Τρώμε ζεστό παλουζέ σε 5 φεστιβάλ στην κυπριακή ύπαιθρο

Αν είσαι από χωριό σίγουρα θα εκτιμάς τον ζεστό και καλό παλουζέ.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Από την εκδήλωση "Μαδαρή, Μάνα Γη", στον Πολύστυπο

 

Ένα απόλυτα κυπριακό προϊόν της Κύπρου που απολαμβάνουμε συνήθως με το πρώτο κρύο -άσχετο αν δεν έχει έρθει ακόμα.

Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να προγραμματίσεις εξόρμηση σε κάποιο χωριό.

Τα χωριά της Κύπρου, κρασοχώρια και μη, διοργανώνουν κάθε χρόνο, συνήθως Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, διάφορα φεστιβάλ με παλουζέ.

Αν βρεθείς σε ένα από αυτά θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι.   

 

Οπότε, πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τα φεστιβάλ και τις ημερομηνίες:

 

Φεστιβάλ Ππαλουζέ στην Ποταμίτισσα

Το Κέντρο Νεότητας Ποταμίτισσας διοργανώνει την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού, την εκδήλωση «Μουστολιχουδιές».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς παρασκευάζεται ο παλουζές και ο σιουτζιούκκος, καθώς και τη διαδικασία απόσταξης της ζιβανίας.

Δωρεάν γευσιγνωσία ζεστού παλουζέ σε όλους τους επισκέπτες!

Για όσους επιθυμούν να γευτούν τα παραδοσιακά φαγητά, με το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει γεύμα στο οίκημα του Κέντρου Νεότητος.

Το γεύμα περιλαμβάνει κλέφτικο, κουπέπια, πατάτες και σαλάτα.

Τιμή φαγητού: €10 (€6 για παιδιά κάτω των 12 ετών)

Κρατήσεις μέχρι 31 Οκτωβρίου στο 99333835.

 

 

Φεστιβάλ Ζιβανίας στα χωριά Άλωνα & Πελένδρι

Τα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, Άλωνα και Πελένδρι, θα διοργανώσουν από κοινού και φέτος το καθιερωμένο «Φεστιβάλ Ζιβανίας».

Συγκεκριμένα, στις 6 Νοεμβρίου στο χωριό Άλωνα και στις 12 και 13 Νοεμβρίου στο χωριό Πελένδρι, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια και πίνουμε ζιβανία.

Αν βρεθείς εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις live την απόσταξη ζιβανίας, να γευτείς ζεστό παλουζέ, να ακούσεις παραδοσιακή κυπριακή μουσική και να αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα από το παζαράκι.

Τα φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις πλατείες των χωριών.

Στο χωριό Άλωνα θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί, ενώ στο Πελένδρι στις 15.00.

 

 

Riverland Fun Weekend

Παλουζέ θα βρεις επίσης και στο Fun Weekend της Riverland στα Καμπιά, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου από τις 10.00, μέχρι τις 18.00.

Μια εξαιρετική διοργάνωση που περιλαμβάνει δραστηριότητες αλλά και πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.

Μερικές από αυτές είναι βόλτα με πόνυ, σκοποβολή και τοξοβολία, αναρρίχηση σε τοίχο, κατάβαση με σχοινί, ζωγραφική, τυμπανοκρουσίες, ζύμωση και ψήσιμο ψωμιού, παρασκευή χαλουμιού και τραχανά, παρασκευή σιουτζιούκκου, παλουζέ και χωριάτικο παστελάκι.

Στην εκδήλωση θα πωλούνται χαλούμι στην πίτα, σουβλάκι, κρέπες, καλαμπόκι και λουκουμάδες.

Είσοδος: €3 ανά άτομο (οικογενειακό €10) και περιλαμβάνει όλες τις πιο πάνω δραστηριότητες

 

 

«Μαδαρή Μάνα Γη» στον Πολύστυπο

Κάτω από το γενικό τίτλο «Μαδαρή Μάνα Γη», ο Πολύστυπος διοργανώνει μια όμορφη γιορτή με αφορμή τον τρύγο, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.

Εκεί θα γίνει επίδειξη παρασκευής φρέσκου ζεστού παλουζέ και δωρεάν γευσιγνωσία για όλους τους επισκέπτες, επίδειξη απόσταξης ζιβανίας, επίδειξη πατήματος σταφυλιών και λήψης του μούστου με παραδοσιακό πατητήρι και πολλά άλλα τα οποίο μπορείς να δεις ΕΔΩ.

Θα υπάρχει επίσης πλούσιο πωλητήριο με πεντανόστιμες οικιακές λιχουδιές, όπως παραδοσιακός σιουστζιούκκος χωρίς ζάχαρη, παλουζές, κρασί του πιθαρκού, αλλαντικά Πιτσιλιάς κρασάτα και πολλά άλλα.

 

 

Φεστιβάλ Τοπικών και Παραδοσιακών Εδεσμάτων στον Φαρμακά

Ο Φαρμακάς, ένα από τα πιο ειδυλλιακά ορεινά χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, θα διοργανώσει φέτος για τέταρτη χρονιά το ετήσιο Φεστιβάλ Τοπικών και Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Κοπιάστε».

Την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου από τις 10.00, μέχρι τις 17.00 στην πλατεία του χωριού.

Εκεί θα γίνει παρουσίαση του τρόπου παρασκευής διάφορων παραδοσιακών εδεσμάτων του χωριού όπως σιουτζιούκκο, παλουζέ, κυδωνόπαστο, χαλουμιών, τραχανά, κουλουράκια με το μέλι κ.α.

Θα γίνεται επίσης απόσταξη ζιβανίας, όπως και επίδειξη οινοποιίας και οινοποσίας απευθείας από το παραδοσιακό πιθάρι.

Εκτός από το φούρνισμα παραδοσιακών ψωμιών και κουλουριών θα γίνεται και μαγείρεμα του φημισμένου καουρμά και της μοναδικής ελιάδας, τα οποία θα είναι και προς πώληση.

Μάθε περισσότερα για το φεστιβάλ ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ