Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, ο εργάτης πέθανε από τα τραύματα που υπέστη όταν τον έπιασε ρομποτικός βραχίονας και τον συνέθλιψε πάνω σε μεταλλική πλάκα. Ήταν μέλος ομάδας που εγκαθιστούσε αυτοματοποιημένο εξοπλισμό στο εργοστάσιο, το οποίο βρισκόταν βόρεια της Φρανκφούρτης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, το εν λόγω ρομπότ έχει ως αντικείμενο τη μεταφορά τμημάτων αυτοκινήτου στη θέση τους. Αποτελεί τμήμα μιας γραμμής συναρμολόγησης που είναι ικανή να λειτουργεί χωρίς άνθρωπο χειριστή, αλλά ενδεχομένως να ήταν υπό ανθρώπινο έλεγχο όταν έλαβε χώρα το δυστύχημα. Σε εξέλιξη είναι η σχετική έρευνα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ρομπότ έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 26 θανάτους σε χώρους εργασίας μόνο στις ΗΠΑ μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ο πρώτος έλαβε χώρα το 1971, σε εργοστάσιο της Ford. Ο δεύτερος θάνατος τέτοιου είδους στον κόσμο ήταν το 1981 στην Ιαπωνία, σε εργοστάσιο της Καβασάκι.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, υπήρχε και δεύτερος εργαζόμενος στο σημείο, ο οποίος βρισκόταν εκτός του κλωβού (τα ρομπότ βρίσκονται σε ειδικούς κλωβούς για να αποφεύγεται επαφή με τους ανθρώπους), ενώ το θύμα ήταν εντός.
Κατά την Volkswagen, το ρομπότ δεν ανήκει σε μια νέα γενιά ελαφρών ρομπότ- «συνεργατών» που εργάζονται δίπλα στους εργαζομένους, εκτός κλωβών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά διαβολική σύμπτωση, το όνομα της δημοσιογράφου των Financial Times που ανέβασε το σχετικό δημοσίευμα στο Twitter είναι Sarah O' Connor, το οποίο παραπέμπει άμεσα στο Sarah Connor: το όνομα της ηρωίδας της σειράς ταινιών του «Εξολοθρευτή», που πραγματεύεται την εξέγερση του υπερυπολογιστή Skynet και των μηχανών εναντίον της ανθρωπότητας, κάτι που σχολιάστηκε από πολλούς χρήστες του Twitter, προκαλώντας την αντίδραση της ίδιας.