Σπουδαία διάκριση για 3 Κύπριους κωπηλάτες [και η ιστορία του «Χρυσού Έλληνα»]

Για πρώτη φορά είχαμε κυπριακή συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 

 


Article featured image
Article featured image

«Δυσκολευτήκαμε λίγο με το ξηρό αέρα που είχε το στάδιο λόγω του ότι είναι στάδιο του Χόκεϊ, με πάγο από κάτω, και η ενυδάτωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ήμασταν κοντά στις επιδόσεις, αλλά δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τα ατομικά μας ρεκόρ. Αφήσαμε όμως τη σφραγίδα μας ως πρώτοι Κύπριοι που αγωνίζονται στην Agganis Arena και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια με περισσότερη εμπειρία» δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο 30χρονος Αριστοτέλης Ιωάννου.

Εκτός από τον Αριστοτέλη, για πρώτη φορά συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστής Κωπηλασίας οι Κλεάνθης Κλεάνθους και Αλέξανδρος Ζησιμίδης.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο «Agganis Arena» του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Ο 30χρονος Αριστοτέλης Ιωάννου, ο οποίος εκτός από πρωταθλητής κωπηλασίας στην κατηγορία ελαφρών βαρών ανδρών, είναι και καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού, κατέλαβε στην κατηγορία του την 4η θέση με χρόνο 06.22.9.

Ο 30χρονος Κλεάνθης Κλεάνθους, ο οποίος είναι υπό τις προπονητικές οδηγίες του Αριστοτέλη Ιωάννου, και πρωταθλητής κλειστής κωπηλασίας στην κατηγορία Βαρέων βαρών ανδρών, κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 06.08.9 .

Ο 18χρονος στρατιώτης Αλέξανδρος Ζησιμίδης, ο οποίος είναι υπό τις προπονητικές οδηγίες του Αριστοτέλη Ιωάννου, κατέλαβε την 18η θέση στον αγώνα Open ανδρών ελαφρών βαρών με χρόνο 06.25.6 και 15η θέση στην κατηγορία U23.

Οι τρεις αθλητές κωπηλασίας, εκπροσωπούσαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο αγώνα, την Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας, και συμμετείχαν και πρώτη φορά ως Εθνική Ομάδα Κύπρου στη μεγαλύτερη διοργάνωση κλειστής κωπηλασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κόσμο.

 

 

Το «Agganis Arena» ονομάσθηκε προς τιμή του μεγάλου Ελληνοαμερικανού αθλητή Αριστοτέλη Γεώργιου (Χάρη) Αγγάνη.

«Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του μπέιζμπολ και του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «Ο Χρυσός Έλληνας» («The Golden Greek»).

Τη δεκαετία του ’50 γέμιζαν τα στάδια για να τον θαυμάσουν και το όνομά του έγινε θρύλος.

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1929 στην πόλη Λιν της Μασαχουσέτης και ήταν το μικρότερο από επτά αδέρφια. Πέθανε σε ηλικία 25 ετών από πνευμονία, στην ακμή της καριέρας του. Η οικογένειά του προερχόταν από το χωριό Λογκανίκος Λακωνίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και προς τιμή του, το Πανεπιστήμιο ονόμασε το κλειστό του στάδιο «Agganis Arena».

Μετά τον θάνατό του ο Αγγάνης τιμήθηκε με διάφορους τρόπους, ενώ μπρούτζινο άγαλμα του βρίσκεται έξω από το Στάδιο της Βοστόνης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ