«Oι Αμερικανοί ενθουσιάζονται με οτιδήποτε προέρχεται από την Ελλάδα και την Κύπρο»

Γεννήθηκε στην Αμερική από Κύπριους γονείς και στα 3 του μόλις χρόνια βρέθηκε στην Κύπρο. Όπως ο ίδιος θυμάται, τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ήταν «ποτισμένα» με κυπριακές γεύσεις και μυρωδιές. 

 


Article featured image
Article featured image

Στην Αμερική επέστρεψε όταν πλέον αποφάσισε να πάει για σπουδές.

Σήμερα, στα 26 του, ο Σάββας Ιωάννου μπορεί να πει κάποιος ότι ζει το Αμερικανικό Όνειρο, με το Paphos Diner να κερδίζει το στοίχημα, ενώ παράλληλα να πρωταγωνιστεί και στο Hollywood, μέσω της σειράς Mr Robot.

 

Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια σε ένα τόσο διαφορετικό περιβάλλον;

Πάντα όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο είναι δύσκολο και πόσο μάλλον όταν αυτό το νέο βήμα γίνεται στην Αμερική. Σε ένα τόσο διαφορετικό περιβάλλον σε ότι αφορά την κουλτούρα και ποιότητα ζωής. Στην Κύπρο είναι τόσο έντονο το αίσθημα της οικογένειας και η ασφάλεια που σου παρέχει όλο αυτό, που δύσκολα το αποβάλλεις από μέσα σου.





Βρέθηκες εκεί για σπουδές. Πώς προέκυψε το Paphos Diner;

Το Paphos Diner, ήταν μια απόφαση του πατέρα μου ο οποίος θεωρώ πώς έκανε τη σωστή επένδυση την κατάλληλη στιγμή. Παρόλα αυτά, επειδή ο ίδιος ζει μόνιμα στην Κύπρο μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια μου, ανέλαβα εγώ εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του εστιατορίου.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρεί κάποιος, δική του επιχείρηση στην Αμερική;

Θεωρώ πώς μια επιχείρηση σε όποιο μέρος και να την ανοίξεις έχει τα ρίσκα και τις δυσκολίες της. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο ανταγωνισμός που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι τεράστιος, γιατί υπάρχουν πολλές μικρές και καλές επιχειρήσεις σε κάθε τετράγωνο και δει στο χώρο της εστίασης. Πιστεύω όμως πώς αν υπάρχει καλή θέληση, όρεξη για δουλειά, υπομονή και μια αυθεντική πρόταση, τότε η επιτυχία δεν θα αργήσει.

Ένα κυπριακό εστιατόριο στο Brooklyn. Τι θα βρει κάποιος στο Paphos Diner;

Σίγουρα θα βρει αυθεντική κυπριακή κουζίνα, αφού σερβίρουμε ποικιλία από κυπριακές και ελληνικές γεύσεις, όπως σαλάτες, σουβλάκια, χαλούμι, σπιτικές πίτες και διάφορα άλλα παραδοσιακά. Παρόλα αυτά, το μενού περιλαμβάνει και φαγητά τα οποία ένας Αμερικανός είναι συνηθισμένος να έχει στο διαιτολόγιο του, για να καλύψουμε όλες τα γούστα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι Αμερικάνοι την κυπριακή κουζίνα;

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ακόμη και σήμερα οι Αμερικανοί ενθουσιάζονται με οτιδήποτε προέρχεται από Ελλάδα ή Κύπρο, λόγω του μεγάλου θαυμασμού που τρέφουν προς τον ελληνικό πολιτισμό. Άρα ο πρώτος λόγος που προσελκύει κόσμο το μαγαζί είναι η ελληνική του ταυτότητα, ενώ δοκιμάζοντας τις αυθεντικές ελληνικές και κυπριακές γεύσεις του μενού, σίγουρα το feedback που παίρνουμε είναι πέρα για πέρα θετικό.





Πρόσφατα όσο εσύ, όσο και το εστιατόριο σου γίνατε γνωστοί σε όλη την Κύπρο, λόγω μιας συνεργασίας με παραγωγή του Hollywood. Πώς προέκυψε όλο αυτό;

Όπως προκύπτουν τέτοιου είδους ευκαιρίες στην Αμερική, τυχαία. Ο υπεύθυνος για τους χώρους filming της σειράς ‘Mr Robot’,  έψαχνε ένα μέρος στο Brooklyn για να γίνουν κάποια από τα γυρίσματα των επεισοδίων. Μπαίνοντας στο μαγαζί, με ζήτησε για να με ενημερώσει ότι ο χώρος μου ήταν ο μοναδικός στο Brooklyn που πληρούσε τις προδιαγραφές, σε σχέση με αυτό που έψαχναν και με ρώτησε αν θα ενδιαφερόμουν για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της σειράς. Φυσικά δεν είχα λόγο να αρνηθώ, και όταν συμφώνησε και το υπόλοιπο συνεργείο, δώσαμε τα χέρια και το Hollywood ‘εισέβαλε’ στο Paphos Diner.

Πώς είναι να ζεις στα παρασκήνια μιας τέτοιας παραγωγής;

Δεν είχα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, για να μπορώ να συγκρίνω, παρόλα αυτά ήταν μια μοναδική εμπειρία. Το στήσιμο, ο συντονισμός, οι ηθοποιοί, το συνεργείο. Τα πάντα λειτουργούσαν με τέτοιο τρόπο που ακόμα και να μην σε ενδιαφέρει όλος αυτός ο χώρος, σίγουρα μαγεύεσαι. Έπειτα, είχα και έναν προσωπικό λόγω να χαίρομαι αφού το φαγητό του Paphos Diner, ενθουσίασε το συνεργείο, με τον πρωταγωνιστή της σειράς Rami Malek, να ερωτεύεται την κυπριακή κουζίνα. Η παραγωγή, μάλιστα μετά το τέλος των γυρισμάτων με ρώτησε αν είμαι πρόθυμος και για άλλες συνεργασίες τέτοιου είδους, ενώ με ενημέρωσαν ότι θα προτείνουν το χώρο μου και για άλλες σειρές που ετοιμάζουν στο Hollywood.





Πότε θα προβληθούν τα επεισόδια με το Paphos Diner;

Τα συγκεκριμένα επεισόδια θα προβληθούν με την έναρξη του νέου κύκλου της σειράς, το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Πιστεύεις ότι όλο αυτό θα δώσει ώθηση στο μαγαζί σου;

Σαφώς και θα το κάνει. Το Mr Robot είναι μια πολύ επιτυχημένη σειρά στην Αμερική, την οποία παρακολουθεί εκατομμύρια κόσμου. Γεγονός που θα προβάλλει το Paphos Diner σε μεγάλο βαθμό.

Εκτός όμως από την εστίαση, ασχολείσαι και με τη μόδα. Τι γίνεται με αυτό το κομμάτι;

Όλο αυτό ξεκίνησε από την αγάπη που έχω για τα περίεργα σχήματα και σχέδια στα παπούτσια. Στην προσωπική μου συλλογή, μετρώ είδη 67 συλλεκτικά κομμάτια, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Απλά σε κάποια στιγμή σκέφτηκα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτό το κομμάτι, το οποίο επίσης αγαπώ. Προς το παρών βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο το εγχείρημα, αλλά έχω αρκετές σκέψεις τις οποίες εφαρμόζω σταδιακά και μόλις έχω ένα ολοκληρωμένο business plan, θα μπορέσω να βγω κανονικά και σε αυτό τον χώρο, για να δοκιμαστώ.

 



Είσαι στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας στην Αμερική. Τι θα συμβούλευες τους νέους στην ηλικία σου στην Κύπρο, που θέλουν φύγουν για ένα καλύτερο μέλλον;

Μπορεί να ακούγεται ιδανικό όλο αυτό, αλλά σίγουρα οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι που υπάρχουν δεν είναι αμελητέα και αναφέρομαι πάντα για την Αμερική. Σίγουρα ούτε στην Κύπρο τα πράγματα είναι εύκολα, για έναν νέο που έχει όνειρα και φιλοδοξίες και μπορώ να το καταλάβω πολύ καλά όλο αυτό. Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές, παρόλα αυτά αν κάποιος νοιώθει ότι το μέλλον του είναι στο εξωτερικό τότε θα πρέπει να το δοκιμάσει. Σίγουρα η Αμερική κρύβει παγίδες, αλλά δίνει και πολλές ευκαιρίες και πρέπει να είσαι σε θέση να τις εκμεταλλευτείς. Αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι ο τόπος μας να καταφέρει να αναστηθεί ξανά, και να ανοίξουν οι πόρτες σε όσους θέλουν να τον πάνε μπροστά.

Ποια τα πλάνα σου για το μέλλον;

Στο μυαλό μου πάντα έχω μια επιστροφή στην Κύπρο, παρόλα αυτά ένεκα των συνθηκών, αλλά και των προσωπικών στόχων που έχω θέσει, δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρω σύντομα. Ενώ φέτος που παίρνω και το πτυχίο μου στην Μηχανολογία και Ενέργεια, δεν ξέρω τι θα προκύψει και σε αυτόν τον τομέα.

Σου λείπουν οι δικοί σου;

Νομίζω πώς είναι αυτονόητο και είναι ένας βασικός λόγος, που θα ήθελα να επιστρέψω στην Κύπρο. Παρόλο όμως που είμαστε τόσο μακριά, είναι δίπλα μου και με στηρίζουν σε κάθε δυσκολία και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό και ιδιαίτερα τον πατέρα μου, που ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί όλο αυτό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ