Τρεις Πακιστανοί προβάλλουν την Κύπρο, διεκδικώντας πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό

Μια ομάδα φοιτητών από το Πακιστάν βρέθηκαν στην Κύπρο για το διδακτορικό τους και αυτή τη στιγμή, μέσω του Πανεπιστημίου Frederick, διεκδικούν την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό Ericsson Innovation Awards 2016.

 


Article featured image
Article featured image

Πριν από λίγο καιρό οι SherPak, που απαρτίζονται από φοιτητές του Πανεπιστήμιου Frederick και του Politecnico di Milano της Ιταλίας, επιλέχθηκαν στους δέκα πρώτους, ανάμεσα σε 843 που συμμετείχαν από όλο τον κόσμο, για τα ημιτελικά του διαγωνισμού, ενώ στις 26 Μαΐου θα βρεθούν στην έδρα της Ericsson στη Στοκχόλμη, για τον μεγάλο τελικό, όπου θα συναγωνιστούν την ομάδα Airscapes από το Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) των ΗΠΑ, τους SoundVision από το University of British Columbia του Καναδά και τους Common Spoon της Polytechnic University of Catalonia της Ισπανίας. 

Ο Frederick Muhammad Ali Babar Abbasi (με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ Συμεών Νικολάου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), ο -αριστερά στην φωτογραφία- Rafay Iqbal Ansari (με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ. Χρυσόστομο Χρυσοστόμου του Τμήματος Πληροφορικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) και ο Saleem Shahid, διδακτορικός φοιτητής του Politecnico di Milano (υπό την επίβλεψη του καθηγητή Andrea Melloni), λίγο μετά την επιστροφή τους από εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιρλανδία, μίλησαν στη CITY, για τους στόχους τους, τα σχέδια τους, αλλά και γενικότερα για την εμπειρία τους στην Κύπρο.


Έχουμε ένα προαίσθημα ότι μπορούμε να κερδίσουμε το διαγωνισμό.


Τι είναι τα «έξυπνα παράθυρα» και σε τι χρησιμεύουν;

Το σύστημα επικοινωνίας SmartWindow, αποτελεί ένα απλουστευμένο σύστημα ηλιακής συσσώρευσης, το οποίο παρέχει λύσεις σε αυτόνομα και συνεργαζόμενα δίκτυα ατόμων που ζουν στις πόλεις.

Η ιδέα πίσω από το SmartWindow, είναι να χρησιμοποιούν ενσωματωμένες κεραίες σε γυάλινα παράθυρα ως κόμβο επικοινωνίας, τα οποία θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. 

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα συμβατικά ογκώδη εξοπλιστικά μέσα επικοινωνίας, η δική μας λύση βασίζεται στη επικοινωνία μεταξύ των παραθύρων, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε ζητήματα κόστους, ενέργειας, επιπτώσεων στην υγεία, αλλά και αποτυπώματος άνθρακα.

Το SmartWindow, παρέχει μια μοναδική ποιότητα εμπειρίας (QoE) με αδιάκοπη συνδεσιμότητα δεδομένων μέσα στην πόλη. Μια νέα εποχή, όπου μπορούν να αναπτυχθούν με απλό και αποτελεσματικό τρόπο, συστήματα επικοινωνίας, για κάθε σπίτι ή κτηριακό συγκρότημα.





Είναι απλή η εφαρμογή του SmartWindow και πόσο κοστίζει;

Ναι, μπορούμε να πούμε πώς η εφαρμογή και η ανάπτυξη του SmartWindow είναι αρκετά εύκολη, όπως το έχουμε αναπτύξει. Σχετικά με το κόστος, ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει καθορισμένο κόστος, υπάρχουν όμως κάποιες αρχικές εκτιμήσεις οι οποίες κυμαίνονται περί τα 20 ευρώ.


Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, η δική μας λύση παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε ζητήματα κόστους, ενέργειας, επιπτώσεων στην υγεία, αλλά και αποτυπώματος άνθρακα.


Ανταγωνίζεστε ομάδες οι οποίες προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Νοιώθετε ότι έχετε πιθανότητες να κερδίσετε, υπάρχει κάποια ομάδα που φοβάστε περισσότερο;

Έχουμε ήδη διανύσει αρκετό δρόμο από τότε που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, και στον πρώτο γύρο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 843 ομάδες.

Όντως υπάρχουν πανεπιστήμια με ιστορία σε τέτοιου είδους επιτεύγματα, αλλά αυτό αυξάνει την επιθυμία και μας δίνει κίνητρο για να εργαστούμε πιο σκληρά για να καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε. 

Παρόλα αυτά έχουμε ένα προαίσθημα ότι μπορούμε να κερδίσουμε το διαγωνισμό, αφού η ιδέα μας συνάδει με το θέμα του διαγωνισμού «Future Cities», και τεχνολογικά έχει πολλά οφέλη και αντίκτυπο στην κοινωνία. Πάντως, και οι τρεις φιναλίστ, είναι αρκετά δυνατοί και σίγουρα δεν θα είναι μια απλή βόλτα στο πάρκο μια πιθανή νίκη. Αντίθετα, ο συναγωνισμός προβλέπεται σκληρός.

Εντούτοις, προσβλέπουμε στην ευγενή άμιλλα και σε έναν υγιή ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε σκληρά για να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν την πρόκληση.



Σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητές, ποιο θα είναι το βραβείο;

Για την πρώτη θέση το βραβείο είναι 25.000 ευρώ, γεγονός το οποίο θα μας εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές πρώτο κεφάλαιο για να ξεκινήσουμε την επιχειρηματική δράση της εφεύρεσής μας.


Η Κύπρος είναι ευλογημένη χώρα, με απίστευτες φυσικές ομορφιές και εντυπωσιακές παραλίες και κλίμα, κάτι το οποίο δεν έχουμε στη χώρα μας.


Προέρχεστε όλοι από το Πακιστάν. Πώς είναι η εμπειρία στην Κύπρο, ποιες διαφορές εντοπίζεται με την πατρίδα σας;

Η αλήθεια είναι πως το νησί αποδείχτηκε πολύ γουρλίδικο για εμάς. Οι άνθρωποι εδώ είναι ιδιαίτερα φιλικοί και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε κάνει και φίλους από Κύπρο, το διάστημα που βρισκόμαστε εδώ.

Το πανεπιστήμιο Frederick, επίσης, μας στηρίζει πολύ, με τους μέντορές μας να βρίσκονται συνεχώς δίπλα μας και να μας βοηθάνε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέξαμε την Κύπρο για το διδακτορικό μας και πραγματικά απολαμβάνουμε τη διαμονή μας εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος είναι ευλογημένη χώρα, με απίστευτες φυσικές ομορφιές και εντυπωσιακές παραλίες και κλίμα, κάτι το οποίο δεν έχουμε στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, μας λείπει πολύ το σπίτι μας και οι οικογένειες μας, ενώ σίγουρα έχουμε πεθυμήσει τις καυτερές λιχουδιές του τόπου μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ