Τώρα μπορείς να παίζεις ντραμς με τρία χέρια

Έναν ρομποτικό βραχίονα, τον οποίο μπορεί να φορέσει ο ντράμερ στο ένα χέρι του, ώστε πλέον να παίζει με τρία χέρια, κατασκεύασαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

 


Article featured image
Article featured image

Το «έξυπνο» τρίτο χέρι, στερεώνεται στον ώμο και έχει μήκος περίπου 65 εκατοστών.

Ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες κινήσεις και στη μουσική που ακούει και καταλαβαίνει τι παίζει ο ντράμερ με τα δύο κανονικά χέρια του, έτσι κάνει τις ανάλογες κινήσεις που απαιτεί η μουσική.

Αυτοσχεδιάζει ανάλογα με το ρυθμό, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας, σύμφωνα με τον εκάστοτε ρυθμό του ντράμερ. Γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι κάνουν και που βρίσκονται στο χώρο τα δύο χέρια του ντράμερ.

Πρόκειται για δημιούργημα των μηχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ Γουάινμπεργκ, διευθυντή του Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας. Όπως είπε, «στόχος είναι να διευρυνθούν τα όρια του τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, με τη βοήθεια της έξυπνης φορητής τεχνολογίας».

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα αποτελείται από μουσικούς, μηχανικούς, ειδικούς της πληροφορικής και φυσικούς. Η δημιουργία του τρίτου χεριού τούς ήλθε σαν ιδέα, αφότου κλήθηκαν να κατασκευάσουν ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι για έναν ντράμερ της Ατλάντα, ο οποίος είχε χάσει το δικό του σε ένα ατύχημα. Χάρη στο ρομποτικό χέρι, ο εν λόγω ντράμερ κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ο πιο γρήγορος στον κόσμο.

Τώρα, με το τρίτο ρομποτικό χέρι, που θα μπορεί να φορά ο κάθε ντράμερ και να το νιώθει ως μέλος του σώματός του, θα γίνεται πλέον ένα «υβρίδιο» ανθρώπου-μηχανής (cyborg). «Εφόσον το μηχάνημα γνωρίζει πώς κινείται το σώμα σου και μπορεί να συμπληρώσει και να επαυξήσει τη δραστηριότητά του, γίνεται πια ένα μέρος σου», δήλωσε ο Γουάινμπεργκ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να συνδεθεί το τρίτο χέρι απευθείας με τον εγκέφαλο του ντράμερ. Ήδη άρχισαν τα πειράματα με μια ειδική «κάσκα», που φοριέται στο κεφάλι και «πιάνει» τα εγκεφαλικά σήματα του μουσικού.

Οι Αμερικανοί ερευνητές οραματίζονται ότι το τρίτο χέρι θα είναι χρήσιμο όχι μόνο σε μουσικούς, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, όπως γιατρούς και ιδίως χειρούργους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ