«Φέτος όλη η Κύπρος θα περπατάει σε ένα τεντωμένο σχοινί»

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από μερικούς «τρελούς» τύπους οι οποίοι ακροβατούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί και το απολαμβάνουν…

 


Article featured image
Article featured image

Ο Nika Goderdzishvili, με καταγωγή από την Γεωργία, μένει μόνιμα στην Κύπρο για περισσότερο από 15 χρόνια. Το Slacklining (ακροβασία πάνω σε σκοινί), είναι η τελευταία συνήθεια του Nika, ο οποίος κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με το Skateboarding, το Parkour, το Rocklimbing, το Skydiving και διάφορα άλλα extreme sports. 

«Για μένα τα extreme sports και η αδρεναλίνη είναι τρόπος ζωής. Πλέον στα 23 μου χρόνια έχω τη δυνατότητα να διδάσκω σε άλλους, και είναι κάτι που με χαροποιεί». 


Το Slacklining, στην ουσία είναι η ακροβασία πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, είτε στη στεριά, είτε στη θάλασσα, είτε οπουδήποτε μπορεί να στερεώσεις τα δύο άκρα. 


Το συγκεκριμένο χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως είναι το highline, το longline, το midline, το waterline και το trickline. Η κάθε κατηγορία συμπεριλαμβάνει την ισορροπία στο Slackline, όμως είναι διαφορετικής δυσκολίας. 

 



Το Tricklining για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνει δύσκολά κόλπα με flips πάνω στο σχοινί, ενώ το Highline γίνεται πάνω από γκρεμούς και κτήρια σε πολύ μεγάλο ύψος. Η ουσία του αθλήματος είναι να περπατήσεις πάνω στο slackline και να κάνεις τα κόλπα χωρίς να πέσεις. 

«Είναι υπερβολικά δύσκολο και δεν σε προετοιμάζει κανένα άλλο είδος γυμναστικής για αυτό το άθλημα, έστω και αν θεωρείσαι γυμνασμένος ή fit. Όλοι μπορούν να το κάνουν, δεν έχει περιορισμούς, φτάνει να αφιερώσουν κόπο και χρόνο, για να το μάθουν», διευκρινίζει ο Nika.

 



Στην Κύπρο το Slackline, «παίζει» αρκετά χρόνια αλλά όπως τονίζει ο Nika κανείς μέχρι σήμερα δεν το είχε πάρει στα σοβαρά. «Όσοι είχαν τον εξοπλισμό και ασχολούνταν, το έκαναν για πλάκα, ίσως γι’ αυτό να ήταν στα αζήτητα. Πριν περίπου ένα χρόνο, όταν αποφασίσαμε να το δούμε σοβαρά, άρχισε το άθλημα να ελκύει τα βλέμματα, και ξαφνικά πριν λίγες μέρες γίναμε viral, σε μια νύχτα». 

Ο Nika, ήρθε πρώτη φορά το Slackline από μια Αυστραλή τουρίστρια την Alina, η οποία το έκανε στο Πάρκο της Επίχωσης στη Λεμεσό. «Η Alina, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να ασχολούμαι με το Slackline και να δημιουργήσω τους Cyprus Slackliners. 

Στη Λεμεσό, το Slackline, έχει αρχίσει να γίνεται αγαπημένη συνήθεια μεταξύ των νέων, ενώ πολύ συχνά ομάδες από το εξωτερικό έρχονται Κύπρο με τον Nika και τον Μάρκο (Slackliner), να τους ξεναγούν στην πόλη και να περπατούν μαζί σε σκοινιά!

 



Με μια πρώτη ματιά φαίνεται επικίνδυνο. Είναι;

Ναι είναι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο άθλημα, κάτι το οποίο πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη. Μπορεί να προκύψουν σοβαροί και πολλαπλοί τραυματισμοί γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί, ενώ οφείλουμε να έχουμε μαζί μας κάποιον ο οποίος έχει εμπειρία και γνώσεις για να μας επιβλέπει.

Εμείς προσωπικά δεν αφήνουμε κανέναν να δοκιμάσει, αν δεν είμαστε παρόντες. 


Το Slacklining είναι γνωστό παγκόσμια και όλες οι τοπικές αρχές, όχι μόνο το εγκρίνουν, αλλά δημιουργούν ειδικά πάρκα αποκλειστικά για τους Slackliners.


«Μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε κάποια αντίδραση από τις τοπικές αρχές, ίσως γιατί δεν είχε πάρει τόση έκταση. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και των φωτογραφιών, επικοινώνησαν μαζί μου από το Δήμο Λεμεσού, για να με ενημερώσουν πώς ότι χρειαστώ για το Slacklining, θα είναι στη διάθεση μου».  

Όλοι οι εκπαιδευτές, πριν στερεώσουν το σκοινί, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τόσο για αυτούς που θα κάνουν Slackline, όσο και για το περιβάλλον γύρω μας. 

«Σεβόμαστε τους χώρους που αθλούμαστε και φροντίζουμε να μην προκαλούμε οποιαδήποτε ζημιά ή αλλοίωση».

 



Τι χρειάζεται να ξέρει κάποιος πριν το δοκιμάσει; Τι πρέπει να προσέξει και τι δεξιότητες πρέπει να έχει;

Για το Slacklining, όπως είπα και πριν δεν σε προετοιμάζει κανέναν άθλημα πέραν της ενασχόλησης με το ίδιο το άθλημα. Έτσι αν θες να ασχοληθείς, πρέπει να αφοσιώσεις συνεχόμενες ώρες προπόνησης γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος. 

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι για κάποιον που προπονείται».

Το Slackline, μπορεί να μαθευτεί σε μια μέρα αν αυτός που ασχοληθεί το θέλει πραγματικά. Είναι σημαντικό το άτομο να κατανοήσει καλά την τεχνική του αθλήματος.

 



Οι νέοι δείχνουν να έχουν «κολλήσει» με το Slackline;

Υπάρχει εξαιρετική ανταπόκριση και από τους νέους, αλλά και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κάθε φορά που προπονούμαστε ο κάθε περαστικός θέλει να δοκιμάσει και να μάθει περισσότερα για το άθλημα. 


Το Waterlining εξελίσσεται στο trend του φετινού καλοκαιριού. Έχει αδρεναλίνη, έχει προκλήσεις και είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά διασκεδαστικό.


«Οι περισσότεροι που δοκιμάζουν, μετά από λίγο εγκαταλείπουν λόγω του βαθμού δυσκολίας, παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερος κόσμος μας πλησιάζει για να μάθει το άθλημα και η ομάδα μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα. Η αίσθηση που έχω πάντως είναι πώς φέτος όλη η Κύπρος θα περπατάει σε ένα τεντωμένο σκοινί».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ