Όταν λέμε ονειρεμένες διακοπές στην Ελλάδα, εννοούμε ακριβώς αυτό το πράγμα. Να πάρεις ένα ιστιοφόρο, ένα καταμαράν, ένα οποιοδήποτε σκάφος και να κάνεις διακοπές μέσα στην θάλασσα, απολαμβάνοντας τα μαγικά τοπία και τις ονειρεμένες παραλίες της πανέμορφης Ελλάδας και δη των ελληνικών νησιών, βλέποντας τα μάλιστα από μέσα στην θάλασσα.
Η συγκεκριμένη παρέα πήγε αεροπορικώς ως την Πάτρα, απ’ εκεί με λεωφορείο έφτασαν στην Λευκάδα, ανέβηκαν στο ιστιοφόρο και μαζί με τον skipper, τον λες και καπετάνιο (τον οποίο μπορείς να αποφύγεις φτάνει κάποιος από την παρέα να έχει άδεια αλλά και να ξέρει λιγάκι τις περιοχές) ξεκίνησαν την τσάρκα στα ειδυλλιακά νησιά του Ιονίου.
Πρώτη στάση το Μεγανήσι (απέναντι από τη Λευκάδα), ακολουθεί η Ιθάκη, η Σάμη στην Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, ο Άσσος και ο\το Φισκάρδο (αυτή την φορά από την αντίθετη πλευρά της Κεφαλονιάς), με το ταξίδι να καταλήγει μετά από 7 βράδια και 8 μέρες εκεί που ξεκίνησε, στη Λευκάδα και τα Σύβοτα.
Το πρόγραμμα φυσικά είναι flexible, αφού μπορείς να ξεκινήσεις από όπου θέλεις και να καταλήξεις πάλι όπου θέλεις. Καλό θα ήταν φυσικά, αν επιλέξεις το Ιόνιο, να πας από Κύπρο απ’ ευθείας αεροπορικώς στο σημείο εκκίνησης (ή έστω μέσω Αθήνας), αφού τόσο η Λευκάδα, όσο Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, διαθέτουν δικό τους αεροδρόμιο.
Σε ότι αφορά στη δυνατότητα να έχεις μαζί σου τον καπετάνιο, ναι μεν από μια άποψη θα ‘ταν καλύτερα η παρέα να είναι μόνη της στο σκάφος, πρέπει όμως να δεις και τα θετικά στοιχεία, αφού συνήθως ο skipper είναι άριστος γνώστης των περιοχών και άρα μπορεί να σου υποδείξει και να σε πάρει, πέραν από τις γνωστές παραλίες όπως για παράδειγμα το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο που η τουριστική κίνηση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη, και αρκετές μυστικές-κρυφές παραλίες, πολλές από τις οποίες μάλιστα δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από την στεριά.
Κατά τ’ άλλα, εκτός από τα μπάνια, απόγευμα κατά τις 3 το ιστιοφόρο προσεγγίζει ένα από τα λιμάνια, ελλιμενίζεται και η παρέα (μετά από ένα γρήγορο ντους στις καμπίνες του ιστιοφόρου) μπορεί πλέον να κάνει ότι θέλει στο εκάστοτε νησί.
«Δες την» κανονικά τουρίστας και κάνε ότι επιβάλλεται για να περάσεις ωραία! Στάση για καφέ, αγορά των απαραίτητων σουβενίρ, ποτάκι στα μπαράκια και φυσικά, μεζεδάκι και φρέσκο ψαράκι στην ταβέρνα δίπλα στο κύμα.
Σε ότι αφορά στα έξοδα τώρα, πέραν από το αεροπορικό, για 8 μέρες (7 νύχτες) υπολόγισε γύρω στις 4000 ευρώ για όλα (2400 για το ιστιοφόρο, άλλα 1000 για τον καπετάνιο αν θα έχεις, άλλα 300 για το καύσιμο, άλλα 50 για έξοδα ελλιμενισμού, συν κάτι ρεύματα και νερά). Αυτό σημαίνει ότι, στην προκειμένη, οι 8 της παρέας πλήρωσαν περίπου από 500 ευρώ. Αν με μια πρώτη σκέψη σου φαίνονται πολλά, σκέψου ότι γλυτώνεις αυτοκίνητα, ξαπλώστρες και άλλα πολλά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα γλύτωνες στις συμβατικές διακοπές. Οι τιμές αυτές φυσικά δεν είναι στάνταρ, αλλά εξαρτώνται από παράγοντες όπως η περίοδος διακοπών, η διάρκεια, το είδος του σκάφους αλλά και το μέγεθός του (το συγκεκριμένο ήταν ιστιοφόρο 49 ποδών).
Κι αφού έμαθες όσα βασικά έπρεπε να μάθεις για αυτού τους είδους τις διακοπές, ρίξε τώρα και μια ματιά στις πιο κάτω φωτογραφίες!
Ευχαριστίες στον Κυριάκο Σάββα για την παραχώρηση των φωτογραφιών