Τσακώνονται στη μνήμη των νεκρών για τις εισφορές

Ένα σκηνικό που σίγουρα όλοι έχουμε πετύχει σε κάποια κηδεία, είναι τα τραπεζάκια στην είσοδο, για εισφορές.

 


Article featured image
Article featured image

Συνήθως τα πόστα είναι δύο, αφού το ένα το επιλέγει η οικογένεια του αποθανόντος, που συνήθως είναι κάποιος φιλανθρωπικός σύνδεσμος και το άλλο το καταλαμβάνει κάποιος εκπρόσωπος της εκκλησίας. Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού αν θέλεις και μπορείς, επιλέγεις που θα δώσεις την εισφορά σου και τελειώνει η ιστορία.

Ποιος είπε όμως ότι στην Κύπρο μας αρέσουν τα απλά;

Και αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει κάποιο πλαίσιο σχετικά με τις χρηματικές εισφορές στη μνήμη νεκρών, ο καθένας κάνει κυριολεκτικά ότι θέλει. Σύμφωνα λοιπόν δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, το τελευταίο διάστημα γίνεται ο κακός χαμός έξω από τους ιερούς ναούς, την ίδια ώρα που μέσα στην εκκλησία οικογένειες θρηνούν για το χαμό του δικού τους ανθρώπου.

Ο λόγος; Μα φυσικά η απαίτηση κάποιων εκκλησιών να μην υπάρχουν άλλα πόστα για εισφορές, πέραν αυτού της ίδιας της εκκλησίας. Σε μια περίπτωση μάλιστα παπάς έκλεισε τις πόρτες και αρνήθηκε να τελέσει την κηδεία αν δεν αποχωρούσαν από το προαύλιο εθελοντές συνδέσμου που είχαν κληθεί από την οικογένεια ενώ σε άλλη κόντεψε να πέσει και ξύλο καθώς εκκλησιαστικοί επίτροποι σήκωσαν τα τραπεζάκια συνδέσμου με σκοπό να πάρουν τη θέση τους τραπεζάκια για εισφορές προς αγιογράφηση της εκκλησίας! Σε πολλές άλλες περιπτώσεις καταγράφηκαν λογομαχίες, σπρωξίματα, ακόμη και απειλές!

Μια κατάσταση που σύμφωνα με εκπροσώπους διαφόρων εγκεκριμένων συνδέσμων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω έλλειψης ρευστότητας στις διάφορες ενορίες. Το πρόβλημα όμως δεν δημιουργείται μόνο από τους ναούς, αλλά και από διάφορους συνδέσμους – μαϊμού που πηγαίνουν απρόσκλητοι στις κηδείες για τις οποίες ενημερώνονται από τις εφημερίδες.

Η Εκκλησία, παρότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει να πάρει θέση, απαριθμεί τους δικούς της λόγους για τους οποίους πρέπει να εκλείψει πλέον το φαινόμενο αυτό, αφού οδηγεί σε εμπορευματοποίηση των κηδειών. Ενώ παράλληλα κανείς δεν μπορεί να βρει το δίκαιο του, αφού για ευνόητους λόγους και ενόσω το μυστήριο είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούν να ζητήσουν διαιτησία από τους συγγενείς του νεκρού.

Η ενναλακτική πρόταση

Αποκαρδιωτική αποτελεί σύμφωνα με το δημοσίευμα και η στάση του μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος έδωσε οδηγίες στις εκκλησίες που υπάγονται στην μητρόπολη του να απαγορεύσουν στους διάφορους συνδέσμους να στήνουν τραπεζάκι εν ώρα κηδείας, αντ’ αυτού να εισπράττει η εκκλησία τις εισφορές για λογαριασμό του συνδέσμου και τα κέρδη να μοιράζονται 40-60% (εκκλησία και σύνδεσμος αντίστοιχα).  

Ζωή σε λόγου μας λοιπόν…


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ