Γνωρίζουμε την νεαρή Κύπρια επιστήμονα που βραβεύτηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ

Από τα παγκόσμια συνέδρια νεολαίας στη Σρι Λανκα, στη Νότιο Αφρική, στη Λιθουανία όπου συμμετείχε, ως το παλάτι της βασίλισσας Ελισσάβετ όπου βραβεύτηκε για την προσφορά της σε θέματα νεολαίας και ενδυνάμωσης των νέων στη Κύπρο, η 27χρονη Κατερίνα Γαβριηλίδου δεν σταματάει την παραγωγή ιδεών και καινοτόμων προτάσεων ώστε να εξελίσσεται διαρκώς και να μπορεί πάντα να πει κάτι ουσιώδες.

 


Article featured image
Article featured image

*Του Λάμπρου Ζαχαρή 



Η οικονομική και πολιτική επιστήμονας που χτίζει γέφυρες πολιτικής πραγματοποιώντας όνειρα ζωής, αποτελεί σήμερα τη φωνή της Κύπρου και των νέων ανθρώπων της, σε παγκόσμιους οργανισμούς της πολιτικής, της διπλωματίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καθημερινότητα της είναι γεμάτη και δημιουργική. Μελετά συνεχώς ούτως ώστε να αποκτήσει σφαιρική άποψη και σωστή αντίληψη των πραγμάτων, ενώ ενημερώνεται πολύ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Στην συνέχεια συζητώ με τους συνεργάτες μου στους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχω, και εργαζόμαστε πάνω σε νέα προγράμματα και μελέτες» μας λέει.


Το κλίμα συμμετοχικής δημοκρατίας στην πολιτεία με την αύξηση του ρόλου των πολιτών αλλά και της διαφάνειας, η ισότητα και η νεανική επιχειρηματικότητα είναι κάποιες από τις ιδέες για τις οποίες αγωνίζομαι.


Από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της είναι το ότι αποτελεί πλέον εκλεγμένο μέλος στο συμβουλευτικό σώμα νέων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών UN Habitat, το μοναδικό σώμα του ΟΗΕ το οποίο ψηφίζεται απευθείας από τους νέους.

Η Κατερίνα κατάφερε να εκλεγεί ως εκπρόσωπος της Ευρώπης, ανάμεσα σε συνυποψήφιους της από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Σουηδία, μέσω εκλογικής διαδικασίας στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 93,000 νέοι ανά το παγκόσμιο.

 



 

«Μέσω αυτής της ιδιότητας συμβουλεύω τον οργανισμό UN-Habitat σχετικά με τις στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει τους νέους στην αστική ανάπτυξη, ενώ έχω ακόμη την δυνατότητα να αντιπροσωπεύω την ευρωπαϊκή νεολαία σε συνέδρια σχετικά με την θεματολογία του οργανισμού».


Στο παλάτι συνάντησε τον Πρίγκιπα Ηarry, τις Πριγκίπισσες Beatrice και Eugenie, τον David Beckham, τον πρώην Πρωθυπουργό της Αγγλίας John Major, τον σχεδιαστή μόδας Jimmy Choo


Καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά πολλές διαβουλεύσεις με νέους από όλο τον κόσμο γίνονται ηλεκτρονικά.

«Με αυτόν τον τρόπο προχωράμε πιο γρήγορα προς τον κοινό μας στόχο: Να εκφράσουμε και να ενδυναμώσουμε τη φωνή της νεολαίας σε θέματα πολικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο»

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις προτάσεις της, συμπεριλαμβάνονται στις διακηρύξεις για τη νεολαία του κάθε συνεδρίου.

 



Η Κατερίνα επίσης δραστηριοποιείται ως Global Shaper στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά χαρισματικούς και δραστήριους νέους με κοινό παρονομαστή τους την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση έργων ώστε να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων στην κοινότητα όπου κατοικούν.

«Το κλίμα συμμετοχικής δημοκρατίας στην πολιτεία με την αύξηση του ρόλου των πολιτών αλλά και της διαφάνειας, η ισότητα και η νεανική επιχειρηματικότητα είναι κάποιες από τις ιδέες για τις οποίες αγωνίζομαι».

«Επιπλέον πιστεύω στην ανάγκη μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης των νέων ανθρώπων στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Κύπρου. Βλέπω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αφού γίνονται αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση».


Η κιθάρα για μένα είναι διέξοδος από τις δραστηριότητες μου. Αγαπημένα μου τραγούδια είναι συνήθως του Μιχάλη Χατζηγιάννη λόγω του στυλ και της μοναδικότητας τους.


Στους χώρους που κινείται το Brexit ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης από το περασμένο καλοκαίρι.

«Ήταν μία απόφαση του Αγγλικού λαού και θεωρώ ότι πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή» απαντάει στους συνομιλητές της. Με πρακτική άσκηση και συμμετοχές σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της Βουλής των Ελλήνων, της Αγγλικής Βουλής και της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων,  η δυναμική είσοδος της στη νεανική πολιτική σκηνή έγινε μέσω της ιδιότητας της ως Πρέσβειρας Νεολαίας της Κύπρου.

Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics and Political Science.

 



«Ακολούθως παρακολούθησα μαθήματα Πολιτικής, Φιλοσοφίας, και Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ τώρα παρακολουθώ το πρόγραμμα ‘Leading Change’ στο πανεπιστήμιο του Cambridge».

Παράλληλα έχει εργαστεί στον τομέα των χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο, ενώ συμμετείχε ως Learner στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση του Qatar Foundation.

«Η στιγμή της βράβευσης μου από τη Βασίλισσα θα μου μείνει αξέχαστη, ιδιαίτερα επειδή είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί της, ενώ μου έδωσε και κάποιες συμβουλές από την εμπειρία της ως ηγέτης. Αυτό με έκανε να νιώσω περισσότερη αυτοπεποίθηση και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω», λέει η Κατερίνα Γαβριηλίδου, αναφορικά με την παρουσία της στο Μπάκινγχαμ το περασμένο καλοκαίρι.

Όταν στα φοιτητικά της χρόνια εκπροσωπούσε τους συμφοιτητές της στα συμβούλια ομίλων των πανεπιστημίων όπου σπούδασε, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έφθανε σε μία τέτοια διάκριση.

Στο παλάτι συνάντησε τον Πρίγκιπα Ηarry, τις Πριγκίπισσες Beatrice και Eugenie, τον David Beckham, τον πρώην Πρωθυπουργό της Αγγλίας John Major, τον σχεδιαστή μόδας Jimmy Choo, και πολλούς άλλους διακεκριμένους καλεσμένους.

«Μάλιστα, η Πριγκίπισσα Beatrice μου είπε ότι είχε διαβάσει το βιογραφικό μου και εντυπωσιάστηκε από τα πόσα έχω κάνει σε τόσο μικρή ηλικία». 

Όταν δεν κάνει πολιτική, στον ελεύθερο της χρόνο πηγαίνει βόλτες, διαβάζει βιβλία, παίζει τένις και κιθάρα.

«Το βιβλίο που διάβασα πρόσφατα είναι η βιογραφία του Mr Selfridge από την Lindy Woodhead. Μου άρεσε γιατί με δίδαξε ότι η δημιουργικότητα, η φαντασία και οι καλοί τρόποι αρκούν για να δημιουργήσεις κάτι από το τίποτα. Η κιθάρα για μένα είναι διέξοδος από τις δραστηριότητες μου. Αγαπημένα μου τραγούδια είναι συνήθως του Μιχάλη Χατζηγιάννη λόγω του στυλ και της μοναδικότητας τους.

Με ξεκουράζουν πολύ οι βόλτες. Μου αρέσει περισσότερο η διαδρομή που περνάει από το ιστορικό σχολείο της Φανερωμένης στη Λευκωσία στο οποίο φοιτούσε και η μητέρα μου».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ