Η Μασονία της Κύπρου, οι στοές και οι μυστικές αλήθειες

Τι είναι η Μασονία ή καλύτερα τεκτονισμός που θεωρείται πιο δόκιμος όρος. Είναι θρησκεία, αδελφότητα, αίρεση;

 


Article featured image
Article featured image

Αυτά και διάφορα άλλα ερωτήματα τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή «Αδιακρίτως» την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου με τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη στην τηλεόραση του Σίγμα, με καλεσμένο τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού.

Η πρώτη από μια σειρά εκπομπών που θα αφορούν το μείζον ζήτημα του τεκτονισμού ευρύτερα και ειδικότερα της δράσης του στην Κύπρο. Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο ελάχιστα ήταν αυτά που εντοπίσαμε σχετικά με το ζήτημα του τεκτονισμού στην Κύπρο. Χαρακτηριστικό απόσπασμα το οποίο αναρτήθηκε δύο χρόνια πριν, στις 14 Νοεμβρίου 2014 στο blog ixnos.blogspot.com.cy, αναφέρει:

«Ως ανάδοχοι της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου ήσαν η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η Μεγάλη Στοά της Πενσυλβανίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η Μεγάλη Στοά της Αυστρίας δια των Μεγάλων Διδασκάλων αυτών Σπυρίδωνα Παΐζη, Ronald Aungst και Δρος Michael Krauss.»

Η Τελετή άψογος και εντυπωσιακή και διήρκεσεν περί τας τρεις ώρας. Εις την Τελετήν αντιπροσωπεύθησαν δια των Μεγάλων Διδασκάλων των ή άλλων Ανώτερων Αξιωματικών και μελών των, η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και Μεγάλαι Στοαί της Πενσυλβανίας Αμερικής, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Σερβίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αργεντινής, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Συνολικά στην τελετή παρευρέθησαν 90 επισκέπτες και 235 μέλη της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου.

Μετά την επίσημον Εγκαθίδρυση της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου, έγινε η Εγκατάστασις του Πρώτου Μεγάλου Συμβουλίου».







Στην εκπομπή «Αδιακρίτως», ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, απαντά στα ερωτήματα περί τεκτονισμού και το τι πραγματικά είναι:

«Ο τεκτονισμός είναι αδελφότητα που υπάρχει εδώ και αιώνες. Ο σύγχρονος τεκτονισμός δημιουργήθηκε των 18ο αιώνα στην Αγγλία και ακολούθως επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δύο βασικές τάσεις που δημιουργήθηκαν είναι ο αγγλοσαξονικός τεκτονισμός και ο γαλλικός τεκτονισμός».

Ο κ. Κυριακού ξεκαθαρίζει επίσης πώς σήμερα ο τεκτονισμός αποτελεί μια αμφιλεγόμενη κατάσταση κυρίως λόγω του σκοταδισμού που επικρατεί γύρω από τις συνθήκες εισαγωγής κάποιου στο κλειστό πλέον Club της Μασονίας, αλλά και της δράσης του σχετικά με θέματα δημοσίου συμφέροντος.

«Κάποτε ο τεκτονισμός εξέφραζε τις αρχές και τα όνειρα της αστικής τάξης και λειτουργούσε θετικά. Τέκτονες ήταν και ο Κολοκοτρώνης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας. Στη συνέχεια όμως διαμορφώθηκε ένα κλειστό club οι σκοποί του οποίου είναι άγνωστοι για τον περισσότερο κόσμο. Για αυτό και η καχυποψία που υπάρχει είναι δικαιολογημένη».

Αναφορά έγινε και στο σημείο της θρησκείας και των πιστεύω του τεκτονισμού με τον κ. Κυριακού να σημειώνει πώς στην Κύπρο καταδικάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό το 1817 και στην Ελλάδα από την Εκκλησία της Ελλάδας το 1933, όχι τυχαία αφού η αδελφότητα έχει δικές της βασικές θεολογικές αξίες που υποστηρίζουν την πίστη στον μεγάλο αρχιτέκτονα του σύμπαντος και την αθανασία της ψυχής. Όποιος θέλει να ενταχθεί στην αδελφότητα, οφείλει να πιστεύει στο μοναδικό υπέρτατο όν.

Σχετικά με διάφορα ονόματα επιφανών ανδρών που έδρασαν στην Κύπρο κατά καιρούς και φημολογείται πώς ήταν ενταγμένοι στους κόλπους της Μασονίας όπως ο Μακάριος, ο Θεόδωρος Κυριακού αναφέρει πώς είναι μια πάγια τακτική των τεκτόνων, όταν ένας επιφανής και ισχυρός άντρας πεθάνει να διαρρέουν φήμες πώς αυτός ήταν τέκτονας, ούτως ώστε να αποκτούν κύρος.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πώς ακόμη και σήμερα που η Μασονία βρίσκεται σε παρακμάζουσα περίοδο, υπάρχουν ονόματα ισχυρών αντρών οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην τεκτονική αδελφότητα.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιόφωνο του «Πολίτη 107.6 FM» το 2010 και δημοσιεύθηκε αργότερα στην εφημερίδα από την δημοσιογράφο Μιράντα Λυσάνδρου, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Τεκτονικής Στοάς «Σόλων» Λευκωσίας (από το 1969), Πέτρος Ζαχαριάδης, ανέφερε πώς ο τεκτονισμός πρέπει να βγει επιτέλους προς τα έξω.

Στην Κύπρο, όπως ανέφερε, εκτός της Μεγάλης Ελληνικής Στοάς στην οποία υπάγονται 11-12 στοές, λειτουργεί και η Βρετανική Στοά, η οποία υπάγεται στην αντίστοιχη της Βρετανίας. Ενδιαφέρον έχουν και όσα είπε ο κ. Ζαχαριάδης για τους επιφανείς Κύπριους τέκτονες, αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα και υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αποκάλυψη της ιδιότητας του τέκτονα είναι προσωπική υπόθεση.

 

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πέτρου Ζαχαριάδη στο «Πολίτη 107.6 FM» 

Στην Κύπρο ο τεκτονισμός έφτασε γύρω στο 1880, όταν ένα πολεμικό αγγλικό πλοίο ελλιμενίστηκε στη Λάρνακα, έχοντας ως πλήρωμά του αξιωματικούς και ναύτες που ήταν τέκτονες.

Είχαν την ιδέα να κάνουν μια στοά εδώ και δημιούργησαν τη στοά στη Λεμεσό Σεντ Πολς, που υπάρχει και σήμερα και λειτουργεί. Μέχρι τότε όλες οι στοές της Κύπρου υπάγονταν στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας.

Υπάρχει και η περιφερειακή Μεγάλη Στοά της Αγγλίας που είναι υπό τη δικαιοδοσία της Αγγλίας. Πρόκειται για αγγλόφωνες στοές και λειτουργούν με τα ίδια τυπικά που λειτουργούν και οι ελληνικές.

Στην ελληνική στοά δεν υπάρχουν Τ/Κ γιατί συζητούμε και θέματα που αφορούν το έθνος, όπως εκδηλώσεις πανηγυρικές για την ελληνική επανάσταση. Ίσως στις αγγλικές στοές να υπάρχουν.

Η μύηση έχει να κάνει με τα τυπικά μας, με τα τελετουργικά μας. Εκεί μαθαίνεις τα πράγματα του τεκτονισμού. Δεν μπορώ να μπω σε αρκετές λεπτομέρειες, αλλά δεν έχουμε μυστικά όπως λέγεται.

Το μεγαλύτερό μας μυστικό είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Σίγουρα (στις τελετές) δεν υπάρχουν κουκούλες και όσα καταγράφονται στη φαντασία του Νταν Μπράουν και στο «Μάτια Ερμητικά Κλειστά». Για τις μυήσεις μελών υπάρχουν προϋποθέσεις όπως το υποψήφιο μέλος να είναι από 23 ετών και πάνω, να έχει περάσει τουλάχιστον από γυμνάσιο ή λύκειο, ακριβώς για να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να αντιλαμβάνεται τα θέματα που συζητούνται.

Δεν υπάρχει ο προσηλυτισμός. Αυτό απαγορεύεται. Γίνεται πρόσκληση κι αν κάποιος ενδιαφέρεται, ακολουθεί σύσταση από δυο τέκτονες. Υπάρχουν 33 βαθμοί στον τεκτονισμό. Το κάθε μέλος περνάει από σταδιακή προαγωγή. Αφού κατανοήσεις αυτά που συζητάμε, τότε ανεβαίνεις. Το μοναδικό κριτήριο είναι αυτό. Σε κάθε στοά το ανώτατο αξίωμα είναι ο Σεβάσμιος, ο οποίος εκλέγεται ανά διετία.

Γνωστή στοά στη Λευκωσία είναι η στοά Σόλων στην Ονασαγόρου. Εκεί συνεδριάζουν όλες οι στοές, δυο φορές το μήνα. Και σε άλλες πόλεις υπάρχουν στοές. Το οίκημα της Σόλων ανήκει στο τεκτονικό ίδρυμα που είναι εγγεγραμμένο στον έφορο. Διαθέτει και καταστήματα που ενοικιάζει. Πρόκειται για φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Περισσότερα για τον τεκτονισμό και όλα τα σκοτεινά σημεία που τον περιβάλλουν, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μια σειρά επεισοδίων, που θα προβληθούν στο πλαίσιο της εκπομπής «Αδιακρίτως» στο Σίγμα με τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη. 



*Από σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η εκπομπή αλλάζει ώρα και θα μεταδίδεται στις 16:15. 



Εκπομπή «Αδιακρίτως» /10 Νοεμβρίου - Τεκτονισμός 




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ