Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ για τον ιό Ζίκα

Να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης για να μη νοσήσουν προειδοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών όσους θα ταξιδέψουν σε χώρες που ο ιός Ζίκα βρίσκεται σε έξαρση.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα άτομα αυτά πρέπει να φορούν φαρδιά και ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο, να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα, εντομοαπωθητικά όπως DEET (N -diethyl- m-toluamide ) σε συγκέντρωση 30%-50%.

Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα), να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α. (Τα πιο πάνω εντομοαπωθητικά δεν συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών), να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να κοιμηθούν και να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.

Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να προτιμούν να κυκλοφορούν σε χώρους που κλιματίζονται.

Άτομα που γυρίζουν από ταξίδι σε χώρα επηρεασμένη από τον ιό και μέσα σε τρεις εβδομάδες από την επιστροφή τους παρουσιάσουν συμπτώματα που μοιάζουν με της νόσου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, αναφέροντας το ιστορικό του ταξιδιού τους.

Το ΥΠΕΞ εξηγεί ότι ο ιός Ζίκα είναι ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους με κουνούπια της οικογένειας Aedes ιδιαίτερα τα Aedes aegypti και Aedes albopictus.

Η νόσος από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πυρετό που διαρκεί γύρω στις 4-7 ημέρες, εξάνθημα, πόνους στις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών), πόνους στους μυς και πονοκέφαλο. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και κατά κανόνα αυτοθεραπεύεται. Συμπτώματα παρουσιάζει μόνο 1 στα 5 άτομα από αυτά που νοσούν.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 2-7 ημέρες μετά από τσίμπημα μολυσμένου εντόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 12 ημέρες μετά το τσίμπημα.

Προσθέτει ακόμα ότι φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη νόσο στις έγκυες με μικροκεφαλία στα νεογέννητα, παρόλο που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Διερευνάται επίσης η συσχέτιση αυξημένων περιστατικών Guillain-Barre με τη νόσο (το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή, κατά την οποία το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς μπορεί να βλάψει τα δικά του νεύρα, με αποτέλεσμα μυική αδυναμία και μερικές φορές παραλύσεις μυών).

Σημειώνεται ότι τοπική μετάδοση του ιού έχει παρατηρηθεί σε αρκετές χώρες ή τμήματα χωρών κυρίως στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Ταϊλάνδη.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό, αλλά ούτε και κάποια ειδική θεραπεία .

«Είναι όμως σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί, αφού πρόκειται συνήθως για ήπια νόσο. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και κυρίως αφορά ανάπαυση, καλή ενυδάτωση, καταπολέμηση του πόνου και του πυρετού. Συνήθως αποφεύγεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, έγκυες ή και γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες και που προτίθενται να ταξιδέψουν σε κάποια από τις επηρεαζόμενες χώρες θα πρέπει να συζητήσουν τα σχέδια τους με τον γιατρό τους και να σκεφθούν να αναβάλουν το ταξίδι τους ιδιαίτερα προς περιοχές με έντονη μετάδοση της νόσου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ