Μουσική στο Κυπριακό Μουσείο

Music at the Cyprus Museum

 


Article featured image
Article featured image

Την Τετάρτη 6 Απριλίου, από τις 18.00, μέχρι τις 20.00, διοργανώνεται στο Κυπριακό Μουσείο η μουσική εκδήλωση «Κάλεσμα των Μουσών».

Τα τελευταία χρόνια η αρχαιοελληνική λύρα βιώνει μία πρωτοφανή διάδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, με παραστάσεις και συναυλίες να δίνονται από την Ιαπωνία έως τον Καναδά και από τη Φινλανδία έως τη Χιλή.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ανακατασκευές αρχαίων οργάνων που ταξιδεύουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο: λύρες (χέλυς και βάρβιτος), φόρμιγγες, κιθάρες, σαμβύκες και μπεντίρ.

Οι ανακατασκευές σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται από την Οργανοποιία Αναστάσιος σε συνεργασία με τα 3D Εργαστήρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) (reverse engineering & 3D modelling) και τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ηχητική ανάλυση).

Θα πραγματοποιηθεί επίσης σύντομη συναυλία κατά την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (τον Επιτάφιο του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς με τη συνοδεία 11χορδης λύρας (τύπου χέλυος), φωνής και ντουντούκ.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με την Ομάδα SEIKILO.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ