλος χρησιμοποιούν την περιοχή Oak Flat, του εθνικού δρυμού Τόντο στην Αριζόνα, για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές τους.

Η πολιτισμική ιστορία και η φυσική ομορφιά είναι οι λόγοι που η περιοχή χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη πριν 60 χρόνια και που το Κογκρέσο μπλόκαρε πολλές φορές στο παρελθόν απόπειρες να παραχωρηθεί η γη για εξορύξεις.   

Τώρα, το δάσος κινδυνεύει, αφού μεγάλη πολυεθνική πιέζει για να ξεκινήσει εξορύξεις και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να της δώσει το πράσινο φως.

Οι γερουσιαστές της Αριζόνα, οι οποίοι έχουν οικονομικά συμφέροντα σε εταιρίες εξόρυξης, κατάφεραν να περάσουν το σχέδιο από το Κογκρέσο πέρυσι, ως τροπολογία σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο για την εθνική άμυνα.

Οι υποστηρικτές του μεταλλείου – καθοδηγούμενοι από μια Βρετανο-Αυστραλιανή εταιρία – λένε πως θα φέρει δουλειές στη περιοχή, αλλά οι τοπικοί ηγέτες αμφιβάλλουν για το ότι οι θέσεις εργασίες θα δοθούν στους ντόπιους και υπογραμμίζουν τη τεράστια ζημιά που θα επιφέρει. 

Ο ιερός τόπος των Απάτσι θα καταστραφεί ολοσχερώς αν τελικά φτιάξουν το τεράστιο ορυχείο χαλκού στο Oak Flat.

Οι ηγέτες των Απάτσι θα συναντηθούν με τους νομοθέτες μέσα στις επόμενες ώρες.

Αν αρκετοί και αρκετές από εμάς, αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα, στηρίξουμε τη θαρραλέα τους έκκληση σήμερα, η μαζική μας κατακραυγή μπορεί να τους βοηθήσει να σώσουν τα πατρογονικά τους εδάφη αλλά και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, πως η γη και ο πολιτισμός των ιθαγενών φυλών δεν πωλείται.

Στιγμιότυπο από τελετή στο Oak Flat

 

Αν θες να συμβάλεις και εσύ στην πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση υπόγραψε εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ