Ντροπαλά κυπριακά σκαντζοχοιράκια ποζάρουν στο φακό της Cyprus From Air

Σε μια από τις εξορμήσεις τους, η ομάδα της Cyprus From Air, συνάντησε στην περιοχή των Πλατανιών, ένα ζευγάρι πανέμορφα κυπριακά σκαντζοχοιράκια, τα οποία «εγκλώβισε» στο φωτογραφικό φακό.

 


Article featured image
Article featured image

Το συγκεκριμένο είδος είναι ο κοινός σκαντζόχοιρος του δάσους, ο οποίος συναντάται αρκετά συχνά στην Κύπρο.

Είναι ενδημικό υποείδος και έχει μέγεθος γύρω στα 18 - 25 εκατοστά. Το χρώμα του προσώπου και των άκρων του είναι σταχτόμαυρο.

Καθώς ο σκαντζόχοιρος μεγαλώνει, κατά το πρώτο έτος του, χάνει τα απαλά αγκάθια που είχε κατά τη γέννησή του και τα αντικαθιστά με μεγαλύτερα και σκληρότερα. Τα αγκάθια που βρίσκονται στο επάνω μέρος του σώματός του έχουν χρώμα απαλό κίτρινο με ραβδώσεις και μήκος περίπου 2 εκατοστά.

Τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου είναι ουσιαστικά τρίχες που έχουν γίνει σκληρές με την εναπόθεση κερατίνης.

 



Κύριο χαρακτηριστικό του κυπριακού σκαντζόχοιρου, που το διαφοροποιεί από τους άλλους σκαντζόχοιρους των γειτονικών περιοχών, είναι τα μεγάλα αυτιά του, τα οποία είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία και τον βοηθούν στο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αποφεύγοντας την υπερθέρμανση.

Άλλα χαρακτηριστικά του κυπριακού σκαντζόχοιρου είναι το λευκό κοιλιακό τρίχωμα, το μικρό γενικά σώμα και το μεγάλο κρανίο. Μεγάλοι αριθμοί του ντροπαλού αυτού ζώου, συναντώνται σε καλλιεργημένες περιοχές, ακτές, θαμνότοπους, ξέφωτα, αλυκές και ορεινές ζώνες μέχρι του υψομέτρου των 1600m.

 



Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο σκαντζόχοιρος είναι αδρανής τις περισσότερες μέρες. Είναι νυχτόβιο ζώο, δηλαδή κρύβεται όλη την ημέρα στη φωλιά του και βγαίνει τη νύχτα για να βρει την τροφή του.

Τρέφεται κυρίως με έντομα αλλά και με σαλιγκάρια, φρούτα, έντομα, βατράχια, δηλαδή είναι σχεδόν παμφάγο ζώο. Στην Κύπρο, ο σκαντζόχοιρος δεν έχει φυσικούς εχθρούς, παρόλα αυτά κάθε χρόνο μεγάλοι πληθυσμοί του σκοτώνονται στην άσφαλτο ή πεθαίνουν δηλητηριασμένοι από φυτοφάρμακα.

 



*Με πληροφορίες από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ