12 χωριά που διοργανώνουν πασχαλινές εκδηλώσεις

Φέτος, κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

 


Article featured image
Article featured image

Όσοι μεγάλωσαν σε χωριό, σίγουρα θα ξέρουν από πρώτο χέρι πως είναι να περνάς τις γιορτές εκεί και ειδικά το Πάσχα.  

Στο χωριό, το Πάσχα «μυρίζει» περισσότερο.

Συνήθως, μαζεύονται όλοι οι συγγενείς στο σπίτι της γιαγιάς, αρχικά για να φτιάξουν φλαούνες και να κοκκινήσουν με παραδοσιακό τρόπο τα αυγά, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, τρέχουν όλοι στις πλατείες και τις αυλές των σχολείων, όπου διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια όπως αυγοκουταλοδρομίες, σακουλοδρομίες και γαϊδουροδρομίες.  

Αν η ιδέα σάς ακούγεται καλή, αλλά δεν είστε από χωριό για να περάσετε εκεί το φετινό Πάσχα, εμείς μεριμνήσαμε για εσάς.

Μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε 12 κυπριακά χωριά* τα οποία διοργανώνουν πασχαλινές εκδηλώσεις με παραδοσιακά παιχνίδια και όχι μόνο, για ντόπιους και μη.

Διαλέξτε ένα από τα πιο κάτω και... καλό Πάσχα.


Τη Δευτέρα του Πάσχα θα βρίσκεται στην Κακοπετριά, για να τραγουδήσει παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, η Βασιλική Χ΄΄Αδάμου.


ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ευρύχου

Η Ευρύχου, το χωριουδάκι στην πανέμορφη κοιλάδα της Σολιάς, διοργανώνει στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου) και ώρα 17.30 μια μεγάλη πασχαλινή γιορτή.

Αναβίωση παραδοσιακών και πασχαλινών παιχνιδιών, μουσικοχορευτικό συγκρότημα, κυπριακοί χοροί και πολλές άλλες εκπλήξεις θα περιμένουν όσους παρευρεθούν εκεί.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (2 Μαΐου) στις 17.30, επίσης στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου, θα διεξαχθούν αθλοπαιδιές όπως πετόσφαιρα, ποδοσφαιράκι και διαγωνισμός πέναλτι.

 

Κακοπετριά

Το τριήμερο του Πάσχα (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη), θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια και διάφορες άλλες πασχαλινές εκδηλώσεις στην Κακοπετριά.

Τα παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν και τις τρεις ημέρες στο Δημοτικό σχολείο του χωριού και θα ξεκινούν στις 17.00.

Την Δευτέρα του Πάσχα, στις 20.00, θα βρίσκεται εκεί για να τραγουδήσει παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, η Βασιλική Χ΄΄Αδάμου.

 

Ακάκι

Πασχαλινά παιχνίδια διοργανώνει και το Ακάκι, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Την Κυριακή, 1η Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν γαϊδουροδρομίες στις 16.00, στην Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Γεφύρι του ποταμού Σερράχη.

Ακολουθούν οι διαγωνισμοί χελωνοδρομιών, σακουλοδρομιών, αυγοδρομιών, σχοινιού και δύναμης (ξύλο) όπως επίσης και παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία της Κοινότητας (βούφα, κάμηλος, ζίζιρος).

Τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, το πρόγραμμα ξεκινά επίσης στις 16.00, με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Ακολουθούν ποδηλατοδρομίες και ο γύρος του χωριού από μικρούς και μεγάλους καθώς και το παιχνίδι «Διάβασε τα χείλη».

 

Οίκος Μαραθάσας

Την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου) ο Οίκος, ένα μικρό και όμορφο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, διοργανώνει παραδοσιακά παιχνίδια στις 14.30.

Τα παιχνίδια θα λάβουν χώρα στο Κοινοτικό Πάρκο του χωριού.

Την Τρίτη του Πάσχα (3 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 θεία λειτουργία στο ξωκλήσι της Παναγίας Αγνιώτισσας, με πρόγευμα στο προαύλιο μετά το τέλος της λειτουργίας.

Στη 13.00 θα υπάρχει εκδήλωση στο Κοινοτικό Πάρκο με παραδοσιακή μουσική, καθώς και άφθονο φαγητό και ποτό. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά παιχνίδια.

Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στο φαγοπότι πρέπει να κάνουν κράτηση στο 99383535.

 

Πολύστυπος

Ο όμορφος Πολύστυπος διοργανώνει την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου), στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, στις 18.00, την καθιερωμένη του πασχαλινή εκδήλωση.

Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να διαγωνιστείτε σε ένα πλήθος παραδοσιακών παιχνιδιών, όπως σακκουλοδρομίες, αυγοκουταλοδρομίες και σιοινίν.

Θα υπάρχει επίσης κλήρωση με δώρο-έκπληξη, κάψιμο του Ιούδα, πλούσια γαστρονομικά εδέσματα και ποτά, καθώς και άλλα πολλά και διάφορα.


Την Κυριακή του Πάσχα, στο Ακάκι, θα πραγματοποιηθούν γαϊδουροδρομίες, στο Γεφύρι του ποταμού Σερράχη.


Κάμπος Τσακίστρας

Την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου), στη πλατεία του Κάμπου της Τσακίστρας, θα πραγματοποιηθεί μια πασχαλινή εκδήλωση με παραδοσιακά παιχνίδια.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 16.00.



 

ΛΕΜΕΣΟΣ

Λόφου

Μια πασχαλινή εκδήλωση, διοργανώνει η κοινότητα της Λόφου τη Δευτέρα του Πάσχα (2 Μαΐου).

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 14.30 από το Agrovino Wine Shop - Bar με περιδιάβαση με βιολιά και λαούτα στα δρομάκια του χωριού. Η περιδιάβαση θα καταλήξει στις 15.00 στην πλατεία, όπου θα ξεκινήσουν τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια, όπως σακουλοδρομίες, γαουροδρομίες, αυγουλοδρομίες, σχοινί και μαντηλάκι.

Όσοι παρευρεθούν θα απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια από το σχήμα του Αχιλλέα Ιωάννου και παραδοσιακούς χορούς από μέλη του «Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού», ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός τόμπολας.

Θα προσφέρονται και δωρεάν λουκουμάδες.

 

Κυπερούντα



Φωτογραφία: Αλβίνος Βασιλειάδης

Στην καφετέρια του Κέντρου Νεότητος Κυπερούντας, το μεγάλο Σάββατο (29 Απριλίου) θα διοργανωθεί διαγωνισμός πιλόττας, στις 15.00, με συμμετοχή 5 ευρώ ανά άτομο.

Την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου) και ώρα 16.00, θα υπάρχει εκδήλωση με παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία του χωριού, ενώ στις 20.00 η καθιερωμένη τόμπολα.

Θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη του Πάσχα (3 Μαΐου),  η ώρα 20.00 στην αίθουσα πολλαπλής χρήσεως του χωριού.


Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην εκδήλωση της Λόφου, θα προσφέρονται και δωρεάν λουκουμάδες.


Φοινί

Το Φοινί, ένα από τα πιο γραφικά χωρία, το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του Τροόδους, την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου) διοργανώνει παραδοσιακά παιχνίδια, με μουσική και φουσκοτά για τους μικρούς μας φίλους, η ώρα 15.30, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. 

Στις 20.30, στην πλατεία του Φοινιού, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πασχαλινή τόμπολα και ζωντανή μουσική με τον Κωνσταντίνο Τζιοβάννη και την παρέα του.


Στο Στρουμπί, τη Δευτέρα του Πάσχα, θα βρεθεί ο ηθοποιός-μίμος Κωστάκης Κωνσταντίνου, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και ρέσι δωρεάν.


Δορά

Η γραφική Δορά, την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου) διοργανώνει στην πλατεία του χωριού μια πασχαλινή εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 15.00.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακά παιχνίδια, διαγωνισμό τόμπολας, ψυχαγωγικό πρόγραμμα από την ομάδα ταχυδακτυλουργών ΛΙΟΤΑΤΗ. Θα υπάρχουν επίσης φουσκοτά και παιχνίδια για τα παιδιά.



 

ΠΑΦΟΣ

Στρουμπί

Ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα για τις γιορτές ετοιμάζει και η κοινότητα του Στρουμπιού.

Την Κυριακή του Πάσχα (1η Μαΐου) στις 17.00, η πλατεία του χωριού θα φιλοξενήσει ένα χορευτικό συγκρότημα με κυπριακούς χορούς,  ταχυδακτυλουργούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν παιδικό και κανονικό πρόγραμμα, θα διοργανωθούν επίσης παιχνίδια, όπως σακκουλοδρομίες, αυγοδρομίες, σανιδοδρομίες και τράβηγμα σχοινιού.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (2 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα, επίσης στην πλατεία του χωριού, πασχαλινή εκδήλωση με ελληνικούς  χορούς, σατυρικό πρόγραμμα με τον ηθοποιό-μίμο Κωστάκη Κωνσταντίνου, διαγωνισμός πιλόττας και ταβλιού, καθώς και διάφορα άλλα παιχνίδια.

Θα προσφέρεται δωρεάν ρέσι και τις δύο ημέρες.


Δωρέαν σούβλα και κρασί, τη Δευτέρα του Πάσχα, στα Λεύκαρα.


ΛΑΡΝΑΚΑ

Λεύκαρα

Με παραδοσιακά παιχνίδια όπως αυγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια, μήλα-γερμανικό και σχοινάκι, θα έχουν την εύκαιρα να παίξουν όσοι παρευρεθούν τη Δευτέρα του Πάσχα, (2 Μαΐου) στις 15.00 στο χωριό Λεύκαρα.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους, θα προσφέρεται δωρεάν σούβλα και κρασί.

Η πασχαλινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων.

 

*Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά τα χωριά που διοργανώνουν εκδηλώσεις για το Πάσχα -στο άρθρο συμπεριλήφθηκαν τα χωριά τα οποία μας έστειλαν σχετική ενημέρωση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ