Αγόρασες κάτι από το διαδίκτυο και τελικά δεν το θέλεις;

Γνώριζες πως το 53% των καταναλωτών προτιμά να κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά;

 


Article featured image
Article featured image

Οι λόγοι νομίζω πως είναι γνωστοί σε όλους μας. Στο διαδίκτυο βρίσκεις τα προϊόντα πολύ πιο φτηνά, υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και είναι πρακτικό να γίνεται η παράδοση κατευθείαν στην πόρτα σου.

Οι περισσότεροι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιλέγουν να αγοράζουν από το διαδίκτυο ρούχα και αθλητικά είδη, βιβλία, περιοδικά, προϊόντα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, καθώς και να κλείνουν εισιτήρια και χώρους διαμονής για τις διακοπές τους.   

Τι γίνεται όμως αν τα παπούτσια που παράγγειλες δεν είναι το σωστό νούμερο, ή αν η μπλούζα που διάλεξες ανάμεσα σε χιλιάδες τελικά δεν είναι όπως φαινόταν στις φωτογραφίες; Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα προϊόντα δεν φτάνουν ποτέ στον παραλήπτη.  


Μάθε τα δικαιώματα σου.


Το 31% των ατόμων που κάνουν αγορές από το διαδίκτυο, δεν γνωρίζει ότι έχει δικαίωμα να ακυρώσει την αγορά του από το διαδίκτυο εντός 14 ημερών και να του επιστραφούν τα χρήματα, χωρίς να δώσει καν δικαιολογία.

Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό που έφτασε στα αυτιά μας, με μια καταναλώτρια η οποία έπεσε θύμα απάτης από αγορά στο διαδίκτυο, αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.  

Μάθαμε όλα τα δικαιώματα που έχουν τα άτομα που κάνουν αγορές από το διαδίκτυο, καθώς και τι πρέπει να προσέχουν για να μην πέσουν θύματα απάτης.

Δικαίωμα:

1. Έχετε δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών, από την ηλεκτρονική σας αγορά. Μπορείτε να ακυρώσετε την παραγγελία σας για οποιονδήποτε λόγο εντός αυτού του χρονικού διαστήματος - έστω κι αν αλλάξατε γνώμη.

2. Αυτή η «περίοδος χάριτος» λήγει 14 ημέρες μετά την ημερομηνία παραλαβής των εμπορευμάτων σας. Αν η λήξη της προθεσμίας συμπίπτει με αργία, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

3. Δεν αρκεί να επιστρέψετε απλώς τα εμπορεύματα. Για να ασκήσετε το δικαίωμα υπαναχώρησης, πρέπει να ενημερώσετε ρητά τον έμπορο. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσθήκη γραπτής δήλωσης στα εμπορεύματα που επιστρέφετε ταχυδρομικώς ή με αποστολή φαξ ή e-mail.

4. Ο έμπορος οφείλει να σας διαβιβάσει ένα υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης, με το οποίο μπορείτε να τον ενημερώσετε για την υπαναχώρησή σας, αλλά δεν υποχρεούστε να το χρησιμοποιήσετε.

5. Βρείτε ΕΔΩ Υπόδειγμα Εντύπου Υπαναχώρησης.

6. Ο έμπορος οφείλει να σας επιστρέψει τα χρήματα μέσα σε 14 ημέρες από την παραλαβή της κοινοποίησης υπαναχώρησης, αλλά μπορεί να καθυστερήσει εάν δεν έχει λάβει πίσω τα εμπορεύματα ή απόδειξη για την επιστροφή τους. Στα χρήματα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται τα μεταφορικά τέλη που πληρώσατε όταν κάνατε την αγορά.

7. O έμπορος μπορεί να σας χρεώσει πρόσθετες δαπάνες παράδοσης εάν ζητήσετε ταχεία επίδοση.

 



Τι να προσέξετε:

Να ξέρεις πάντα από ποιον αγοράζεις και μην εμπιστεύεσαι επιχειρήσεις που δεν παρέχουν τα πλήρη στοιχεία τους και δεν εξηγούν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας.  

Πριν από την υπογραφή συμβολαίου με πωλητή ή πάροχο υπηρεσιών στο διαδίκτυο, πρέπει να σας παρέχονται οι εξής λεπτομερείς πληροφορίες:

1. Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας

2. Η επωνυμία και η φυσική διεύθυνση του εμπόρου

3. Η ηλεκτρονική διεύθυνσή του και/ή ο αριθμός τηλεφώνου του

4. Η συνολική τιμή, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, όπως τα έξοδα αποστολής, ή αν αυτή δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων, τουλάχιστον πληροφορίες για τον τρόπο υπολογισμού της

5. Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πληρωμής και αποστολής, ιδίως σχετικά με τους περιορισμούς αποστολής σε ορισμένες χώρες

6. Δικαίωμα υπαναχώρησης

7. Διαθέσιμες υπηρεσίες μετά την πώληση

8. Διάρκεια ισχύος του συμβολαίου

9. Μηχανισμοί επίλυσης διαφορών

1O. Αριθμός εμπορικού μητρώου

11. Εμπορικός τίτλος και στοιχεία ΦΠΑ (εφόσον ισχύει)

12. Επαγγελματική ένωση στην οποία ανήκει ο πάροχος (εφόσον ισχύει)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ