Αυτούσια η ανακοίνωση
Εκφράζουμε μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών και στην κουλτούρα του βιασμού.
Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και απαιτούμε την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών από τα κυπριακά δικαστήρια. Καλούμε όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μειώσει την ποινή του Άκη Λευκαρίτη και του Νίκου Νικολάου για βιασμό ανήλικων κοριτσιών, αποτελεί πλήγμα για τη δικαιοσύνη, να συγκεντρωθούν μαζί μας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα του επιχειρηματία Άκη Λευκαρίτη και του συγκατηγορούμενου του Νίκου Νικολάου για μείωση της ποινής τους, μεταβάλλοντας τις ποινές τους από 12 σε 9 χρόνια και από 10 σε 7, αντίστοιχα. Θεωρούμε την απόφαση προσβλητική για τα θύματα, ενώ βρίσκουμε επικίνδυνα τα μηνύματα που στέλνει αυτή η απόφαση προς την κοινωνία.
Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αντικατοπτρίζει την πατριαρχία, τα έμφυλα στερεότυπα των μελών του και εσφαλμένες πεποιθήσεις για την «ευθύνη» του θύματος.
Η σεξουαλική κακοποίηση/εκμετάλλευση των παιδιών και ο βιασμός αποτελούν σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως πολίτες απαιτούμε οι ποινές που επιβάλλονται να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του εγκλήματος.
Το ιστορικό της απόφασης του Εφετείου
Ενώ στις 24/06/2014 το κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στον Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και 10 χρόνων στον Νίκο Νικολάου κατόπιν παραδοχής τους σε αριθμό κατηγοριών για σεξουαλικής φύσεως, κυρίως, αδικήματα εναντίον δύο ανήλικων κοριτσιών ηλικίας 13,5 και 15,5 ετών, προσφέροντάς τους χρήματα, μετά την έφεση των κατηγορουμένων για υπερβολική ποινή, το εφετείο προχώρησε σε μείωση της ποινής κατά 3 χρόνια.
Το τριμελές εφετείο με ομόφωνη απόφασή του, την οποία πριν από λίγες ημέρες, αποδέχτηκε τις εφέσεις των δύο καταδικασθέντων, μειώνοντας την ποινή του Λευκαρίτη σε εννέα χρόνια και του Νικολάου σε επτά χρόνια.
Το Ανώτατο αναφέρει στην απόφασή του ότι υπήρχαν παράγοντες που καθιστούσαν την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή, όπως η επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά του Λευκαρίτη με μία εκ των δύο θυμάτων, και μάλιστα τη μικρότερη, καθώς και η μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους εφεσείοντες και τα θύματα.
Υπήρχαν, όμως, όπως αναφέρει, υπέρ των εφεσειόντων και σοβαροί μετριαστικοί παράγοντες, με κυριότερο αυτόν της άμεσης και πλήρους μεταμέλειας τους, στον οποίο δεν δόθηκε ουσιαστικά η δέουσα βαρύτητα.
Το Ανώτατο αναφέρει ότι από τα όσα ο συνήγορος του Λευκαρίτη προώθησε προς μείωση της ποινής του μπορεί να προσμετρήσει υπέρ του η απουσία γνώσης εκ μέρους του για τη δεινή οικονομική κατάσταση των ανηλίκων θυμάτων, σημειώνοντας ότι από τα γεγονότα όμως όπως τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου δεν προέκυπτε η ύπαρξη γνώσης της οικονομικής και κοινωνικής δυσπραγίας των ανηλίκων θυμάτων ως πραγματικό γεγονός.
*ΚΥΠΕ