Εκπαιδευτικοί προωθούν την κατάργηση της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου

Μετά την πρώτη αντίδραση της ACCEP – ΛΟΑΤΙ, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις τους Αρχιεπισκόπου, κυρίως όσων αφορά θέματα ομοφυλοφιλίας, ακόμη ένα οργανωμένο σύνολο αντιτίθεται στα όσα δήλωσε δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ζητώντας την κατάργηση της σχολικής αργίας, για την ονομαστική γιορτή του.


Article featured image
Article featured image

Με ηλεκτρονικό ψήφισμα στην πλατφόρμα avaaz.org, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στον ρατσισμό, καλεί όσους διαφωνούν με τις δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, να υπογράψουν για την κατάργηση της σχολικής αργίας την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, αφού ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που προάγει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να κλείνει τις πόρτες του, για να τιμήσει έναν άνθρωπο που συνεχώς παραβιάζει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υποστηρίζουν.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, για άλλη μια φορά, προώθησε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, το μίσος και την ανισότητα.

Ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, οι πρόσφατες δηλώσεις του με αφορμή την εξαγγελία του για δημιουργία εκκλησιαστικών σχολείων από τα οποία θα βγαίνουν «σωστοί» άνθρωποι και όχι ομοφυλόφιλοι, είναι καταδικαστέες αφού ενισχύουν τα αρνητικά στερεότυπα για την ΛΟΑΤΙ κοινότητα και συμβάλλουν στην περαιτέρω περιθωριοποίηση όλων όσων υποφέρουν από διακρίσεις γενικότερα.

Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε ευθύνη και χρέος μας να αναλαμβάνουμε δράσεις εντός και εκτός σχολείου οι οποίες προάγουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας ανεξαρτήτως της όποιας διαφορετικότητάς τους.

Γι' αυτό το λόγο, το δημόσιο σχολείο οφείλει να παραμείνει ένα σχολείο δημοκρατικό και ανθρώπινο, το οποίο θα αγκαλιάζει, θα σέβεται, θα συμπεριλαμβάνει και θα δίνει φωνή σε όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.

Ένα τέτοιο σχολείο δεν μπορεί να κλείνει τις πόρτες του την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου τιμώντας έναν άνθρωπο που συστηματικά και κατ'εξακολούθηση παραβιάζει διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, ζητούμε από το ΥΠΠ να εισηγηθεί την κατάργηση της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου κάθε 13 Νοεμβρίου, αφού πιστεύουμε πως ο δημόσιος λόγος που εκφέρει ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τις στάσεις ζωής που προωθούν τα αναλυτικά προγράμματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στον Ρατσισμό


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ