Η σούπερ πανσέληνος θα είναι ορατή απ’ όλη την Κύπρο

Ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 70 χρόνια, η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% πιο μεγάλη, από ότι είναι στην μακρινότερη της απόσταση από την Γη.

 


«Το όλο θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, γιατί παρόμοια ‘μεγάλη’ πανσέληνο έχει από το 1948 να παρατηρηθεί.  Η Σελήνη θα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, από όλη την Κύπρο και καλή ώρα παρατήρησης θα είναι κατά την ανατολή της, δηλαδή την ώρα που θα δύει ο Ήλιος.  

Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτίρια που θα την περιβάλλουν», αναφέρει ο Χρύσανθος Φάκας - Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.

Το κυπριακό κοινό θα μπορεί να απολαύσει μία υπέρ φωτεινή πανσέληνο ή όπως την αποκαλούν πλέον «Σούπερ Σελήνη», μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NASA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον, αφού ο κόσμος θέλει να την λέει με αυτό την ονομασία. Έτσι και επίσημα Σούπερ Σελήνη θα ονομάζεται η πανσέληνος που θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της από την Γη.

 «Αξίζει να τονίσουμε ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον Ουρανό.  

Έτσι η απόσταση Σελήνης – Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου την 14η Νοεμβρίου η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με την Γη», ξεκαθαρίζει ο Χρύσανθος Φάκας.

 Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την Τρίτη  13 Δεκεμβρίου του 2016, την ίδια ημέρα με τα πεφταστέρια των Διδύμων που αναμένουμε ότι θα είναι δύσκολο να τα παρατηρήσουμε από την Κύπρο, κατά κύριο λόγο της φωτεινότητας της πανσελήνου που θα καλύπτει τον ουρανό.


Σχετικα

Εργαστήρι σπέρματος ταύρων πήρε φωτιά και η πόλη «ντύθηκε» στα λευκά

Το Σάββατο (21/9) κάτι πολύ ενδιαφέρον θα γίνει στο The Mall of Cyprus

«Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά»

5 εικόνες από τους κυπριακούς δρόμους που θα ζήλευε ακόμα και ο τύπος με τη φόρμουλα

Ρώσοι ιερείς πετούσαν αγίασμα από αεροπλάνο για να σώσουν τον κόσμο από εθισμούς και περιστασιακό σεξ

Η ανακοίνωση του Στέφανου Τσιτσιπά για τα social media (που ξάφνιασε)