RIP hipsters, καλωσορίσατε yuccies

Στην City δεν το κρύβουμε πως αγαπάμε τις υποκουλτούρες και τις νέες τάσεις που παρατηρούνται στις συμπεριφορές και τις εμφανίσεις των συμπολιτών μας. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις πως, απ’ τους hipster ως τους normcore, οι φιγούρες-χαμαιλέοντες της πόλης μας αφορούν και μας… διασκεδάζουν.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή τη φορά θα μας απασχολήσουν οι λεγόμενοι «yuccies». Μια υποκουλτούρα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της στις πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ πρόσφατα, το άγρυπνο μάτι μας [sic!] έχει εντοπίσει τους «ακόλουθούς» τους στην Κύπρο.

Καταρχήν, έτσι για να μπούμε στο θέμα και να έχουμε εικόνα, να διευκρινίσουμε πως οι yuccies θεωρούνται τα πολιτιστικά νεογνά των yuppies και των hipster, ακόμα ένα παρακλάδι δηλαδή της λεγόμενης «Generation Y». Πρόκειται για το υβριδικό μοντέλο μιας νεοεμφανιζόμενης ομάδας νέων που θέλει να είναι επιτυχημένη, όπως οι yuppies, και δημιουργική, όπως οι hipsters. Σκέψου μία συνάντηση κορυφής μεταξύ της δίψας των yuppies για «νέο χρήμα» και της ανάγκης των hipsters για διαφορετικότητα και το ‘χεις.


Πρόκειται για το υβριδικό μοντέλο μιας νεοεμφανιζόμενης ομάδας νέων που θέλει να είναι επιτυχημένη, όπως οι yuppies, και δημιουργική, όπως οι hipsters.


«Young Urban Creatives» είναι η περιγραφή του όρου, αυτή που θα εντοπίσεις στην αγγλική, και οι πιο κάτω περιγραφές ίσως να σε διαφωτίσουν κομματάκι περισσότερο, ιδιαίτερα αν κάπου αναγνωρίσεις κάποιον γνωστό σου ή και τον… ίδιο σου τον εαυτό.

 

 

Να ξυριζόμαστε σιγά σιγά

Δεν υπονοούμε είναι πως οι yuccies ασχολούνται με… τρίχες, παρόλα αυτά το μούσι αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο. Θα εντοπίσεις hipster-απομεινάρια, με το όλο attitude να επενδύεται με το γνωστό επιμελώς ατημέλητο μούσι και σε άλλες περιπτώσεις θα δεις πως το ξυραφάκι έκανε την δουλειά του. Γενικότερα διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά την τριχοφυΐα προσώπου. Στα ίδια μήκη κύματος κινούνται τόσο το dress code, όσο και τα γνωστά κοκάλινα γυαλιά μυωπίας, με insert τα brogue που αντικαθιστούν τα πολυφορεμένα αθλητικά παπούτσια. Όσον αφορά στο λαϊφστάιλ, αυτό επιμένει να προτιμά το βιολογικό, το clean-cut και το επιτηδευμένα απλό, ξορκίζοντας από πάνω του το excess από βιντάζ και ρετρό στοιχεία.


Αποφεύγει δια ροπάλου την γλουτένη, χωρίς να παίρνουμε όρκο αν γνωρίζει το γιατί


Σκέψου ένα καλογυαλισμένο sleek look και το ΄χεις. Ο yuccie μετακινείται μες στην πόλη με ποδήλατο ή οικολογικό αυτοκίνητο, γιατί έχει περιβαλλοντική συνείδηση. Επίσης αγαπά την εναλλακτική γυμναστική και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί Ninjutsu, Qigong και εναέρια γιόγκα. Προτιμά τα χορτοφαγικά και, βεβαίως-βεβαίως, αποφεύγει δια ροπάλου την γλουτένη, χωρίς να παίρνουμε όρκο αν γνωρίζει το γιατί. Παρόλα αυτά, ο yuccie,  καταναλώνει τόνους καφεΐνης με σιρόπια, καρεμέλες και την άρτα με τα γιάννενα στο ποτήρι.

 

 

Internet αγάπη μου

Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια γενιά που γαλουχήθηκε με έξυπνες συσκευές και fast forwarding τεχνολογία, ενηλικιώθηκε με τα διακόσια κοινωνικά δίκτυα -στα οποία διατηρεί εξάλλου λογαριασμούς- και αδυνατεί να σκεφτεί την ζωή του wireless αφού μόνο τις συσκευές και την σύνδεσή του τα προτιμά έτσι. Το μόνο που μοιάζει να διαφοροποιείται στην περίπτωσή του είναι ο τρόπος που χειρίζεται όλα τα πιο πάνω. Ο yuccie δεν ποστάρει selfies, ούτε έχει στην κατοχή του selfie stick γιατί είναι πολύ passé. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι ποστάρει στο facebook, μιας και αυτό έχει κατακλυστεί απ’ όλους τους συγγενείς του και γενικότερα προτιμά να παρακολουθεί και όχι να συμμετέχει στα διάφορα που γίνονται ονλάιν παρά μόνο αν αυτά αφορούν στην δουλειά του ή στο networking αυτής. Δεν διαβάζει εφημερίδα και δεν παρακολουθεί συμβατική τηλεόραση, γενικότερα έχει κακή εικόνα για τα μίντια και το δηλώνει.


Ο yuccie δεν ποστάρει selfies, ούτε έχει στην κατοχή του selfie stick γιατί είναι πολύ passé


 

Από χρήμα και καριέρα πως τα πάμε;

Εδώ είμαστε. Το χρήμα και η καριέρα επανέρχονται δριμύτερα στο προσκήνιο, αφού πρώτα οι hipster τους γύρισαν την πλάτη και ακολούθησε μετωπική σύγκρουση με τις αγορές. Το διαδίκτυο που λέγαμε πιο πάνω είναι ο ιδανικός χώρος, ο παιδότοπος θα λέγαμε, του yuccie για να στήσει την καριέρα του.


Για όσους παρακολουθούν την σειρά «Silicon Valley», ας μην απομακρυνθούν απ’ τους 25άρηδες των start ups, γιατί γι’ αυτούς μιλάμε. 


Ο yuccie είναι αυτός που το ‘χει όνειρο να υλοποιήσει ακόμα και την πιο κουφή ιδέα του και να την πλασάρει κάτω από την ταμπέλα της καινοτομίας με στόχο να κατακτήσει την αγορά. Πλήρως καταρτισμένος και εξοικειωμένος με την τεχνολογική έκρηξη, ήρθε για να αναποδογυρίσει τις εργασιακές σχέσεις και δηλώνει πως το ιδανικό σ’ αυτή την ζωή είναι να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Για όσους παρακολουθούν την σειρά «Silicon Valley», ας μην απομακρυνθούν απ’ τους 25άρηδες των start ups, γιατί γι’ αυτούς μιλάμε. Τα παιδιά που ξεκίνησαν την καριέρα τους από ένα bootcamp, συνδύασαν κοστουμάκι με attitude και μυήθηκαν από νωρίς στις ανατολίτικες θρησκείες. Θέλουν να ζήσουν, επειγόντως, ένα success story και το θέλουν τώρα.

 

Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι yuccies και σχεδόν το… αποκλείουμε να μην γνωρίζεις έστω κι έναν απ’ αυτούς!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ