82 χρονών ψαράς στο παλιό λιμάνι Λεμεσού [φώτο, βίντεο]

Μες στην αλμύρα και τον ήλιο από τα γεννοφάσκια του

 


Article featured image
Article featured image

Σουλατσάροντας προχθές το απόγευμα στο αναπλασμένο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, γνωρίσαμε τον 82χρονο Αυγουστή, ψαρά στη ζωή και στο επάγγελμα από τα 17 του.

«Αυγουστής» λέγεται κι η βάρκα του και είναι το παρατσούκλι του, μας είπε. Το πραγματικό του όνομα είναι Ττοφής - Παντελής, αν και στην πιάτσα Αυγουστή είναι που τον ξέρουν όλοι.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κώμα του Γιαλού, ένα παραθαλάσσιο χωριό στη χερσόνησο της Καρπασίας. Εκεί έκανε τα πρώτα του «θαλασσοβήματα» και εκεί έζησε μέχρι τα 40 του. Από το 1974 και έπειτα, ζει και ψαρεύει στη θάλασσα της Λεμεσού.

Στάθηκε σαφώς αδύνατο να μη βγάλουμε φωτογραφίες την υπέροχη αυτή τίγκα στη ρυτίδα φιγούρα. Το πόσο ήλιο κι αλμύρα θα έχει ρουφήξει αυτό το πρόσωπο, μόνο παρατηρώντας το μπορεί (μπορεί;) κανείς να αντιληφθεί.

 

Απίστευτος:

 

Τον τραβήξαμε και ένα βίντεο με το κινητό:

 

Το φρέσκο ψάρι, πιστεύει, ο γέρο-Αυγουστής δεν θα χάσει ποτέ και οι ψαράδες ως επάγγελμα αποκλείεται να εκλείψουν.

Αναφορικά δε με την ανάπλαση του παλιού λιμανιού, δεν μας φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Αντίθετα. Oι απόψεις του φαίνεται να συγκλίνουν με αυτές της Κίνησης Αρχιτεκτόνων της πόλης, που με αφορμή την πρόσφατη λειτουργία των πρώτων μαγαζιών στον χώρο, «τα έχωσαν» προχθές εκ νέου στην Αρχή Λιμένων. 

Τα νέα κτίρια ο Αυγουστής τα αντιλαμβάνεται ως «κλουβιά» που κόβουν τη θέα προς τη θάλασσα.

«Επατταλέψαν το» μας λέει ενδεικτικά.

«Εβάλαν κλουφκιά και επατταλέψαν το θέαμα της θάλασσας»

 

Π.Δ

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ