Άτε, μεν ξαρκείς, πάμεν Ξαρκής!

Το Φεστιβάλ Ξαρκής πραγματοποιείται και φέτος στο γραφικό χωριό Λόφου, της επαρχίας Λεμεσού, όπου για 4η συνεχή χρονιά θα αποτελέσει μία από τις πιο όμορφες διοργανώσεις του καλοκαιριού.

 


Article featured image
Article featured image

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2016 διευρύνεται κι εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραστάσεις, παρουσιάσεις, μουσικές συναυλίες και γλέντι (ζιαφέττι). Δρώμενα που σκοπό έχουν να προωθήσουν έναν ευρύ μηχανισμό «matchmaking» ή παντρέματος: άνθρωποι από διαφορετικές ηλικιακές, μορφωτικές κι επαγγελματικές ομάδες συνευρίσκονται, συνεργάζονται, «συντυχάνουν» γεννώντας από κοινού καινούριες ιδέες, συνθήκες και σενάρια. Η εβδομάδα δράσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 04 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2016.

 

04 - 08 Ιουλίου 2016

Μάθε τέγνην τζιαι κρέμμασ’ την στο παλλούτζιν = Εξειδικευμένα εργαστήρια



08 - 10 Ιουλίου 2016

Μιτσοί τζαι μιάλοι ούλλοι αντάμα = Φεστιβάλ Ξαρκής



H γιορτή της δημιουργίας θα ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου με εξειδικευμένα εργαστήρια στο κέντρο του χωριού, απευθυνόμενα κυρίως σε άτομα με σχετική εμπειρία στα θέματα που θα παρουσιαστούν, και θα συνεχίσει με την έναρξη του τριήμερου 4ου Φεστιβάλ Ξαρκής στις 8 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διάφορες πτυχές της λαϊκής, «καθημερινής» κουλτούρας θα αναμειχθούν αρμονικά με τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Η ζύμωση αυτή δύναται να αποτελέσει μοντέλο αναζωογόνησης και δημιουργικής ανάπτυξης των κοινοτήτων, ενώ μέσα από διάφορα εργαστήρια, τις παράλληλες δράσεις και την εφαρμογή του συμμετοχικού σχεδιασμού, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να καταρτιστούν σε κάποια από τις θεματικές που τους ενδιαφέρει, να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα κάθε δράσης. Τα εργαστήρια φέτος αποτελούν ένα κράμα θεματικών: από  φωτογραφία μέχρι θέατρο σκιών και από graffiti μέχρι και αρχιτεκτονική.

Οι διάφορες δραστηριότητες που απαρτίζουν το Φεστιβάλ Ξαρκής 2016 θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας εορταστικής, φεστιβαλικής ατμόσφαιρας, η οποία θα κορυφωθεί με ένα εμπλουτισμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μουσικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αφρική, την Καραϊβική και το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν στη Λόφου για να τονώσουν τις βραδιές του φεστιβάλ με τους ιδιαίτερους ήχους τους.

 



Ανάμεσα σε άλλους, το Φεστιβάλ Ξαρκής έχει θέσει για φέτος τους εξής στόχους:

• Την προώθηση και καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής και ποιοτικής συνεργασίας, ώστε άτομα, γνώσεις, δεξιότητες και διαθέσιμες πηγές να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται για κοινό όφελος.

• Τη δημιουργία ενός μαθησιακού πλαισίου το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, ενώ παράλληλα θα αποσκοπεί στην απόκτηση δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, συνδυάζοντας τη λαϊκή θυμοσοφία με την επιστημονική γνώση.

• Να αποτελέσει ευκαιρία και πρότυπο για την αναζωογόνηση και τη δημιουργική ανάπτυξη κοινοτήτων. Με αφορμή το εν λόγω φεστιβάλ, πραγματοποιείται έρευνα σχετική με θέματα τοπικά και σύγχρονες δημιουργικές πρακτικές, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός τους στο πλαίσιο της κοινωνικής βιωσιμότητας.

• Να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εφαρμογής και πειραματισμού σχετικό με τους μεθοδολογικούς άξονες του συμμετοχικού σχεδιασμού -μεθοδολογία που παραπέμπει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων- και της κοινωνικά εμπλεκόμενης τέχνης (socially engaged art & design) -μεθοδολογία όπου ενθαρρύνεται μέσα από τη δημιουργική διαδικασία η συμμετοχή διάφορων κοινωνικών ομάδων.

 

Άτε, μεν ξαρκείς, πάμεν Ξαρκής!

 



Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά

 

www.facebook.com/xarkisfestival

twitter.com/xarkisfestival

www.instagram.com/xarkisfestival

 

Hashtags:

#goxarkis

#pamenxarkis

#xarkisfestival

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ