Έρχεται μίνι καύσωνας την ερχόμενη βδομάδα;

Ίσως «χτυπήσουμε» μέχρι και 30 βαθμούς!

 


Article featured image
Article featured image

Ο Φεβρουάριος φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί πράγματι από ακραία φαινόμενα, όπως είχε προβλέψει ο κύριος Λεωνίδας από τον Αγρό που διαβάζει τα μηναλλάγια, όχι όμως με πρωτοφανείς βροχές και χιόνια που δεν ξανάδαμε ποτέ αλλά με … αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καιρός ενδέχεται λοιπόν να σημειώσει την ερχόμενη βδομάδα κυριολεκτικά γυρίσματα και ίσως να χρειαστεί να παραθερίσουμε μέσα στο καταχείμωνο στις παραλίες.

Αυτό προβλέπει μελετώντας τους χάρτες του, ένας εκ των δύο ερασιτεχνών μα επίσημων μετεωρολόγων της CITY, Έρικ Ρικ Κίτας (Kitas Weather).

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα σημειώνει σταδιακή άνοδο, χωρίς να αποκλείεται αυξημένες νεφώσεις να προκαλέσουν και κάποιες τοπικές καταιγίδες. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανέβει δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο, φαίνεται πως η περιοχή μας επηρεάζεται από αντικυκλώνα, ο οποίος σε συνδυασμό με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά στη δυτική Μεσόγειο και στην Κεντρική Ευρώπη θα προκαλέσει νότιο και νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας που θα φέρει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική (Λιβύη).  

Στα μέσα της (ερχόμενης) βδομάδας, η θερμοκρασία ίσως να κυμανθεί μέχρι και οκτώ βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ίσως ξεπεράσουμε τους 25 βαθμούς, ίσως πλησιάσουμε ακόμη και τους 30 βαθμούς.

Επειδή όμως είναι κάτι το τόσο πρωτοφανές για την εποχή θέλω να διατηρήσω μια επιφύλαξη για αυτό το ρεκόρ ψηλών θερμοκρασιών, μήπως και τα προγνωστικά μοντέλα στην πορεία αλλάξουν. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες».


Η θερμοκρασία ίσως να κυμανθεί μέχρι και οκτώ βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα




Δεν φαίνεται ακόμη ξεκάθαρα, συμπληρώνει ο Έρικ, πότε θα υποχωρήσουν αυτές οι θέρμες αέριες μάζες αλλά «το πιθανότερο είναι πως μετά από αυτόν τον ξηρό και θερμό καιρό θα ακολουθήσουν (προς τα τέλη του μήνα) βροχές, χιόνια και κρύο».

Με αφορμή στο μεταξύ τις «αποκαλυπτικές» δηλώσεις του κύριου Λεωνίδα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μας έλεγε πως από τις 5 μέχρι τις 25 του Φλεβάρη θα δούμε βροχές και χιόνια που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, ο Έρικ νιώθει την ανάγκη να τονίσει πως ο ίδιος δεν πιστεύει στα μηναλλάγια, κάτι που εύχεται, όπως χαρακτηριστικά μας δηλώνει, να το κατανοήσουν κι οι υπόλοιποι που ασχολούνται με τη μετεωρολογία. «Ήταν απλώς μια ανάγκη των παλιών γεωργών και κτηνοτρόφων, ο βιοπορισμός των οποίων εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη φύση».

Πάντως, καταλήγει, εάν οι προβλέψεις του επαληθευτούν και την ερχόμενη εβδομάδα σημειωθούν τόσο ψηλές θερμοκρασίας «οι ζημιές στη γεωργία θα είναι τεράστιες».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ