Η CITY προτείνει εκδρομή… στη Βάσα Κοιλανίου

Αυτή τη βδομάδα ταξιδεύουμε σε ένα αμπελοχώρι, τη Βάσα Κοιλανίου, που βρίσκεται στην επαρχία της Λεμεσού. Ένα χωριό με λιθόστρωτους δρόμους και σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, στα περισσότερα από τα οποία δεσπόζουσα θέση έχουν τα μεγάλα πήλινα πιθάρια, αλλά και αρκετά χρήσιμα εργαλεία για την παραγωγή κρασιού και ζιβανίας.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική εικόνα: Μουσείο Ζιβανίας [Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου]

 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΦΟΡΜΗ…

Αφορμή για την εκδρομή μας σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού, αποτελεί φυσικά και το πρόσφατα ανακαινισμένο πετρόχτιστο σπίτι «Vasa Koilaniou Village House».

Το αγροτουριστικό κατάλυμα διαθέτει 4 ξεχωριστά δωμάτια, σε διάφορα μεγέθη, έτσι μπορεί να προσφέρει διαμονή τόσο σε μεγάλες παρέες, όσο και σε ζευγάρια.

Στη μεγάλη αυλή του σπιτιού, η οποία προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, υπάρχει ένας κυπριακός παραδοσιακός φούρνος όπου μπορείτε αν θέλετε να ψήσετε οτιδήποτε, καθώς και μια βρύση.

Στο καθιστικό υπάρχει ακόμα και τζάκι εάν και εφόσον παραστεί η ανάγκη.

Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ το βράδυ για ολόκληρο το σπίτι και από 75 ευρώ το βράδυ για το δωμάτιο.

Κρατήσεις: 99428491, 99515360

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες του καταλύματος, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

 



 

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ...

Argyrides Vasa Winery

Αφού φτάσετε στο γραφικό χωριό της Βάσας, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το οινοποιείο «Argyrides Vasa Winery», το οποίο είναι ανοικτό κάθε Σάββατο από τις 10.00, μέχρι τη 13.00. 

Εκεί μπορείτε να αγοράσετε και να δοκιμάσετε τα ξακουστά κρασιά του, καθώς και να ξεναγηθείτε στους χώρους όπου παρασκευάζεται το κρασί.

Για ξενάγηση τηλεφωνήστε από την προηγούμενη μέρα στο 99588848.



 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ...

Ταβέρνα «Το παλάτι»

Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε την οικογενειακή ταβέρνα «Το παλάτι», η οποία προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες με 16 ευρώ το άτομο, φαγητά σχάρας και διάφορα άλλα μαγειρευτά φαγητά της ημέρας.

Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, μεσημέρι και βράδυ. Τις Κυριακές ανοίγει μόνο για μεσημεριανό.

Για κρατήσεις: 99649139

 

Οικογενειακό κέντρο «Η Αριάδνη»

Το οικογενειακό κέντρο «Η Αριάδνη» στη Βάσα Κοιλανίου θα καταφέρει να σας «μαγέψει» με τις υπέροχες γεύσεις του. Σας προτείνουμε να παραγγείλετε τους μεζέδες του, οι οποίοι στοιχίζουν 15 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σούβλα, σουβλάκια, σιεφταλιά, λουκάνικο, χαλούμι και πολλές άλλες νοστιμιές. Εκτός από μεζέδες, σερβίρει επίσης και μαγειρευτά κυπριακά φαγητά όπως ανθούς, αγρέλια, στιφάδο και κεφτέδες.  

 Το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 12.00, μέχρι αργά το βράδυ.

Για κρατήσεις: 25944064, 25 942 185

 

Ταβέρνα «Ο Πύρκος»

Στο πιο ψηλό σημείο του χωριού θα δείτε την ταβέρνα με την πανοραμική θέα «Ο Πύρκος». Στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο της Βάσας Κοιλανίου και προσφέρει κυπριακούς μεζέδες και όλα τα είδη σχάρας. Οι μεζέδες στοιχίζουν 16 ευρώ το άτομο και σε αυτούς θα βρείτε μεταξύ άλλων χαλούμι, στιφάδο, μακαρόνια του φούρνου, σουβλάκια, σιεφταλιές και σούβλα.   

Η ταβέρνα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, τόσο το μεσημέρι, όσο και το βράδυ. Τις Κυριακές είναι ανοικτή μόνο το μεσημέρι.  

Τηλέφωνο: 99491455

 



ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Μονοπάτι μελέτης της φύσης

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να θαυμάσουν την πλούσια φυσική ομορφιά του χωριού, περιπατώντας το μονοπάτι μελέτης της φύσης, που ξεκινά και καταλήγει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το μονοπάτι βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και έχει μήκος 3.9 χιλιόμετρα. Αν το περπατήσετε θα δείτε εκτάσεις άγριας βλάστησης, κατά μήκος του ποταμού και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 

 

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Με μόνο 2 ευρώ το άτομο, ένας ξεναγός αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει και στα 4 μουσεία του χωριού.

Αρχικά θα επισκεφτείτε το Μουσείο Ζιβανίας, από το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά και να αγοράσετε προϊόντα που παράγονται από σταφύλι, καθώς και να πάρετε πολύτιμες πληροφορίες για τη ζιβανία.

Στη συνέχεια θα βρεθείτε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο στεγάζει και διαφυλάττει την εκκλησιαστική κληρονομιά του χωριού. Ανάμεσα στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ιερές εικόνες εξαιρετικής τέχνης του 14ου-16ου αιώνα, καθώς και άλλα κειμήλια.

Το Μουσείο Εκπαίδευσης στεγάζεται στο χώρο του παλιού αρρεναγωγείου και καλύπτει τόσο την ιστορία της κοινότητας, όσο κι αυτή της Κυπριακής Δημοτικής Εκπαίδευσης στην ύπαιθρο κατά τις περιόδους της Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας.

Στο Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία της καθημερινής ζωής που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού.

Αν θέλετε να ξεναγηθείτε στα τέσσερα μουσεία, τηλεφωνήστε στο 97677262.



 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ…

Στο χωριό υπάρχουν ακόμη 3 αγροτουριστικά καταλύματα για να διανυκτερεύσετε το βράδυ.



Αγροτουριστικό κατάλυμα «Το χωριό»

Οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ το βράδυ, μαζί με πρόγευμα. Για κρατήσεις: 99491455



Arkela Agrotouristic Houses

Οι τιμές ξεκινούν από 65 ευρώ το βράδυ. Για κρατήσεις: 25375355



Αγροτουριστικό κατάλυμα «Οικία Ροτή»

Βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και προσφέρει παραδοσιακά δωμάτια με μπαλκόνι και θέα στον κήπο ή την αυλή.

Το κατάλυμα είναι κτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα και ξύλο της περιοχής, το οποίο μάλιστα είναι σκαλισμένο με το χέρι. Είναι διακοσμημένο σε ουδέτερες αποχρώσεις και περιλαμβάνει ξύλινη επίπλωση.

Όλα τα δωμάτια διαθέτουν δωρεάν Wi-Fi, τηλεόραση, ψυγείο και παροχές για τσάι/καφέ, ενώ ορισμένα προσφέρουν μικρή κουζίνα με μαγειρικά σκεύη.

Ο κήπος του καταλύματος είναι γεμάτος λουλούδια, αρωματικά φυτά και οπωροφόρα δέντρα.

Οι τιμές ξεκινούν από 49 ευρώ το βράδυ. Για κρατήσεις: 99373722


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ