«Οι Κύπριοι δεν αγοράζουν από το Etherial»

Δακτυλίδια και άλλες δημιουργίες του Μάρκου Πλατρίτη έχουν φορέσει μεταξύ άλλων οι Johnny Depp, Keith Richards, Steve Vai, οι Uriah Heep, ο Djibril Cissé με τον οποίο μάλιστα έκαναν παρέα, αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Ελένη Φουρέιρα και η Έλενα Παπαρίζου.

 


Article featured image
Article featured image

Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι δεν αγοράζουν από το «Etherial», λέει. «80% των πωλήσεών μου αφορούν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική». Λογικό, θα έλεγα, αφού οι δημιουργίες του αφορούν αποκλειστικά σε πολύτιμα κοσμήματα από ατόφιο ασήμι, από χρυσό και μερικές φορές και από πλατίνα, οπότε εκ των πραγμάτων το κόστος είναι σχετικά ψηλό.

Ο Μάρκος πάντως εστιάζει στις διαδικτυακές πωλήσεις (σπάνια θα βρεις ανοικτό το κατάστημά του), κάνοντας μάλιστα πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι του μάρκετινγκ μέσω του διαδικτύου, εξ ου και τον περασμένο Νοέμβριο του απονεμήθηκε το βραβείο «Μost nominated» των « .eu Awards».

Έχοντας ως σήμα κατατεθέν τις νεκροκεφαλές που σχεδιάζει και φτιάχνει, χρησιμοποιώντας επίσης ορισμένα ακόμα ανορθόδοξα (όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει) μοτίβα, αλλά και ποντάροντας στη διαφήμιση που επιτυγχάνεται μέσω των διαφόρων rock stars και άλλων celebrities που φοράνε τα κοσμήματά του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο buzz γύρω από το όνομα «Etherial».



Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

 

Τι φτιάχνεις στο «Etherial»;

Φτιάχνω κοσμήματα από ατόφιο ασήμι, από χρυσό, μερικές φορές και από πλατίνα, αυτά είναι τα τρία πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιώ, ενώ τα σχέδια που δημιουργώ περισσότερο είναι ο σκελετός, η καρδιά, τα φτερά, αλλά και εκκλησιαστικά ή μεσαιωνικά μοτίβα. Όλες μου οι δημιουργίες εμπίπτουν σε ένα πιο ροκ στυλ.

 



Θεωρείς ότι το trademark σου είναι η νεκροκεφαλή;

Ναι.

 

Γιατί έχεις αυτό το κόλλημα;

Από επιχειρηματικής άποψης δεν υπάρχουν σχεδιαστές οι οποίοι βγάζουν κοσμήματα πολυτελείας όπως εγώ, τα οποία να είναι ανορθόδοξα -με νεκροκεφαλές, καρδιές, σκελετούς κλπ. Από καλλιτεχνικής άποψης, επίσης, η νεκροκεφαλή μού αρέσει πάρα πολύ, αφού μεγάλωσα παίζοντας κιθάρα, άκουγα πολλή ροκ μουσική, έτρεχα ξοπίσω από τις ροκ μπάντες, οπότε ήταν επακόλουθο πως, ότι και να έκανα στη ζωή μου θα είχε ροκ αισθητική.

 

Τι είναι αυτό που καθορίζει πως ένα κόσμημα είναι πολυτελείας;

Καταρχάς, το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα από πολύτιμα μέταλλα, με πολύτιμους λίθους ή και πολύτιμες πέτρες. Το χρυσό, η πλατίνα και το ασήμι είναι μέταλλα πολυτελείας. Είναι τα ίδια που χρησιμοποιεί ο Cartier, η Bvlgary, ο Lalaounis και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι πολυτελών κοσμημάτων στον κόσμο.

 

 

Πόσο χρόνια τώρα φτιάχνεις κοσμήματα;

Το 2007 δημιούργησα την εταιρεία μου. Λόγω του ότι όμως ήμουν τελειωμένος οικονομικά, αρχικά έστελνα τα designs σε κάποια εργαστήρια στην Ασία και ακολούθως έκανα εισαγωγή και ξανά εξαγωγή. Σε κάποια φάση όμως έπρεπε να μάθω κι εγώ τη δουλειά, οπότε έκανα ένα course αργυροχοΐας-χρυσοχοΐας για περίπου ένα χρόνο, μόλις το τελείωσα έκανα και ένα εξάμηνο δίπλα σε κάποιον αργυροχόο που κατέχει τη δουλειά έτσι ώστε να μάθω τις λεπτομέρειες και να αποκτήσω πείρα και απ’ εκεί και πέρα, το 2012 μετακόμισα τη μονάδα κατασκευής μου από την Ασία στην Κύπρο και πλέον τα κατασκευάζω μόνος μου.

 

Αφού πήγες Λονδίνο και σπούδασες οικονομικά, γιατί στη συνέχεια αποφάσισες να αλλάξεις πλεύση;

Όπως και με τη δικηγορία, τα οικονομικά είναι ένας κλάδος σπουδών που σου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με διάφορα πράγματα. Μπορείς να δουλεύεις από μια εταιρεία ή να δημιουργήσεις μια δική σου εταιρεία, όποιο κι αν είναι το προϊόν σου. Εμένα απλώς έτυχε το προϊόν μου να είναι τα κοσμήματα.

 

Χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου δηλαδή;

Εννοείται. Και το έκανα μάλιστα πριν ακόμα μάθω αργυροχοΐα-χρυσοχοΐα. Απλούστατα στην πορεία κατάλαβα ότι για να κατέχεις πλήρως την εικόνα μιας δουλειάς, πρέπει να μάθεις κι εσύ πως ακριβώς γίνεται η δουλειά. Εξ ου και έμαθα αργυροχοΐα-χρυσοχοΐα.

 


Μέσω του British Jewelry Association, του οποίου είμαι μέλος, το 2012 σχεδίασα μια καρφίτσα για την Βασίλισσα Ελισάβετ.




Ειδικά φέτος έλαβες κάποιες σημαντικές διακρίσεις. Ποιες είναι αυτές;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το Etherial θεωρείται ως η εταιρεία με την καλύτερη προοπτική σε ολόκληρη την Ευρώπη -αφού ακόμα δεν έχει γίνει ο φετινός διαγωνισμός. Πρόκειται για μια βράβευση-πιστοποίηση που έγινε στις Βρυξέλες από επίσημο οργανισμό της ΕΕ, το Νοέμβριο του 2014. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βράβευση για μένα αλλά και για το Etherial αφού με βγάζει ασπροπρόσωπο που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά, ενώ παράλληλα μας βοηθά να αναδείξουμε και να διαφημίσουμε την Κύπρο τόσο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι μια απόδειξη ότι υπάρχουμε, είμαστε εδώ και ότι υπάρχουν νέοι με πάρα πολύ καλές ιδέες!

 



Αν πάμε πίσω στον χρόνο θα βρούμε κι άλλες διακρίσεις;

Το 2012 ήρθα δεύτερος στο διαγωνισμό «Member of the year», ο οποίος έγινε στο Birmingham του Λονδίνου και διοργανώθηκε για τα μέλη του BTA (British Jewelry Association), της No1 οργάνωσης στην Αγγλία και μιας από τις πιο παλιές. Είμαι πολύ τυχερός που με δέχτηκαν ως μέλος τους αφού είμαι ο μόνος Κύπριος παγκοσμίως που ανήκει στη συγκεκριμένη οργάνωση. Στα ετήσια τους βραβεία το 2012, αναδείχθηκα ως ο 2ος καλύτερος δημιουργός από όλα τα μέλη του BTA παγκοσμίως.

 

Πες μας και για την καρφίτσα που είχες σχεδιάσει για την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Όλες οι παλιές οργανώσεις των Άγγλων λειτουργούν υπό την αιγίδα και προστασία του παλατιού. Μια από αυτές είναι και το BTA. Μέσω αυτού σχεδίασα το 2012 την καρφίτσα για την Βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Πρακτικά πόσο και πως σε βοήθησαν οι διακρίσεις;

Οι επίσημες διακρίσεις είναι πολύ σημαντικές αφού δημιουργούν εμπιστοσύνη στο brand name, στην εταιρεία.

 


Δεν είμαι ο κοσμηματοπώλης της γειτονιάς. Το Ehterial είναι μια παγκόσμια μάρκα κοσμημάτων πολυτελείας που δεν είναι διαθέσιμη για όλους και αυτό το κατανοώ.


 




 

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις σου μετά τη διάκριση;

Σίγουρα ναι.

 

Μάρκο, εξάγεις κιόλας;

Σίγουρα, 80% των πωλήσεών μου αφορούν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική.

 

Οι Κύπριοι αγοράζουν;

Όχι, δεν αγοράζουν. Ίσως γιατί δεν είναι και τα πιο φτηνά κοσμήματα. Δεν είμαι ο κοσμηματοπώλης της γειτονιάς. Το Etherial είναι μια παγκόσμια μάρκα κοσμημάτων πολυτελείας που δεν είναι διαθέσιμη για όλους και αυτό το κατανοώ.

 



Που κυμαίνονται οι τιμές;

Για ένα δακτυλίδι, για παράδειγμα, από 400 μέχρι 5000 ευρώ.

 


Η πώληση που με βοήθησε περισσότερο να αναδείξω το Etherial είναι σίγουρα στον Djibril Cissé.


 

Στο κατάστημα μπαίνει κόσμος;

Εδώ πρέπει να σου πω πως το κατάστημα που είμαστε τώρα δεν το ανοίγω καν, δεν είμαι ποτέ εδώ. Δεν το θεωρώ καν κατάστημα, αλλά showroom. Και είναι σχεδόν πάντα κλειστό. Ούτε και τηλέφωνο έχω στη βιτρίνα για να με παίρνει ο κόσμος, αν και συνήθως το βρίσκουν από τους γείτονες. Πολύ σπάνια έρχομαι εδώ, συνήθως μόνο όταν πρέπει να κατασκευάσω κάτι. Αν τυχαία με βρουν εδώ τουρίστες που περπατάνε στη Λαϊκή Γειτονιά, μπαίνουν, βλέπουν, αλλά δεν θα έλεγα ότι αγοράζουν.

 



Θες να μου πεις και για τους διάσημους πελάτες σου;

Επειδή συνεργάζομαι και με ξενοδοχεία στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στο Λας Βέγκας, και επειδή εγώ είναι αδύνατον να ξέρω όλους όσοι αγόρασαν δημιουργίες μου, από ένα άρθρο ελληνικής εφημερίδας (που λογικά θα το έχουν ψάξει) έμαθα ότι ανάμεσα στους πελάτες μου είναι ο Johnny Depp, ο Keith Richards, ο Steve Vai και διάφοροι άλλοι ροκ καλλιτέχνες. Επίσης, οι Uriah Heep είναι πάρα πολύ καλοί πελάτες μου, ήρθαν οι ίδιοι εδώ στο κατάστημα για να αγοράσουν, ο Djibril Cissé όταν ήταν Κύπρο ήρθε εδώ και αγόρασε κοσμήματα, ενώ διαθέτω και κοσμήματα σε διάφορους γνωστούς, καλλιτέχνες και rock stars, για λόγους μάρκετινγκ και διαφήμισης. Όπως για παράδειγμα η Ελένη Φουρέιρα, η Έλενα Παπαρίζου κ.α.

 



Ποια θεωρείς ως την πιο σημαντική πώληση σου;

Η πώληση που με βοήθησε περισσότερο να αναδείξω το Etherial είναι σίγουρα στον Djibril Cissé. Μετά που σταμάτησε το ποδόσφαιρο ως γνωστό ασχολείται με το DJing (μεταξύ άλλων) και πάντα φοράει τα κοσμήματά μου. Και επειδή είναι πολύ κοινωνικός και όλοι τον ρωτάνε, πάντα δείχνει το Etherial. Φοράει δακτυλίδια, έχει πάρει 7-8 από μένα. Επίσης, όταν τον γνώρισα και κάναμε παρέα, ήταν τότε που έβγαινε με την κόρη του Sir Philip Green, ιδιοκτήτη των Topshop, την Chloe. Όποτε ταξίδευα Λονδίνο βγαίναμε μαζί, φορούσαν και οι δύο τα κοσμήματά μου και λόγω του ότι έχουν celebrity status εκεί μας ακολουθούσαν και οι Paparazzi, στις φωτογραφίες βγαίναν και τα κοσμήματά μου, έβγαινα κι εγώ, οπότε νομίζω πως ο Djibril Cissé είναι το καλύτερο κονέ που θα μπορούσα να κάνω.

 

Τελικά, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μάρκετινγκ για μια επιχείρηση όπως η δική σου; Είναι αυτός στον οποίο μόλις αναφέρθηκες;

Ο καλύτερος τρόπος μάρκετινγκ είναι, αν έχεις την οικονομική ευχέρεια, να δίνεις δώρα σε ανθρώπους οι οποίοι ασκούν επιρροή. Το εκτιμούν πάρα πολύ. Η κολακεία θα σε πάει παντού, λέει ένα ρητό.

 



Δουλεύεις όμως πολύ και το facebook

Πρέπει να σου αρέσει η δουλειά σου και να έχεις χρόνο να ασχοληθείς με όλες τις πτυχές της δουλειάς, όχι μόνο με τη δημιουργία αλλά και με το μάρκετινγκ.

 

Συμμερίζεσαι την άποψη ότι είναι πιο δύσκολο να πουλήσεις κάτι παρά να το φτιάξεις;

Στην αρχή είναι πιο δύσκολο να πουλήσεις παρά να δημιουργήσεις, αλλά άμα είσαι πετυχημένος στη δουλειά σου, στο τέλος της ημέρας θα δεις ότι αντιστρέφονται τα πράγματα και λόγω του φόρτου εργασίας είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσεις παρά να πουλήσεις.

 



Με ποια συχνότητα δημιουργείς κοσμήματα;

Κάθε χρόνο, μία φορά τον χρόνο, βγάζω καινούργια συλλογή, η οποία μπορεί να αποτελείται από 10 δακτυλίδια, 10 περιδέραια, 3-4 μανικετόκουμπα, 4-5 μπρασελέ και στη συνέχεια ενημερώνω τον κόσμο μέσω όλων των βασικών social media: Tumblr, Twitter, Instagram, Facebook. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσω και κάτι εξ ολοκλήρου νέο, όπως φέτος που άρχισα και κάνω τα κολονάκια με σκελετούς για πολύτιμα ρολόγια ή όπως οι θήκες για αναπτήρες που έφτιαξα το 2011-2012. Οι συγκεκριμένες θήκες είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ατόφιο ασήμι και με πολλούς σκελετούς, και θεωρούνται από τις καλύτερες χειροποίητες θήκες για αναπτήρες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Facebook Etherial  /  Website www.etherial.eu  /  Instagram etherialrock

 




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ