Στις 18 Μαρτίου εξετάζουμε τη στοματική μας υγεία [Δωρεάν]

Μια δράση η οποία εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία των προληπτικών οδοντιατρικών εξετάσεων. 

 


Article featured image
Article featured image

Οι στοματικές παθήσεις, λόγω του αυξημένου επιπολασμού τους, αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας με πολλαπλές συνέπειες σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ιδιαίτερα στα άτομα της μέσης και τρίτης ηλικίας, οι στοματικές παθήσεις λαμβάνουν διαστάσεις καθολικής προσβολής. 

 

Αυτή την Παρασκευή 18 Μαρτίου σε όλες τις πόλεις, ο Τομέας Πρόληψης των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας μέσω των τεσσάρων κινητών μονάδων του, θα εξετάζει δωρεάν το κοινό στον προαύλιο χώρο των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου. 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και συμπεριέλαβε και την Κύπρο, κατέδειξε ότι, παρόλο που υπάρχει διαχρονική βελτίωση στο επίπεδο της στοματικής υγείας των Κυπρίων, εν τούτοις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας, που συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικούς, γεωγραφικούς και φυλετικούς παράγοντες. 

Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προαγωγής της στοματικής υγείας και για αυτό το λόγο οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν, τα τελευταία χρόνια, εντατικοποιήσει τα προληπτικά προγράμματα που προσφέρουν, καλύπτοντας τη δημόσια δημοτική και μέση εκπαίδευση και την ιδιωτική δημοτική εκπαίδευση. 

Πρόσθετα, επένδυση γίνεται στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους υπόλοιπους φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με στόχο την ανθρωποκεντρική και ολιστική αντιμετώπιση των πολιτών. Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οδοντιάτρων (FDI) να εορτάζεται κάθε 20 η Μαρτίου. Φετινό σύνθημα είναι «Όλα ξεκινούν εδώ-Υγιής στοματική κοιλότητα, υγιές σώμα» - σύνθημα το οποίο αποσκοπεί να τονίσει τη σημασία της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ