Περίεργα
Θα μπορούσε ο επαγγελματίας φωτογράφος σε ένα γάμο να αντικατασταθεί από τις selfies;
Και φυσικά η απάντηση είναι «όχι». Όμως...
Δεν θα σου κρύψω πως, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του γάμου ενός φιλικού ζευγαριού, κι ενώ βρισκόμασταν στην εκκλησία, έκανα την σκέψη πως, αν παντρευόμουνα σήμερα, ενδεχομένως και να μην έκλεινα πακέτο από φωτογράφο, αυτό που «πρέπει», αυτό που κλείνουν οι πλείστοι -ειδικά μάλιστα αν προσφέρεται στις εξωφρενικές τιμές που ακούγονται σε κάποιες περιπτώσεις.
Δεν θα σου κρύψω επίσης πως, η φάση με τους τους 4-5 φωτογράφους-κινηματογραφιστές που πηγαινοέρχονται αδιάκοπα μπροστά από το ζευγάρι -που στέκεται προσοχή-, που βάζουν εκτυφλωτικά φώτα, που τυφλώνουν με τα φλας, που δίνουν συνεχώς παραγγέλματα («κοίταξέ με», «χαμογέλασε», «κάνε λίγο πίσω» κλπ) ακόμα και στον ιερέα, σε εμένα προσωπικά, σήμερα, φαίνεται κάπως υπερβολική.
Και αυτό, δεν συμβαίνει μόνο στην εκκλησία, αλλά και στο σπίτι (πριν το γάμο), όπως και στο πάρτι που ακολουθεί. Όχι πάντα, όχι σε όλους τους γάμους και όχι από όλους τους φωτογράφους, συμβαίνει όμως συχνά... Όλος (ή σχεδόν όλος) ο γάμος, γίνεται δηλαδή με μοναδικό σκοπό να έχεις ένα αψεγάδιαστο-στημένο γαμήλιο άλμπουμ;
Σε καμιά περίπτωση δεν λέω πως θα επέλεγα να μην έχω καθόλου φωτογραφική κάλυψη, θα το περιόριζα όμως σε κάτι πραγματικά καλό και σε μια λογική τιμή, χωρίς υπερβολές και μακριά «πρέπει» και trends -οι πιο ωραίες ever γαμήλιες φωτογραφίες που είδα, ήταν από ένα άλλο φιλικό ζευγάρι που είχαν μοναχά έναν μερακλή φωτογράφο με μια παλιά φωτογραφική μηχανή που δούλευε με φιλμ. Οι πλείστες από αυτές, αυθόρμητες, χωρίς πόζες, αλλά γεμάτες συναίσθημα και εκφραστικότητα. Και φυσικά, καθόλου βίντεο στον εν λόγω γάμο.
Και ενώ η εικόνα και η σκέψη είναι ακόμα νωπές στο μυαλό μου, λίγες μέρες αργότερα, πέφτω πάνω σε ένα άρθρο της διαδικτυακής Vogue, δημοσιευμένο υπό μορφή δεκαλόγου, το οποίο προτείνει στις αναγνώστριες (και, γιατί όχι, στους αναγνώστες) 10 παραδοσιακές γαμήλιες πρακτικές τις οποίες μπορούν να παραλείψουν.
Μία από αυτές αφορά στην πρόσληψη επαγγελματία φωτογράφου.
Το εν λόγω άρθρο, εννοείται, προκάλεσε σάλο ανάμεσα στους φωτογράφους και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της Vogue, Molly Guy, η ύπαρξη επαγγελματία φωτογράφου την ημέρα του γάμου είχε νόημα μόνο την εποχή που δεν υπήρχαν τα smartphones και τα social media. Κατά τη γνώμη της, το δερματόδετο album του γάμου μπορεί πλέον να αντικατασταθεί από τα hashtags του Facebook και του Instagram. Για όσους δεν τα πάνε καλά με τα social media, προτείνεται η αντικατάσταση του φωτογράφου με μηχανές μιας χρήσης, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι «μεθυσμένοι», όπως τους αποκαλεί η Guy, καλεσμένοι.
A photo posted by steph_xxoo (@steph_xxoo) on
Φυσικά το άρθρο δεν πέρασε απαρατήρητο από φωτογράφους και δημοσιογράφους σε γνωστά site φωτογραφίας όπως το Petapixel και το DIYPhotography. Την καλύτερη απάντηση όμως την έδωσε μια «νύφη» που πόσταρε δίπλα-δίπλα τη φωτογραφία που τράβηξε ο επαγγελματίας φωτογράφος και τη φωτογραφία που τράβηξε μαζί με τους καλεσμένους της με smartphone. Χαριστική βολή αποτέλεσε το σχόλιο του Liron Samuels του DIYPhotography, που δημοσίευσε τις δύο φωτογραφίες και μίλησε με το φωτογράφο. Ο Samuels προτρέπει τη Vogue να ζητήσει φωτογραφίες για το επόμενο τεύχος από… μεθυσμένους αναγνώστες και να μην τις αναθέσει σε επαγγελματίες φωτογράφους.
Μετά και από αυτό το άρθρο, ο προβληματισμός επανήλθε και πάλι, αυτή την φορά όμως με διαφορετικό τρόπο.
Ok, σίγουρα η καλύτερη λύση δεν είναι τελικά οι selfies και οι μιας χρήσης μηχανές με μεθυσμένους φωτογράφους, μήπως όμως και όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις, με τα πολυμελή crew των 5-6 ατόμων στην εκκλησία που άγονται και φέρονται -από το χάραμα μέχρι το άλλο χάραμα- μέσα στα πόδια σου κατά τη διάρκεια της πιος όμορφης μέρας της ζωής σου, με τα pre-wedding videos τύπου Δίπλαρος, με τα post-wedding videos (να τον πάρεις δηλαδή μαζί σου στο honeymoon;;) και κυρίως με τις εξωφρενικές τιμές που ξεστομίζονται σε κάποιες περιπτώσεις (κάτι φυσικά που ισχύει και για τους DJs, το catering, τα ανθοπωλεία, τη διακόσμηση, ακόμα και για τις εκκλησίες και το μυστήριο), δεν είναι τελικά λίγο υπερβολικό;
Φυσικά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
Ο ΠΙΟ ΧΙΠ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ