Πώς η Βρετανία πήρε την Κύπρο

Γιατί η Βρετανία αποφάσισε πως η Κύπρος θα ήταν μια χρήσιμη προσθήκη στην Βρετανική Αυτοκρατορία;

 


Article featured image
Article featured image

Διάλεξη από τον καθηγητή ιστορίας Wally Oppenheim.

Η διάλεξη θα κινηθεί γύρω από το πώς και γιατί η Βρετανία αποφάσισε πως η Κύπρος θα ήταν μια χρήσιμη προσθήκη στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Θα καλύψει τις φιλοδοξίες του Πρωθυπουργού Disraeli και της Βασίλισσας Βικτώριας καθώς και τις επιπλοκές του Ανατολικού ζητήματος. Το πρόβλημα της επιλογής ανάμεσα σε μια ηθική εξωτερική πολιτική ή την προστασία του εθνικού συμφέροντος ήταν τόσο επίκαιρο τον 19ο αιώνα, όπως είναι και σήμερα.

Η διάλεξη θα σταθεί επίσης στις παράξενες συνθήκες που συνδέονται με τον βρετανικό έλεγχο της Κύπρου και τα προβλήματα που δημιούργησε. Τι συνέβη όταν ο Sir Garnett Wolseley, ο πρώτος Κυβερνήτης, έφτασε με μερικές χιλιάδες στρατιώτες το 1878; Τέλος, οι πρώτες εντυπώσεις του Wolseley, η χαρτογράφηση της Κύπρου και ο πρώτος επισκέπτης που συνειδητοποίησε πως η Κύπρος θα ήταν ιδανικός προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες.

Η διάλεξη θα διαρκέσει περίπου για μια ώρα και στο τέλος θα υπάρξει συζήτηση. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Ο Wally Oppenheim είναι συνταξιούχος Καθηγητής Ιστορίας. Είναι υπεύθυνος της Ομάδας της Ιστορίας (History Group) του Paphos Third Age και γράφει ένα ιστορικό άρθρο τον μήνα για το περιοδικό PALS.

 

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ. στο Τεχνόπολις 20, στην Πάφο.

Είσοδος: 5 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 70002420.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ