7 σημεία του αεροπλάνου γεμάτα μικρόβια

Ως ένας μικρός και κλειστός χώρος που δεν αερίζεται ικανοποιητικά, και στον οποίο ο καθένας μπαίνει μέσα ανεξάρτητα με το αν είναι κρυωμένος, αν βήχει ή αν έχει πυρετό, η καμπίνα του αεροπλάνου είναι σίγουρα ένας χώρος όπου τα μικρόβια κάνουν πάρτι.

 


Article featured image
Article featured image

Για να γλιτώσετε από αυτά εντελώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος, μπορείτε όμως να αποφύγετε να ακουμπήσετε στις παρακάτω 7 περιοχές, που είναι και οι μεγαλύτερες εστίες των μικροβίων.

 

Τα μπράτσα του καθίσματος

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, βρέθηκε ότι το βακτήριο E. coli όχι μόνο βρίσκεται στο μπράτσο του καθίσματος αλλά παραμένει εκεί και για περίπου 96 ώρες, περισσότερο από όσο μένει στους δίσκους και στην τουαλέτα. Αν και δεν μπορεί κανείς να πάθει τίποτα ακουμπώντας πάνω στο μπράτσο, δεν θέλετε να τρίψετε τα χέρια σας πάω εκεί και μετά να ακουμπήσετε τα χέρια σας στα μάτια ή το στόμα σας.

Τα τραπεζάκια

Όταν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα πήραν δείγμα από τα τραπεζάκια των αεροπλάνων για έρευνα που έκαναν το 2007, διαπίστωσαν ότι 4 από τα 6 τραπεζάκια ήταν θετικά σε μικρόβια. Επίσης, όπως ανέφεραν οι αεροσυνοδοί καθαρίζουν τα τραπεζάκια μόνο μία φορά την ημέρα, οπότε φροντίστε το φαγητό σας να μην φύγει από τον δίσκο και ακουμπήσει το τραπεζάκι και να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό.

Το χερούλι της πόρτας μέσα από την τουαλέτα

Όπως αναφέρει ο Δρ. Michael Zimring, συγγραφέας του βιβλίου Healthy Travel, όσοι πηγαίνουν στην τουαλέτα ακουμπούν το πάνω μέρος από τα καθίσματα, το οποίο έχει πολλά μικρόβια και στην συνέχεια ακουμπούν το χερούλι της τουαλέτας, ενώ πολλοί φεύγουν χωρίς καν να πλύνουν τα χέρια τους.

Το καζανάκι

Όλοι πατούν το κουμπί για το καζανάκι πριν ακόμα πλύνουν τα χέρια τους, οπότε είναι λογικό να μην είναι και τόσο καθαρό. Φροντίστε να πλένετε μετά τα χέρια σας.

Τα χερούλια της βρύσης

Το 30% από τα χερούλια της βρύσης βρέθηκε να έχουν βακτήρια E. Coli, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο για να κλείσετε την βρύση.

Οι κουβέρτες

Δεν είναι λίγοι οι αεροσυνοδοί που επιβεβαιώνουν ότι οι κουβέρτες που τοποθετούνται καθαρές κάθε πρωί στο αεροπλάνο αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας τις διπλώνουν, τις βάζουν πάλι στη θέση τους και τις ξαναχρησιμοποιούν.

Το καπάκι της τουαλέτας

Όπως και σε όλες τις τουαλέτες, έτσι και στην τουαλέτα του αεροπλάνου το καπάκι είναι βασική εστία μικροβίων και δεν θα σας συμβουλεύαμε να το ακουμπάτε με γυμνά χέρια.

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ