Πόσο ένοχη μπορεί να είναι μια δολοφόνος;

Κλυταιμνήστρα, αυτοβιογραφούμενη για 2 παραστάσεις στη Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

Σε ένα διαχρονικά αιματηρό σκηνικό, ένα σφαγείο, η Κλυταιμνήστρα, εν μέσω οργής, πόνου και θλίψης, συνθέτει με τον μονόλογό της μια εν δυνάμει αυτοβιογραφία με ένα λόγο σκληρό, άμεσο και ειλικρινή, σε κάθε περίπτωση συναισθηματικά τσακισμένο ενώπιον του αναπόφευκτου πανανθρώπινου πάθους.

Ο συναισθηματικά και νοηματικά πολύπλευρος λόγος της ηρωίδας περιστρέφεται αναπόφευκτα γύρω από την πράξη που όρισε την ύπαρξή της στον πραγματικό ή μυθικό χρόνο και για την οποία η τέχνη και η ανθρωπότητα την μνημονεύει: την προσχεδιασμένη δολοφονία του συζύγου της Αγαμέμνονα.

Η παράσταση αποτελεί μια λογοτεχνική, κινησιακή και εικαστική  πραγματεία μέσα σε ένα θεατρικό σκηνικό το οποίο δημιουργείται από τη σύμπτυξη σκηνικού σχεδιασμού και χρήσης οπτικοακουστικών μέσων.

 



Σε αυτό το διαδραστικό θεατρικό performance επιτυγχάνεται η αλληλεπίδραση με την ηθοποιό και την ιστορία την ίδια όχι ως αναπαράσταση της γνωστής ιστορίας, αλλά ως η «ευκαιρία» της ηρωίδας να εκφέρει «ελεύθερα» το λόγο της -και τους λόγους της- στο πλαίσιο μιας άχρονης και διαχρονικής πραγματικότητας.

 



 

Τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας συνθέτουν αποσπάσματα από έργα των Αισχύλου (μεταφρ. Ιω. Γρυπάρη και Κ.Χ. Μύρη), Στ. Βαβούρη, Κ. Δημουλά, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη και Κ. Χαραλαμπίδη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στις 10 Μαΐου στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό στα πλαίσια της Μικρής Πλατφόρμας του Τέταρτου Μικρού Φεστιβάλ Δράματος (Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ).

 

Ιδέα: Αυγή Λίλλη, Άννα Φωτιάδου

Σκηνοθεσία: Άννα Φωτιάδου

Επιλογή κειμένων/Δραματουργία: Αυγή Λίλλη

Ερμηνεία: Ιωάννα Κορδάτου

Σκηνικά/Video art: Άννα Φωτιάδου

Μουσική: Σταύρος Μακρής

Ενδυματολογία: Μέλπω Γεωργιάδου

Υπεύθυνη παραγωγής: Μέλπω Γεωργιάδου

Διάρκεια παράστασης: 35 λεπτά

Παραστάσεις:

Λευκωσία: Ίδρυμα ARTos, 20 Μαΐου, ώρες παραστάσεων 20.00 και 21.30.

Για εισιτήρια και κρατήσεις:  99556226, 99558358 (τιμή εισιτηρίου: €5)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ