Πόσο παρατηρητικός είσαι; [Κάνε το τεστ να μάθεις]

Ο γνωσιακός ψυχολόγος Daniel Simons δημιούργησε ένα πείραμα πριν από μερικά χρόνια, με την ονομασία «The Monkey Business Illusion».

 


Article featured image
Article featured image

Το πείραμα δημιουργήθηκε με σκοπό να αποδείξει ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Το 1999 έκανε το πείραμα με τίτλο «selective attention test», στο οποίο ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν πόσες φορές πετάνε την μπάλα οι παίκτες με την άσπρη μπλούζα. Στο βίντεο εμφανίζεται ένα γορίλας, τον οποίο, όμως, δεν προσέχει σχεδόν κανείς, γιατί όλοι επικεντρώνονται στο να μετρούν τις φορές που η μπάλα αλλάζει χέρια.

Μετά την επιτυχία που είχε το βίντεο το 1999, ο Simons αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούριο βίντεο με ένα παρόμοιο πείραμα.

Με το νέο βίντεο ήθελε να αποδείξει ότι ακόμα κι αν κάποιος περιμένει να δει κάτι αναπάντεχο, όπως τον γορίλα, δεν σημαίνει ότι θα παρατηρήσει κι άλλες αναπάντεχες αλλαγές.

Αν κάποιος σας είχε αναφέρει ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ένας γορίλας θα τον είχατε, μάλλον προσέξει, αλλά παρατηρήσατε ότι η κουρτίνα αλλάζει χρώμα ή ότι ένας από τους παίκτες φεύγει από το παιχνίδι;

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ