Ένα καλοκαιρινό πανεπιστήμιο για παιδιά στη Λευκωσία

Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών, το Παιδικό Πανεπιστήμιο έχει ως στόχο να προωθήσει τη γνώση και την εμπειρία που βοηθούν στην δημιουργία δυναμικών προσωπικοτήτων και δημιουργικά και κριτικά σκεπτόμενων ατόμων, με ελεύθερη βούληση και αυτοπεποίθηση.

 


Article featured image
Article featured image

Το Ίδρυμα ARTos παρουσιάζει το φετινό Καλοκαιρινό Παιδικό Πανεπιστήμιο, «METAPOLIS: Intervention in the City | Μικροί Ακτιβιστές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2016, στο Ίδρυμα ARTos, μέσα στα πλαίσια των δράσεων του ιδρύματος για το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη ARTECITYA 2014 – 2018, και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

Το Παιδικό Πανεπιστήμιο είναι ένα εργαστήρι για χαρισματικά παιδιά με μια δόση περιέργειας, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Ίδρυμα ΆΡΤος από το 2005 με μεγάλη επιτυχία. 

Κάθε χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι, εκπαιδευτές και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών και των επιστημών, δημιουργούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους: το δημιουργικό ημισφαίριο και το λογικό ημισφαίριο, ώστε να είναι σε θέση να οραματίζονται και να υλοποιούν τα όνειρά τους μέσα από τη δημιουργική έκφραση, την επιστημονική γνώση, καθώς και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.


Οι πολίτες του αύριο με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επικοινωνούν, να συνυπάρχουν αρμονικά και να δημιουργήσουν έναν κόσμο που παίρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα παραπέρα. 


Για την τριλογία του 2016, το Παιδικό Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη ARTECITYA 2014 – 2018, σε μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τη μεταμόρφωση και τη βελτίωση των πόλεων και των συνοικιών μας. 

Το Καλοκαιρινό Παιδικό Πανεπιστήμιο, θα εμπνευστεί από την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιστήμη, τα ηλεκτρονικά μέσα,  τη μουσική, την τέχνη και το κοινωνικό αντίκτυπο. Δουλεύοντας συλλογικά, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά αποτελέσματα σε δημόσιους χώρους και να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό.



21 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2016, 8:30 – 13:00 *

Κόστος συμμετοχής: € 225 (€ 180 για αδελφάκια)**

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 99 611 159 και 22 445 455.

* Τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται στο ARTos από τις 7:30 μέχρι τις 14:30 και να απασχολούνται δημιουργικά με τους εκπαιδευτές μας.

** Εγγραφές μέχρι τις 17/06/2016




Τα εργαστήρια:

Καινοτομία: Νέες χρήσεις για παλιά παιχνίδια

Μια εισαγωγή σε καινοτόμες και εναλλακτικές χρήσεις για τα παλιά μας παιχνίδια, τα οποία στη συνέχεια θα τροποποιήσουμε μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, της μουσικής και των ηλεκτρονικών μέσων.



Ρομποτική & Προγραμματισμός: «Χακάρισμα» των παλιών μας παιχνιδιών

Τα παιδιά καλούνται να φέρουν μαζί τους ένα από τα παλιά τους παιχνίδια. Μέσα από μια εισαγωγή στον κόσμο της ρομποτικής και του προγραμματισμού, θα «χακάρουμε» τα παλιά μας παιχνίδια και θα τους δώσουμε νέες εναλλακτικές χρήσεις / λειτουργίες.



Τεχνολογία, Μουσική & Ηλεκτρονικά μέσα: «Χακάρισμα» των παλιών μας παιχνιδιών και δημιουργία GIF

Ηλεκτρονικά μέσα, μουσική σύνθεση και δημιουργία GIF παρουσιάζονται ως παιχνίδια συλλογής, εκτέλεσης, καταγραφής και ανάλυσης θορύβων, ήχου και κινούμενης εικόνας.



Σχεδιασμός Κοστουμιών: Κοινότητα Μικρών Ακτιβιστών

Η κοινότητα «Μικρών Ακτιβιστών» μας θα δημιουργήσει τα δικά της καπέλα, μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών. Στη συνέχεια θα φωτογραφηθούμε με τις δημιουργίες μας, και θα μάθουμε πώς να φτιάξουμε τα δικά μας GIFs.



«Χακάρισμα» της καθημερινότητας και δημιουργία μιας κοινότητας

Μια παρουσίαση με θέμα διάφορα «hacks» ή την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας μέσα  από την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, ούτως ώστε να συλλέξουμε, να πειραματιστούμε, να μοιραστούμε και να δημιουργήσουμε  προωθώντας έτσι τη νοοτροπία της διαφάνειας και της βιώσιμης καινοτομίας στην Κύπρο.



Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός

Κτίρια και αστικοί χώροι. Ποιες είναι οι «προβληματικές περιοχές» της πόλης μας (ή οποιασδήποτε πόλης) και ποιες λύσεις μπορούμε να προτείνουμε; Επίλυση προβλημάτων μέσα από νέα σχήματα, νέες λειτουργίες και νέες αστικές σχέσεις, όλα με βάση τις εξερευνήσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.




Video Art: «Βίντεο-παραμύθι»

Η Νεφέλη Κεντώνη θα μοιραστεί μαζί μας την πρόσφατη εμπειρία της ως εθελόντρια στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λευκωσίας και, μαζί, θα δημιουργήσουμε τη δική μας εκδοχή ενός βίντεο-παραμυθιού, το οποίο στη συνέχεια θα δωριστεί στα προσφυγόπουλα στη Λευκωσία.



Πειράματα Επιστήμης

Το «Vikexploratorium» είναι ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό θέαμα επιστήμης και τεχνολογίας το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τον Viken Tavitian. Αποτελείται από μια πρακτική προσέγγιση σε περίπλοκα επιστημονικά φαινόμενα, τα οποία αποκαλύπτει με ένα διασκεδαστικό τρόπο μέσα από απλά πειράματα. Η ιδέα αυτών των πρακτικών πειραμάτων είναι να μεταβιβάσουν στα παιδιά ότι η επιστήμη είναι παντού γύρω μας και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από αυτή.



«153 πουλιά», με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα μας εισαγάγει σε παραμύθια και τραγούδια για τα πουλιά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μάθουμε για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης και μερικά από τα είδη πουλιών που βρίσκουμε στην Κύπρο, όπως το Χελιδόνι, το Αηδόνι, ο Μελισσοφάγος και ο Τσαλαπετεινός. Με το τέλος της παρουσίασης, θα δημιουργήσουμε τις δικές μας ποτίστρες για πουλιά με τη χρήση ανακυκλώσιμων πλαστικών.



Χαρακτική: Στένσιλς & δημιουργία T-shirt

Μαζί, θα δημιουργήσουμε ζωγραφιές, πίνακες και ιλουστρασιόν για την εκστρατεία «153 πουλιά», που διοργανώνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα διάφορα είδη πουλιών, τα οποία επηρεάζονται από το επίμονο πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουμε και να γιορτάσουμε αυτά τα όμορφα πουλιά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια εισαγωγή στο σχεδιασμό στένσιλς και στη χαρακτική, με σκοπό να μετατρέψουμε τις ζωγραφιές μας σε σχέδια για τα δικά μας t-shirts.



«Site-specific» Θέατρο

Υπάρχω. Υπάρχω κάπου. Βρίσκομαι κάπου. Πού; Πώς; Γιατί; Εδώ; Στο δωμάτιο; Στη γειτονιά; Στην πόλη; Στη χώρα; Στον κόσμο; Ένας χώρος. Πώς υπάρχουμε σε ένα χώρο; Πώς ο χώρος υπάρχει σε μας; Πώς μπορούμε να βρούμε ζωή, μορφή, χαρακτήρες, ύπαρξη, ιστορία στο χώρο; Πώς αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να γνωρίσει το χώρο; Τι μπορούμε να δημιουργήσουμε στο χώρο;



Γιόγκα για Παιδιά

Ασκήσεις γιόγκα, αναπνοές και τεχνικές χαλάρωσης, διασκεδαστικά παιχνίδια και μουσική. Τα εργαστήρια θα βοηθήσουν τα παιδιά να αρχίσουν να μαθαίνουν πώς να παίζουν, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση τους, να είναι πειθαρχημένα και δυνατά.

Τα παιδιά θα εργάζονται μαζί σαν ομάδα, μιας και η συνεργασία και οι ικανότητες για τη δημιουργία μιας ομάδας είναι πολύ σημαντικές. Είμαστε ευγενικοί και σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, μιας και οι διαφορές μας είναι αυτό που μας κάνει σπουδαίους!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ