Ίντερνετ παντού με drone από το Facebook

Το Facebook κατασκεύασε ένα τεράστιο drone που θα πετά σε απομονωμένα μέρη της Γης για να παρέχει στους κατοίκους ίντερνετ.

 


Article featured image
Article featured image

Φιλόδοξα σχέδια να επεκτείνει την «πελατεία» του στις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπου ζει περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι δύσκολη η πρόσβαση σε ίντερνετ, έχει το τεχνολογικό μεγαθήριο που ονομάζεται Facebook.

Το μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία «Aquila», έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο δηλαδή ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 737 και θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλιομέτρων, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και από τις καταιγίδες.

Θα μπορεί να μένει στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό, για 90 συνεχόμενες μέρες και θα δίνει στους επίγειους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν διαδίκτυο με την πολύ υψηλή ταχύτητα των 10 Gigabit το δευτερόλεπτο.

Το αεροσκάφος κινείται με την ηλιακή ενέργεια, ζυγίζει περίπου 400 κιλά, ενώ σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε εντός 14 μηνών στη Βρετανία από την ειδική αεροδιαστημική ομάδα Ascenta του Facebook.

H πρώτη πιλοτική πτήση του θα γίνει σύντομα στις ΗΠΑ.

Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η Google, η οποία πειραματίζεται επίσης με drones, δορυφόρους και μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ