Το πρώτο στην ιστορία κυπριακό puppet show

Η Free Island Παραγωγές προβάλλει το πιλοτικό επεισόδιο του πρώτου στην ιστορία κυπριακού παιδικού τηλεοπτικού κουκλοθεάτρου!

 


Article featured image
Article featured image

Το πρώτο επεισόδιο του puppet show σηματοδοτεί μια σειρά 10 μίνι-επεισοδίων βασισμένα στην Κυπριακή ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, φυσικούς πόρους, πολιτισμό και γλώσσες. Η σειρά είναι εκπαιδευτικής φύσης και διασκεδαστική, ενώ στηρίζεται από εκπαιδευτές για την ειρήνη κι εκπαιδευτικούς ψυχολόγους. Διδάσκοντας τα παιδιά για συμπαντικές αξίες, αποσκοπεί στο να ενώσει την Κύπρο στα μυαλά των παιδιών κι έτσι αποτελεί εργαλείο οικοδόμησης ειρήνης.

Αφετηρία της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η βράβευση της παραγωγού, Χριστίνας Δημητριάδου και του σκηνοθέτη, Εβρέν Μανέρ, με Stelios Bi-communal Award του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιου Χατζη-ιωάννου τον Οκτώβριο του 2015, το οποίο χρησιμοποίησαν για την αρχική χρηματοδότηση της σειράς.

Στόχος είναι τα επεισόδια αυτά να προβάλλονται στην παιδική ζώνη της τηλεόρασης, τόσο σε ελληνόφωνα όσο και σε τουρκόφωνα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η προβολή του πιλοτικού επεισοδίου στην Ελληνική και στην Τουρκική γλώσσα θα γίνει στο PEACE WORKS CHILDREN & YOUTH FESTIVAL, το Σάββατο 14 Μαΐου, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας, το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης», τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου & Έρευνας, την UNFICYP και το Ερευνητικό Κέντρο POST.



Με αφορμή την πρώτη προβολή κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την παραγωγό Χριστίνα Δημητριάδου.


Διδάσκοντας τα παιδιά για οικουμενικές αξίες, η σειρά αποσκοπεί στο να ενώσει την Κύπρο στα μυαλά των παιδιών κι έτσι αποτελεί σημαντικό εργαλείο οικοδόμησης ειρήνης.






Ποια ήταν η αφορμή ή η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του πρώτου στην ιστορία κυπριακού Puppet Show;

Έπειτα από μια «λύση» στο Κυπριακό πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο, είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς οι νέες γενιές θα έχουν την κατάλληλη νοοτροπία για να μπορούν να διατηρήσουν την ειρήνη στο νησί, συμβιώνοντας αρμονικά με τις άλλες κοινότητες της Κύπρου. Ως ενεργοί πολίτες και φιλειρηνιστές, αναλάβαμε την ευθύνη που θεωρούμε ότι μας αναλογεί κι έτσι αποφασίσαμε να εστιάσουμε στην παιδεία των μικρών παιδιών.

Η ιδέα του τηλεοπτικού Puppet Show (τηλε-κουκλοθέατρο) προέκυψε όταν ψάχναμε τον τρόπο με τον οποίο το θετικό μήνυμά μας για ειρηνική συμβίωση θα είχε τη μεγαλύτερη απήχηση. Λόγω (1) του πολύ χαμηλού μας προϋπολογισμού και (2) επειδή οι κούκλες (puppets) είναι κάτι το αγαπητό σε μεγάλους και παιδιά, επιλέξαμε να εστιάσουμε σε μια σειρά μίνι-επεισοδίων που βασίζεται στην ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, φυσικούς πόρους, πολιτισμό και γλώσσες της Κύπρου.

Αφετηρία της υλοποίησης της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η βράβευσή μας με Stelios Bi-communal Award του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιου Χατζη-ιωάννου τον Οκτώβριο του 2015, το οποίο χρησιμοποιήσαμε για την αρχική χρηματοδότηση της σειράς. Στόχος είναι να γίνονται ταυτόχρονες προβολές στις παιδικές ζώνες Ελληνόφωνων και Τουρκόφωνων τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.

 



Δοκιμάσατε να κάνετε επαφή με κάποιους σταθμούς; Θα ήταν ωραίο να το βλέπαμε στην τηλεόραση.

Έχουν γίνει κάποιες ανεπίσημες επαφές, κυρίως μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, εν πάση περιπτώσει όμως, παραμένουμε ανοικτοί σε προτάσεις και στην επικοινωνία από οποιαδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η σειρά χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, ειδικά στην παρούσα χρονική φάση στο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού «προβλήματος» και της οικοδόμησης της εκατέρωθεν πολυπόθητης ειρήνης στο νησί μας. Πρώτη φορά στην ιστορία δημιουργείται κυπριακό τηλε-κουκλοθέατρο (puppet show) και μάλιστα δικοινοτικό!

 

Πέραν από το ψυχαγωγικό κομμάτι της φάσης, τι άλλο θέλετε να προσφέρετε στα παιδιά μέσω αυτής της διαδικασίας/δράσης;

Πρόκειται για μια σειρά μίνι-επεισοδίων που βασίζεται στην ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, φυσικούς πόρους, πολιτισμό και γλώσσες της Κύπρου. Η σειρά είναι εκπαιδευτικής φύσης και παράλληλα διασκεδαστική, ενώ στηρίζεται από επαγγελματίες εκπαιδευτές για την ειρήνη, εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους κι εκπαιδευτικούς. Διδάσκοντας τα παιδιά για οικουμενικές αξίες, αποσκοπεί στο να ενώσει την Κύπρο στα μυαλά των παιδιών κι έτσι αποτελεί σημαντικό εργαλείο οικοδόμησης ειρήνης. Χρησιμοποιεί την ψυχαγωγία ως ένα όμορφο τρόπο για την παιδεία των μικρών μας φίλων σ᾽ ό,τι αφορά την ειρηνική συμβίωση με τους συνανθρώπους μας, με τα ζώα και με το περιβάλλον.

Ενδιαφέρον είναι και ο συμβολισμός των ονομάτων των χαρακτήρων της σειράς: Προς το παρόν έχουμε 3 χαρακτήρες: τη μικρή Ελευθερία, τον μικρό Άντα και την ενήλικα φιλόσοφο, Δάφνη. «Άντα» είναι τουρκικό όνομα και σημαίνει «νησί», οπότε, μαζί με την «Ελευθερία», έχουμε την έννοια «ελεύθερο νησί». Έτσι και η ομάδα παραγωγής μας βαφτίστηκε «Free Island» (ελεύθερο νησί). Το όνομα Δάφνη είναι μεν ελληνικό, χρησιμοποιείται δε και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα (Defne). Τα φύλλα δάφνης, επίσης, συνδέονται με την έννοια της νίκης στην αρχαία Ελληνική μυθολογία. Η φιλόσοφος Δάφνη συμβουλεύει και διδάσκει τα παιδιά πώς, συμβολικά, θα «νικήσουν» τη διχόνοια, τη βία, τον πόλεμο με το να μάθουν να ζουν ειρηνικά ο ένας με τον άλλο.


Βασισμένες στην ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τους φυσικούς πόρους, τον πολιτισμό και τις γλώσσες της Κύπρου, οι θεματικές των επεισοδίων εστιάζουν σε πολύτιμες πληροφορίες για το νησί μας οι οποίες ενδιαφέρουν τον οποιονδήποτε.


 

Τα επεισόδιά σας θα είναι αυτοτελή και θα έχει το καθένα μια θεματική ενότητα;

Ναι, τα επεισόδια θα είναι αυτοτελή, με ένα κύριο θέμα κάθε φορά, το οποίο θα διδάσκεται ως έννοια στην οικεία γλώσσα των παιδιών, καθώς και ως λέξη στην Ελληνική και στην Τουρκική. Για παράδειγμα, το πιλοτικό επεισόδιο καταπιάνεται με την έννοια του σεβασμού, οπότε στην ελληνόφωνη εκδοχή του επεισοδίου υπάρχει ένα μικρό μάθημα γλώσσας στο τέλος, όπου διδάσκεται η λέξη «σεβασμός» στην Τουρκική και αντίστοιχα, διδάσκεται στην Ελληνική γλώσσα στην τουρκόφωνη εκδοχή του επεισοδίου.

Έχουμε ήδη καταγράψει τις θεματικές ενότητες των επεισοδίων, οι οποίες καταπιάνονται με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τους φυσικούς πόρους, τον πολιτισμό και τις γλώσσες της Κύπρου. Παραδείγματα είναι ο κύκλος του νερού, τα κάστρα της Κύπρου, τα δικαιώματα των ζώων, κλπ.

 



Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ενώσουμε την Κύπρο… στα μυαλά των παιδιών μας;

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα παιδιά χαρακτηρίζονται από μια πολύτιμη αθωότητα, η οποία αρχίζει να μετασχηματίζεται και να μεταβάλλεται διαρκώς κατά την όλο και βαθύτερη ένταξή τους στην κοινωνική δομή. Τα παιδιά, μέσα σ᾽ αυτή τους την αθωότητα, είναι σοφά! Ήδη δεν ξεχωρίζουν παιδάκια άλλης θρησκείας ή χρώματος, ξέρουν να συμβιώνουν ειρηνικά… είναι εμείς οι ενήλικες που τα «βομβαρδίζουμε» με διάφορα στερεότυπα που δημιουργούν ένταση μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων και κοινοτήτων και δίνουν βήμα στη διχόνοια. Εστιάζοντας σε παιδιά 3 έως 9 χρόνων, στοχεύουμε στο να διατηρήσουμε τη φιλειρηνική φιλοσοφία που τα παιδιά ήδη βιώνουν μέσα από την αθωότητά τους. Επίσης, στοχεύουμε στο να την ενισχύσουμε, εφοδιάζοντάς τα με τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί μας στο μέλλον. Φέρουμε όλοι ευθύνη για τη δημιουργία της κατάλληλης νοοτροπίας στις νέες γενιές, στις οποίες θα αφήσουμε παρακαταθήκη την ειρήνη για την οποία αγωνιζόμαστε σήμερα εμείς. Το αν είναι εύκολο ή δύσκολο δεν είναι το πιο σημαντικό… το πιο σημαντικό είναι το πώς είναι κατορθωτό!


Τα παιδιά, μέσα στην αθωότητά τους είναι σοφά! Ήδη δεν ξεχωρίζουν παιδάκια άλλης θρησκείας ή χρώματος, ξέρουν να συμβιώνουν ειρηνικά… είναι εμείς οι ενήλικες που τα «βομβαρδίζουμε» με διάφορα στερεότυπα που δημιουργούν ένταση μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων και κοινοτήτων και δίνουν βήμα στη διχόνοια.




Πέραν από τα παιδιά, μπορούν το ίδιο εύκολα να απολαύσουν και οι μεγάλοι το τηλε-κουκλοθέατρό σας;

Βεβαίως! Οι χαρακτήρες των μικρών παιδιών (Ελευθερία και Άντα) είναι αξιολάτρευτοι και μας διασκεδάζουν μέσα από τις περιπέτειές τους και τις περιηγήσεις τους, ενώ η ενήλικας φιλόσοφος (Δάφνη) τους διαπαιδαγωγεί με παραδειγματικό τρόπο. Βασισμένες στην ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τους φυσικούς πόρους, τον πολιτισμό και τις γλώσσες της Κύπρου, οι θεματικές των επεισοδίων εστιάζουν σε πολύτιμες πληροφορίες για το νησί μας οι οποίες ενδιαφέρουν τον οποιονδήποτε. Είναι σημαντικά στοιχεία για την Κύπρο που είτε έχουμε ξεχάσει, είτε δεν γνωρίζουμε, κι έτσι τη σειρά μπορούν το ίδιο εύκολα ν᾽ απολαύσουν και οι μεγάλοι, μαζί με τους μικρούς.

 

Ποια από τα υπόλοιπα events του PEACE WORKS CHILDREN & YOUTH FESTIVAL θα μας προτείνατε να παρακολουθήσουμε οπωσδήποτε;

Στο φεστιβάλ θα υπάρχει ποικιλία δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους νέους, αλλά και για τους ενήλικες. Είναι όλες ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες! Γι᾽ αυτό σας συστήνουμε να ᾽ρθείτε να τις απολαύσετε το Σάββατο στο φεστιβάλ, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.. Θα είναι μια όμορφη μέρα όπου θα φέρουμε, όλοι μαζί, ζωή στη «νεκρά» ζώνη του Λήδρα Πάλας!

 



Χώρος: Τάφρος νεκράς ζώνης του Ledra Palace, πίσω από το Σπίτι της Συνεργασίας

Ημερομηνία: Σάββατο, 14 Μαΐου

Ώρες: 11π.μ. - 3μ.μ. (Σε συνεχή επανάληψη. Το φεστιβάλ διαρκεί 10π.μ. - 4μ.μ.)



Η ΟΜΑΔΑ

Παραγωγός: Χριστίνα Δημητριάδου

Σκηνοθέτης: Εβρέν Μανέρ

Σεναριογράφος: Αλεξία Χαραλαμπίδου

Διευθυντής Φωτογραφίας: Φουάτ Σοζέν

Σκηνογράφος: Σεπνέμ Έλιγκς Αϊτενίζ

Μοντάζ / Ειδικά εφέ: Εβρέν Μανέρ

Τουρκόφωνοι ηθοποιοί / κουκλοπαίκτες: Ερντογάν Καβάζ, Σουζάν Πολάτ

Ελληνόφωνοι ηθοποιοί: Αλεξία Χαραλαμπίδου, Μάριος Κακουλλή

Κατασκευάστρια κούκλων: Άσια Καζαφανλί



Επικοινωνία: cyprus.kidzone@gmail.com / +357.99.544.021 / +90.542.864.5724


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ