Homo Naledi: είναι αυτός ο πρόγονος μας;

Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για το ανθρώπινο είδος βρέθηκε στα βάθη μιας στενής και πολύ βαθιάς σπηλιάς στη Νότια Αφρική, η ομάδα του καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Wits, Λι Μπέργκερ.

 


Article featured image
Article featured image

Οι ερευνητές βρήκαν απολιθωμένα υπολείμματα οστών τα οποία ανήκουν στο νεότερο μέλος του ανθρώπινου είδους. Η ανακάλυψη του Homo Naledi, όπως ονομάστηκε ο σκελετός, προσθέτει ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης, καθώς έτσι προστίθεται ένας ακόμη πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου.

Μάλιστα, η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αν και ο Homo Naledi ήταν πρωτόγονος, ωστόσο μοιράζεται αρκετά βασικά φυσικά χαρακτηριστικά με τον σύγχρονο άνθρωπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το σχήμα του κρανίου του, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα οποία φέρουν κλειδώσεις αντίστοιχες με τις δικές μας.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τους ανθρωπολόγους να θεωρούν την ανακάλυψη τόσο μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός πως προκειμένου να βρεθούν τα κόκκαλα του Homo Naledi, οι επιστήμονες κουράστηκαν και δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να ανοίξουν πρόσβαση στο σημείο, γεγονός που καταδεικνύει πως και στη συμπεριφορά του o Homo Naledi μοιάζει με τον σύγχρονο άνθρωπο. Όλα δείχνουν πως ο νεκρός θάφτηκε και η ταφή των νεκρών είναι χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου.

που.

image

image

image

Από αριστερά προς δεξιά: «Lucy» ή Australopithecus afarensis - Έζησε πριν από 3,2 εκατ. χρόνια – Στην εικόνα απεικονίζεται μια ενήλικη γυναίκα

«Turkana Boy» ή Homo erectus –Έζησε πριν από 1,6 εκατ. χρόνια - Στην εικόνα απεικονίζεται ένας έφηβος

«Rising Star Hominin» ή Homo naledi - Προς το παρόν δεν έχει γίνει η χρονολόγησή του, αλλά πιστεύεται πως είναι σύγχρονος των δύο προηγούμενων - Στην εικόνα απεικονίζεται ένας ενήλικος άνδρας 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ