Δύο ετεροχρονισμένες κυπριακές ρατσιστικές αγγελίες

Δύο αγγελίες, δύο χρονολογίες, μία η χώρα, ένας ο ρατσισμός

 


Θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο με τη κοινοποίηση πρόσφατης αγγελίας από ανθοπωλείο στη Λευκωσία, που όπως αρκετά εύστοχα έχει ειπωθεί, ζητά να «προσλάβει» σκλάβο.

Η αγγελία γράφει πως το φυτώριο ζητά εργάτη «για ξεχόρτισμα, πότισμα, ψέκασμα, φυτέματα, κλαδέματα και γενικές καθαριότητες». Ωράριο full-time συμπεριλαμβανομένων αργιών και Κυριακών, προστίθεται, με μισθό … 480 ευρώ.

 

 

Μιας και ιδιαίτερο σχολιασμό η παραπάνω αγγελία σίγουρα δεν χρειάζεται, σκεφτήκαμε να τη συνδυάσουμε με μία άλλη που ξεθάψαμε από κυπριακή εφημερίδα που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Με τίτλο «Κοπέλες από Βιετνάμ» η δεύτερη μας αγγελία, η οποία δημοσιεύεται εκ μέρους μιας εταιρείας μεσαζόντων για οικιακούς και οικιακές βοηθούς από Ασία, γράφει μεταξύ άλλων τα εξής μοναδικά και απίθανα:

«Εμείς δεν σας δείχνουμε απλά φωτογραφίες για να διαλέξετε. Εκτός κι αν γυρεύετε φωτομοντέλα! Εσείς απλά μας λέτε τη δουλειά που θα κάνει η κοπέλα/άντρας, την ηλικία που τους θέλετε και η πρώτη μας έννοια είναι να μιλάνε αγγλικά (που είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας)

Μια φορά τον χρόνο ταξιδεύουμε στο Βιετνάμ και τα άτομα μας είναι διαλεκτά. Όταν φτάσει η κοπέλα την κρατάμε κοντά μας για μια εβδομάδα και της μαθαίνουμε τα κυπριακά δεδομένα (σιδέρωμα – σφουγγάρισμα – μαγείρεμα και λίγα ελληνικά). Επειδή είμαστε μεσάζοντες, πάντα κυνηγάμε το πιο φτηνό τρόπο εξασφάλισης βίζας. Η χρέωση μας θα σας εκπλήξει».

Η «τίμια» λοιπόν εταιρεία, η οποία δεν … προωθεί φωτομοντέλα αλλά εργάτες που … εκπαιδεύονται στα κυπριακά δεδομένα.

Κατά τα λοιπά, «έξω οι ξένοι από την Κύπρο» ζωγραφίζει σε τοίχο της Λεμεσού ο καυστικός street artist γκραφιτάς twenty three, o οποίος μίλησε παλαιότερα στη CITY σε αυτό εδώ το λίνκ.

 

Υ.Γ   Αν και ξεκάθαρη αναφορά στην πρώτη αγγελία για ξένους δεν γίνεται, ας μη ξεχνάμε πως ο ρατσισμός δεν είναι μόνο φυλετικός. Αρκετά συχνά μπορεί να είναι και ταξικός. 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ