Έναρξη εκστρατείας στειρώσεων και φροντίδας αδέσποτων ζώων

Η προστασία και η ευημερία των ζώων αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά τους κρατικούς και τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

 


Article featured image
Article featured image

Η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα κράτη μέλη οφείλουν να τη λαμβάνουν πλήρως υπόψη. Επίσης, καταδεικνύει το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού ενός λαού.

Η υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων θα διασφαλιστούν στην πράξη μόνο όταν η Πολιτεία μέσα από τους θεσμούς και τους νόμους και η κοινωνία ως σύνολο συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων εφαρμόζουν με τον ορθό τρόπο μέτρα προστασίας και ευημερίας.

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτοι, είναι πλέον μια πραγματικότητα στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση.  


Η αύξηση των αδέσποτων ζώων, οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των οικόσιτων ζώων, λόγω του ότι οι κηδεμόνες τους δεν τα στειρώνουν. Ένας σκύλος σε κάθε γέννα μπορεί να γεννήσει από ένα έως 10 σκυλάκια, ενώ μία γάτα μέχρι 6-8 γατάκια.  


Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκύλων/γάτων οδηγεί στον υπερπληθυσμό τους, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλείπονται. Τα ζώα που εγκαταλείπονται δυστυχώς πολλές φορές έχουν σαν κατάληξη τον θάνατο, λόγω είτε της δυσκολίας εύρεσης τροφής είτε της έκθεσης σε πληθώρα κινδύνων, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι δηλητηριάσεις και τα λοιμώδη νοσήματα. Επιπρόσθετα με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, πολλά από τα ζώα που καταλήγουν σε καταφύγια Δήμων και κοινοτήτων και δεν βρίσκουν ιδιοκτήτη, θανατώνονται. 

Γίνεται λοιπόν αντιληπτή η σημασία της στείρωσης, ως μέσο αποφυγής των παραπάνω δυσάρεστων καταστάσεων.


Η στείρωση των κατοικίδιων ζώων είναι απαραίτητη και ευεργετική τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία των κατοικίδιων ζώων. Επιπλέον, η στείρωση, σε συνδυασμό με την υιοθεσία ζώων από καταφύγια, αποτελεί το μόνο τρόπο προσπάθειας ελέγχου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων.


Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων συναποφάσισαν την πραγματοποίηση Εκστρατείας Στειρώσεων και Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων

 

Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει:

α) τη δημιουργία και εφαρμογή προγράμματος στείρωσης κυρίως αδέσποτων γάτων αλλά και μικρού αριθμού σκύλων (μέσω των καταφυγίων)

β) την εξεύρεση οικονομικών πόρων από τον ιδιωτικό τομέα (πολίτες, οργανωμένα σύνολα και εταιρείες) που θα ενισχύσουν την προσπάθεια, αφού μαζί με τα χρήματα από το κράτος θα δώσουν τη δυνατότητα περισσότερων στειρώσεων σε ετήσια βάση 

γ) το πρόγραμμα των στειρώσεων θα υλοποιηθεί μέσω της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων και των Επαρχιακών της Επιτροπών με την στήριξη και καθοδήγηση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

δ) την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού για το θέμα των στειρώσεων και της ευημερίας των ζώων 

 

Οι προγραμματισμένες δράσεις ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν από τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ μέχρι το τέλος του έτους είναι:

18/10 Λάρνακα Φοινικούδες 17:00΄-19:00΄

25/10 Λεμεσός Μόλος 17:00΄-19:00΄

1/11 Παραλίμνι Πλατεία 17:00΄-19:00΄

8/11 Λευκωσία Mall Έγκωμης 17:00΄-19:00΄

15/11 Λευκωσία Mall Λατσιών 17:00΄-19:00΄

22/11 Πάφος Mall 17:00΄-19:00΄

29/11 Λεμεσός Mall 17:00΄-19:00΄

 

Κατά τη διάρκεια των δράσεων αυτών θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και ένα kit, το οποίο θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες σκύλων να μαζεύουν τα κόπρανα του σκύλου τους, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ήδη από το 2014 μέχρι σήμερα από τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ έχουν διανεμηθεί 300.000 φυλλάδια σε εκδηλώσεις αλλά κυρίως στα νοικοκυριά με τη βοήθεια των Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Επίσης, οι δύο Επίτροποι από το 2014 ετοίμασαν, σε συνεργασία με τον τότε Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Αντωνίου, νομοσχέδιο για τη δημιουργία Φορέα Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ