Βαρουφάκης: «Η συμφωνία είναι έτοιμη και τα ΑΤΜ έχουν λεφτά έως την Δευτέρα»

Την είδηση πως η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών για το χρέος είναι σχεδόν έτοιμη, αφού μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις έδωσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ιρλανδικό ραδιόφωνο ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Είτε υπάρξει ναι είτε όχι, η συμφωνία είναι θα έρθει στο άμεσο μέλλον. Αν [οι Έλληνες] πουν “Ναι”, η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα υπογράψει στο σημείο που πρέπει την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου. Εάν πουν “Όχι”, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την εβδομάδα του αδιεξόδου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη και μια συμφωνία είναι λίγο-πολύ έτοιμη».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως μια ψήφος στο «Όχι», θα οδηγούσε σε καλύτερη συμφωνία, αλλά επέμεινε ότι και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Ερωτηθείς, αν παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, λέει ότι υπήρξαν ιδιωτικές συνομιλίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Αυτό είπα, έτσι δεν είναι»;

Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα θέλει να αποπληρώσει το χρέος της και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές, όμως τόνισε πως οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και πως θα καταστήσουν απίθανη την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει μια λογική δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έδιναν τέλος στην κρίση και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Τόνισε επίσης ότι αυτή η εβδομάδα δεν ήταν μια «νεκρή εβδομάδα» όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και πως η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι τώρα το ΔΝΤ είναι και αυτό «υπέρ» κι ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα θα δημιουργούσε την ισορροπία που είναι απαραίτητη μέσα στο Eurogroup ώστε να υπάρξει συμφωνία για «μία λογική πορεία αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως παρά τους θεατρινισμούς που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και πως οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και το αδιέξοδο θα τελειώσει.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θέλει ένα «Όχι»ι ως υποστήριξη στην αποτυχία να συναφθεί μια συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν αποτύχαμε. Το Eurogroup απέτυχε» και χαρακτήρισε ως «υπέρτατη αλαζονεία» τον ισχυρισμό τους ότι δεν έχουν κάνει λάθη. «Δεν ήταν επαγγελματίες και έχουν κάνει λάθη», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησής του ήταν να πιστέψει ότι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία κοινή βάση συνεννόησης».

Τέλος, απέρριψε την ιδέα ότι αν επικρατήσει το «Ναι» την Κυριακή θα ήταν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η νίκη του ναι θα ήταν με μικρή διαφορά κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ