Πλούτωνας: ομιχλώδης και γεμάτος παγετώνες

Δε σταματά να μαγεύει και να εκπλήσσει τους επιστήμονες ο Πλούτωνας.

 


Νέες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την αποστολή του New Horizons της NASA αποκαλύπτουν ακόμα μία σαγηνευτική άποψη του αινιγματικού Πλούτωνα.

Ομιχλώδης ατμόσφαιρα και «ποταμοί πάγου» φαίνεται να ρέουν πάνω στην επιφάνεια του όπως ακριβώς οι παγετώνες στη Γη.

Οι παγετώνες του Πλούτωνα -που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αποτελούνται κυρίως από άζωτο σε θερμοκρασία γύρω στους -230 βαθμούς Κελσίου, αλλά και μονοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο– εθεάθησαν να περιδινούνται με χάρη στο Sputnik Planum, τις επίπεδες πεδιάδες στο δυτικό ημισφαίριο της περιοχής Tombaugh, η οποία φέρει το όνομα του αστρονόμου που ανακάλυψε τον νάνο πλανήτη.

«Το παγωμένο νερό στις θερμοκρασίες που επικρατούν Πλούτωνα δεν θα μπορούσε μετακινηθεί. Θα ήταν ακίνητο και εύθραυστο», εξηγεί ο Bill McKinnon του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, μέλος της ερευνητικής ομάδας New Horizons. «Το είδος των πάγων που πιστεύουμε ότι συνθέτουν τον πλανήτη [Πλούτωνα] – πάγοι από άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο – είναι μαλακοί και εύπλαστοι, ακόμη και σε συνθήκες Πλούτωνα, oπότε θα ρέουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι παγετώνες στη Γη».

Οι νέες φωτογραφίες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που πρόσφατα μας σύστησαν την ορεινή μορφολογία του Πλούτωνα , κάνοντας τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν τη γεωλογική ποικιλομορφία του πραγματικά συναρπαστική.


Σχετικα

Αυτό το έργο τέχνης θα το βρεις σε μία εγκαταλελειμμένη βιτρίνα στη Ρηγαίνης

Τα απίθανα χρώματα της κυπριακής γης

Τι αλλάζει σε ένα χρόνο στις παραλίες του Δήμου Λεμεσού

Ένα κουπέπι (7 μέτρων) για βραβείο

Η συγνώμη ενός Τουρκοκύπριου (στα ελληνικά) για την εισβολή του 1974

Κυκλοφορεί βίντεο με οδηγό που δέρνει το γαϊδούρι του στη Σαντορίνη για να προχωρήσει