Πότε οι άνδρες πρέπει να ουρούν καθιστοί;

Όσο αφύσικο κι αν μοιάζει, σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνδρες πρέπει να ουρούν καθιστοί σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE.

 


Article featured image
Article featured image

Η ούρηση σε καθιστή θέση μπορεί να διευκολύνει τη ροή των ούρων και να αποτρέψει τη συσσώρευση υπολειμμάτων ούρων στην ουροδόχο κύστη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες που εκδηλώνουν συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού (LUTS) καταφέρνουν να απορρίψουν τα ούρα ταχύτερα, με μεγαλύτερη ορμή και σε μεγαλύτερο βαθμό εάν ουρούν σε καθιστή θέση.

Οι άνδρες που εμφανίζουν πρόβλημα στον προστάτη συχνά δυσκολεύονται να παράγουν επαρκή ποσότητα ούρων και να απορρίψουν τα ούρα με ορμή, ενώ σπανιότερα αντιμετωπίζουν επιπλοκές όπως ο πόνος κατά την ούρηση και η υπέρμετρη παραγωγή ούρων τις νυχτερινές ώρες (νυκτουρία).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία ανέλυσαν 11 παλαιότερες μελέτες. Τα ευρήματα όλων των μελετών φάνηκε να συνάδουν, δείχνοντας πως οι ασθενείς με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την καθιστική στάση κατά την ούρηση.

Δεν παρατηρήθηκαν βέβαια επιπρόσθετα οφέλη για τους υγιείς άνδρες όταν ουρούν καθιστοί.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ