Το TEDxNicosia ποδηλατεί στην ιστορική Λευκωσία

Το TEDxNicosia διοργάνωσε μία ξεχωριστή ποδηλατική εκδήλωση Τροχοί και ίχνη στις 23 Απριλίου με τη συμμετοχή 150 ποδηλατιστών οι οποίοι ακολούθησαν μια διαδρομή με στάσεις σε διάφορα ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας.

 


Article featured image
Article featured image

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας.   

Η ιστορία, ο πολιτισμός και το νοσταλγικό μεγαλείο της Λευκωσίας εξερευνήθηκαν εν τροχοίς, δημιουργώντας έτσι μια φανταστική ευκαιρία για ποδηλασία δια μέσου της ιστορίας, εναρμονισμένης με το παρόν. Η ιστορική διαδρομή, η οποία συντονίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Ομοσμονδίας Ποδηλασίας, Γιώργο Αποστόλου, ο οποίος έκανε και την υπέροχη ξενάγηση, είχε σαν σημείο εκκίνησης το Δημοτικό Μέγαρο της Λευκωσίας. 

 



 

«Παλιά στον προμαχώνα Ντα Βίλα, υπήρχε χριστιανικό κοιμητήριο, και μετέπειτα τη δεκαετία του 1930 χτίστηκε πάνω του το καμπαρέ "Luna Park", ενώ πιο πριν το Αθλητικό Σωματείο του ΑΠΟΕΛ το χρησιμοποίησε σαν το επίσημο οίκημά του’ εξήγησε ο Αποστόλου. 

Ακολούθως ανακαινίστηκε από τον Θεμιστοκλή Δέρβη, τον τότε Δήμαρχο της Λευκωσίας, και μετάφερε εκεί το Δηματικό Μέγαρο της πόλης που αρχικά βρισκόταν στην παλαιά πλατεία Δημαρχείου». 

Τα διάφορα ιστορικά σημεία της διαδρομής, διακρίνονταν από το σημάδι ‘Χ’, ενώ τους ποδηλάτες περίμεναν σε κάθε σημείο εθελοντές της ομάδας του TEDxNicosia. Ένα από τα σημεία της διαδρομής ήταν και το Χάνι του Συμεού, κατάλοιπο της Οθωμανικής και Βρεττανικής αποικιοκρατικής εποχής. 

 



Ακολούθως το τέμενος Αραμπλάρ, το οποίο αρχικά ήταν βασιλικό ξωκλήσι του Λουζηνιανού βασιλιά Χένρυ Α’ και της οικογένειάς του. Η όλη διαδρομή ήταν διαφωτιστική, ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά απολαυστική.


Οι Ιδέες που αξίζει να διαδίδονται είναι τα ίχνη τα οποία το TEDXNicosia άρχισε να δημιουργεί από το 2011. 


Αποτελούν τη συμβολή του TEDXNicosia στην τοπική κοινότητα, ίχνη μέσω των οποίων οι άνθρωποι μπορούν να ανατρέξουν στο παρελθόν, και να ατενίσουν το μέλλον.

Θέτοντας το απλά, ίχνη αφημένα από χνάρια (ή στη προκειμένη περίπτωση από τους ποδηλατικούς τροχούς, αποδεικνύοντας την ολοκλήρωση του ταξιδιού).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ