Δύο ετεροχρονισμένες κυπριακές ρατσιστικές αγγελίες

Δύο αγγελίες, δύο χρονολογίες, μία η χώρα, ένας ο ρατσισμός

 


Article featured image
Article featured image

Θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο με τη κοινοποίηση πρόσφατης αγγελίας από ανθοπωλείο στη Λευκωσία, που όπως αρκετά εύστοχα έχει ειπωθεί, ζητά να «προσλάβει» σκλάβο.

Η αγγελία γράφει πως το φυτώριο ζητά εργάτη «για ξεχόρτισμα, πότισμα, ψέκασμα, φυτέματα, κλαδέματα και γενικές καθαριότητες». Ωράριο full-time συμπεριλαμβανομένων αργιών και Κυριακών, προστίθεται, με μισθό … 480 ευρώ.

 

 

Μιας και ιδιαίτερο σχολιασμό η παραπάνω αγγελία σίγουρα δεν χρειάζεται, σκεφτήκαμε να τη συνδυάσουμε με μία άλλη που ξεθάψαμε από κυπριακή εφημερίδα που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Με τίτλο «Κοπέλες από Βιετνάμ» η δεύτερη μας αγγελία, η οποία δημοσιεύεται εκ μέρους μιας εταιρείας μεσαζόντων για οικιακούς και οικιακές βοηθούς από Ασία, γράφει μεταξύ άλλων τα εξής μοναδικά και απίθανα:

«Εμείς δεν σας δείχνουμε απλά φωτογραφίες για να διαλέξετε. Εκτός κι αν γυρεύετε φωτομοντέλα! Εσείς απλά μας λέτε τη δουλειά που θα κάνει η κοπέλα/άντρας, την ηλικία που τους θέλετε και η πρώτη μας έννοια είναι να μιλάνε αγγλικά (που είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας)

Μια φορά τον χρόνο ταξιδεύουμε στο Βιετνάμ και τα άτομα μας είναι διαλεκτά. Όταν φτάσει η κοπέλα την κρατάμε κοντά μας για μια εβδομάδα και της μαθαίνουμε τα κυπριακά δεδομένα (σιδέρωμα – σφουγγάρισμα – μαγείρεμα και λίγα ελληνικά). Επειδή είμαστε μεσάζοντες, πάντα κυνηγάμε το πιο φτηνό τρόπο εξασφάλισης βίζας. Η χρέωση μας θα σας εκπλήξει».

Η «τίμια» λοιπόν εταιρεία, η οποία δεν … προωθεί φωτομοντέλα αλλά εργάτες που … εκπαιδεύονται στα κυπριακά δεδομένα.

Κατά τα λοιπά, «έξω οι ξένοι από την Κύπρο» ζωγραφίζει σε τοίχο της Λεμεσού ο καυστικός street artist γκραφιτάς twenty three, o οποίος μίλησε παλαιότερα στη CITY σε αυτό εδώ το λίνκ.

 

Υ.Γ   Αν και ξεκάθαρη αναφορά στην πρώτη αγγελία για ξένους δεν γίνεται, ας μη ξεχνάμε πως ο ρατσισμός δεν είναι μόνο φυλετικός. Αρκετά συχνά μπορεί να είναι και ταξικός. 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ