Τι θα γίνει με τη Ληδήνης;

«Θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να εκφέρουμε την άποψή μας, εμείς που έχουμε κάποιες εμπειρίες από τον χώρο τζιαι να μεν γίνονται πράματα για εμάς, χωρίς εμάς».

 


Article featured image
Article featured image

Η οδός Ληδήνης ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια μια περιοχή της παλιάς Λευκωσίας, δίπλα στην «πράσινη γραμμή», σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Δειλά-δειλά όμως άρχισε να ανθίζει, με μικρές, τοπικές επιχειρήσεις και αποτελεί τόσο για εργαζόμενους, όσο και για επισκέπτες, έναν πολυσύχναστο και αγαπημένο δρόμο. Σήμερα στη Ληδήνης λειτουργεί ένα καφενείο, ένα μικρό ξενοδοχείο και διάφορα εργαστήρια.

Πρόσφατα μάθαμε ότι στη Ληδήνης πρόκειται να γίνουν κάποια έργα από τον Δήμο Λευκωσίας, με αρμόδιους του οποίου είχαμε συνάντηση για ενημέρωση. Για τον ίδιο σκοπό, συναντηθήκαμε και με εργαζόμενους στην περιοχή.

Ένας ανώτερος λειτουργός του Δήμου Λευκωσίας, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά με το τι σχεδιάζει ο Δήμος για την περιοχή της Ληδήνης, μας είπε ότι ο Δήμος βλέπει μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει όχι μόνο την οδό Ληδήνης, αλλά και την πλατεία του Παλιού Δημαρχείου, το νέο Δημαρχείο που κτίζεται, τις αναπλάσεις που έχουν ήδη γίνει... Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή, σκοπεύει να δημιουργήσει «συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων».

Όπως μας εξήγησε περαιτέρω, η προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας είναι να αναζωογονήσει την παλιά πόλη, να αυξήσει τις εντός των Τειχών δραστηριότητες, είτε αυτές αφορούν λειτουργίες κατοικιών ή άλλων υποστατικών, είτε εμπορικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, με μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, πολιτιστικών και άλλων, σκοπό έχει να αναδείξει περισσότερο το κέντρο της πόλης.

Μέσω συνομιλιών που είχαμε με τοπικούς φορείς της περιοχής, μάθαμε ότι θέλουν να συνεργαστούν με το Δήμο για την δημιουργία αυτής της «συνοικίας», φτάνει να έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν άποψη εξ’ αρχής και όχι αφότου σχεδιαστεί το πλάνο για την περιοχή τους.

 

Κείμενο / φωτογραφίες: Χριστίνα Σκαρπάρη

 

Σύντομη συνομιλία με ξενοδόχο της περιοχής:

Εσύ από πότε είσαι δαμαί σε τούντο κτίριο;

Έσιει 10 χρόνια.

 

Είδες μήπως ανθρώπους του Δημαρχείου να επισκέπτονται την περιοχή σας;

Ως τωρά, έρκουνται τζιαι μετρούν το ξενοδοχείο, μετρούν τα μαχαζιά κάτω, πιστεύκω για να αποφασίσουν τί θα κάμουν. Τζιαι καρτερούμεν να δούμεν ίνταμπου εν να μας πουν. Αν θα μας θκιώξουν. Ήρταν 5-6 φορές αρχιτέκτονες του Δημαρχείου μες το καλοτζαίρι τζιαι ακούστηκεν ότι ως το τέλος του χρόνου εν να μας πολογιάσουν.


Δεν είμαι επαγγελματίας καφετζής που θα πιάσει τα φεντζανούθκια του τζιαι θα πάει κάπου αλλού, είμαι δαμαί για έναν πιο καλό σκοπό.


Συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του καφενείου «Το Χαράτσι» στη Ληδήνης:

Εσύ, ως τωρά, τί ενημέρωση είχες σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή Ληδήνης;

Δεν είχα κάποιαν επίσημη ενημέρωση που κάποιο φορέα, ξέρουμεν ό,τι θκιαβάζουμεν μεσ’ τες εφημερίδες ή που το περιοδικό του Δήμου, «Πρωτεύουσα». Υπάρχουν πολλά κουτσομπολιά του δρόμου για το «τί εν να γίνει». Ήταν τζαι λλίον ύποπτη η χρονική στιγμή πέρσι τον Νιόβρη του 2014 που εγίναν ούλλες οι επιδιορθώσεις στες προσόψεις, τη στιγμή που εμείναν ούλλα τούντα κτίρια τα τελευταία 40 χρόνια να ερειπωθούν. Άρα, που τότε εξεκινήσαν κάποιες εικασίες ότι κάτι εν να γίνει δαμαί, λόγω τούντου ξαφνικού ενδιαφέροντος του Δήμου να τα επιδιορθώσει.  Η μόνη επαφή που είχα με κάποιον άτομο, πιο επίσημο, ήταν όταν ήρτεν ένας εκτιμητής του Δήμου, που ήρτεν να δει τον εσωτερικό χώρο τζιαι πρόσφατα ετηλεφωνήσαν μου που τα γραφεία των αρχιτεκτόνων του Δήμου, ότι θέλουν να έρτουν στο καφενείο για να κάμουσιν μιαν τοπογραφική μέτρηση του χώρου. Ερώτησα για ποιον σκοπό, τζιαι εζητήσαν να μάθουν αν ενημερώθηκα «για την απαλλοτρίωση». Είπα ‘εν είχα καμιάν ενημέρωση’ τζιαι εζήτησά τους όταν έχουν κάτι να μου ανακοινώσουν επίσημα, πολύ ευχαρίστως να τους ανοίξω τζιαι εγώ την πόρτα για να κάμουν την δουλειά τους.

Μπορείς να μας πεις λλία λόγια για την ιστορία του χώρου;

Λειτουργεί σαν καφενείο που τα μέσα της δεκαετίας του ‘30, μέχρι σήμερα. Εν έκλεισεν ποττέ, αλλάξαν 3 διαχειριστές τζιαι ήταν ενσυνείδητη η επιλογή τούτου του χώρου για διάφορους λόγους, κυρίως για λόγους αισθητικής. Δεν έθελα να είμαι κάπου μέσα στο κέντρο, άρεσκεν μου τζιαι η αισθητική του δρόμου, η ηρεμία, το αίσθημα της γειτονιάς, τζιαι σίουρα εν να ‘θελα να μείνω δαμαί. Το ότι βρισκόμαστε δίπλα στην «πράσινη γραμμή», βοηθά τζιαι στην ενημέρωση των ξένων αλλά τζιαι κυπραίων που έρκουνται που άλλες πόλεις. Βρίσκουν το κάπως συγκλονιστικό που είμαστεν σε έναν τόπο όπου ο πίσω του τοίχος εν μέσα στη νεκρή ζώνη. Δεν είμαι επαγγελματίας καφετζής που θα πιάσει τα φεντζανούθκια του τζιαι θα πάει κάπου αλλού, είμαι δαμαί για έναν πιο καλό σκοπό.

 



Στο «Χαράτσι», εθεωρήσαμεν ότι υπήρχεν ανάγκη ενός χώρου που θα εφιλοξενούσε μουσικά τζαι άλλα πολιτιστικά δρώμενα, συζητήσεις, τζαι θα είχαμεν αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια τζαι συνεργασίες μεταξύ των ανθρώπων.

Οι πελάτες σου εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το θέμα;

Επειδή ακούουν τζαι τζείνοι διάφορα, είτε που μας είτε που τα Μέσα, εκφράζουν κατά διαστήματα ανησυχία, γιατί οι πλείστοι που έρκουνται δαμαί δεν ταπελλώνονται σαν πελάτες αλλά σαν φίλοι του καφενείου, ομοϊδεάτες τζαι οπαδοί της ίδιας αισθητικής. Ανησυχούν τζαι τζιείνοι για το ενδεχόμενο να φύουμεν που δαμαί.


Ήρταμεν δαμαί όταν ο δρόμος ήταν ολοσκότεινος τζιαι σχεδόν ούλλα τα κτίρια εγκαταλειμμένα τζαι εφέραμεν κάποιαν κινητικότητα σε μια ξεχασμένη γωνιά της Λευκωσίας, όπου τωρά περνά κόσμος τζαι εκτιμά την διότι ως τωρά δεν έχουμε την αντιαισθητική όψη άλλων πιο γνωστών περιοχών της παλιάς Λευκωσίας.


 



 

Επιπλέον…

Εν να ‘ταν άδικο, την στιγμή που 5 χρόνια προσπαθούμε μια ομάδα ανθρώπων να συμβάλουμε στην αναζωογόνηση της περιοχής, να έρτουν τζαι να μας φύουν εμάς που εδημιουργήσαμεν ήδη έναν πυρήνα ατόμων με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ήρταμεν δαμαί όταν ο δρόμος ήταν ολοσκότεινος τζιαι σχεδόν ούλλα τα κτίρια εγκαταλειμμένα τζαι εφέραμεν κάποιαν κινητικότητα σε μια ξεχασμένη γωνιά της Λευκωσίας, όπου τωρά περνά κόσμος τζαι εκτιμά την διότι ως τωρά δεν έχουμε την αντιαισθητική όψη άλλων πιο γνωστών περιοχών της παλιάς Λευκωσίας.

Εν είμαστεν αντίθετοι στη διαμόρφωση της περιοχής σε «συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων» από τον Δήμο, εμείς ζητούμε να ενημερωθούμε για τα συγκεκριμένα σχέδια του Δημαρχείου, ή τουλάχιστον τί βασικά θα συμπεριλάβουν σε τούντην συνοικία τζαι, ιδίως, τί προβλέπουν τα σχέδια τους για μας; Θα συνεργαστούμε με τες υπηρεσίες του Δήμου, αλλά να μεν βρεθούμεν μπροστά σε τετελεσμένα. Θέλουμε να έχουμεν την ευκαιρία να εκφέρουμε την άποψή μας, εμείς που έχουμεν κάποιες εμπειρίες από τον χώρο τζαι να μεν γίνονται πράματα για μάς χωρίς εμάς.


Για τες περιοχές αυτές, αρχίσαμε να λαμβάνουμε υπόψη και την πιθανότητα, στο προσεχές μέλλον, η επιθυμία μας για επανένωση της Λευκωσίας, να πραγματοποιηθεί.




Συνάντηση με λειτουργό του Δήμου Λευκωσίας & υπεύθυνο αρχιτέκτονα της περιοχής:

Αντιλαμβάνεστε ότι το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας εν η καρδιά ολόκληρης της πόλης τζαι τζιαμαί λειτουργούν αρμονικά όλες οι δραστηριότητές της. Μετά τη διαίρεση και την ημικατοχή, παρουσιάστηκαν μια σειρά προβλημάτων που απαιτούσαν πολλές παρεμβάσεις για να μπει η πόλη, σε μια πιο προγραμματισμένη πορεία ανάπτυξης. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια της συγχρηματοδότησης ευρωπαϊκών ταμείων, έχει γίνει ανάπλαση δημοσίων χώρων τζαι εμφανίστηκαν νέες εμπορικές τζαι οικονομικές δραστηριότητες τζαι άρχισεν να αναβαθμίζεται η κατοικία στην περιοχή. Π.χ. λίγο καιρό μετά που συμπληρώθηκαν κάποιες αναπλάσεις στις περιοχές Τακτακαλά και νέου Δημαρχείου, είδαμε να αξιοποιούνται καταστήματα που ήταν κλειστά και να αυξάνεται η προσέλευση του κόσμου.

Πιστεύκουμεν ότι με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων του δημαρχείου, θα δημιουργηθεί αναβαθμισμένη υποδομή, θα αναπτυχθεί η λειτουργικότητα των χώρων και γενικά η εικόνα της πόλης θα αλλάξει. Ένα από τα έργα αυτά, είναι η δημιουργία της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι κοντά στην πράσινη γραμμή, ένα από τα κτίρια εκεί που έχουμεν επιλέξει είναι στην περιοχή της οδού Ληδήνης. Για τες περιοχές αυτές, αρχίσαμε να λαμβάνουμε υπόψη και την πιθανότητα, στο προσεχές μέλλον, η επιθυμία μας για επανένωση της Λευκωσίας, να πραγματοποιηθεί.

Στη συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων ο Δήμος φιλοδοξεί να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να αυξήσει την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην αναβάθμιση κτιρίων και περιβάλλοντος και στη δημιουργία μιας βιώσιμης συνοικίας.

 


Όταν θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένο πλάνο, θα πάμε να τους πούμε τα γεγονότα.


Περίπου πότε υπολογίζετε ότι εν να τελειώσουν τα έργα στη «συνοικία»; Ο αρμόδιος αρχιτέκτονας του Δήμου, μας εξήγησε ότι υπολογίζεται τα έργα να ολοκληρωθούν σε 3 με 4 χρόνια.

Δύο κτίρια στοχεύουμε στο παρόν στάδιο, ένα στην οδό Ληδήνης και τη Δημοτική Αγορά, τα οποία θα είναι ο πυρήνας της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είμαστε στην αρχή ενός σχεδιασμού, όπου υπάρχουν πολλά πράματα να γίνουν για να ολοκληρωθεί. Μιλούμε για μια σύνθετη εργασία, στην οποίαν εν να εμπλακούν πολλοί, για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα.

 

Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας (ΕΡΣΛ)



Είχαν κάποιου είδους ενημέρωση οι κάτοικοι της περιοχής για τούτες τες αλλαγές; Πώς θα τους προσεγγίσετε;

Λειτουργός του Δήμου:  Όταν θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένο πλάνο, θα πάμε να τους πούμε τα γεγονότα. Ο Δήμος Λευκωσίας τζαι ιδιαίτερα ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θεωρεί ότι είναι σημαντικό, για όποιο έργο προωθούμε, να γίνεται δημόσια διαβούλευση. Όλα μας τα έργα σχεδόν τα παρουσιάζουμε στο κοινό, είτε σε συζήτηση με ενδιαφερομένους, είτε στο  ευρύτερο κοινό, ή τα αναρτούμε στην ιστοσελίδα, ή τα δημοσιοποιούμε μέσω του τύπου και γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την χρήση τζαι τες διάφορες πρόνοιες των έργων. Πολλές φορές δεχόμαστε εισηγήσεις του κόσμου, ή τους εξηγούμε τις λύσεις που επιλέγηκαν. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η προεργασία μας δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί στο σημείο όπου μπορούμε να ενημερώσουμε και να διαβουλευθούμε με τους ενδιαφερομένους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ