Ο σπουδαίος Gilad Atzmon επιστρέφει στην Κύπρο

O σπουδαίος σαξοφωνίστας Gilad Atzmon συμπράττει με τον κοντραμπασίστα Ειρηναίο Κουλλουρά και τον ντράμερ Στέλιο Ξυδιά, για τρεις παραστάσεις σε Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας από τους πλέον καταξιωμένους μουσικούς της σύγχρονης τζαζ σκηνής, ο Gilad Atzmon, επιστρέφει στην Κύπρο για τρεις συναυλίες με μελωδίες από το ρεπερτόριο της τζαζ, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο, προσωπικό ήχο που συνδιάζει τη δεξιοτεχνία της bebop με το μουσικό ιδίωμα της Μέσης Ανατολής. Στις παραστάσεις θα τον συνοδεύουν οι εξαιρετικοί μουσικοί Ειρηναίος Κουλλουράς (κοντραμπάσο) και Στέλιος Ξυδιάς (τύμπανα).

Ο διάσημος μουσικός της τζαζ, συγγραφέας, μουσικός παραγωγός και ακτιβιστής Gilad Atzmon γεννήθηκε στο Ισραήλ αλλά εδώ και χρόνια ζει αυτοεξόριστος στο Λονδίνο. Είναι δεξιοτέχνης στο σαξόφωνο, το κλαρίνο και άλλα παραδοσιακά πνευστά και το άλμπουμ του Exile ψηφίστηκε ως τζαζ άλμπουμ του BBC το 2003. O Atzmon περιοδεύει ασταμάτητα ανά τον κόσμο παίζοντας σε διεθνή φεστιβάλ, θέατρα και μουσικά clubs. Με την πάροδο του χρόνου η μουσική του Gilad Atzmon εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ένα πολιτιστικό υβρίδιο. Ως μουσικός και πνευστός εντυπωσιάζει τους ακροατές του με το δυναμικό προσωπικό στυλ του που εξερευνά τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας της σύγχρονης αστικής ζωής. Παρουσιάζοντας ένα επιτηδευμένο και εκάστοτε ειρωνικό ύφος ο Atzmon καταφέρνει να συνδιάζει τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με την παραδοσιακή τζαζ και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.

Ο Κύπριος κοντραμπασίστας Ειρηναίος Κουλλουράς μαθήτευσε πλάι στους διάσημους Ron Carter, Charlie Banacos και Ed Barker ενώ εμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη και διάφορες χώρες της Ευρώπης με σπουδαίους μουσικούς όπως Gary Burton, Theothosi Spassov, Ofer Ganor, Amos Hoffman, Steve Hass, Walter Smith, Asaf Uria και άλλους. Το 2001 πήγε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε, ανάμεσα σε άλλους, με τους Χάρις Αλεξίου, Χρίστο Λεοντή, Νίκο Ξυδάκη, Νένα Βενετσάνου, Σωκράτη Μάλαμα, Arturo Sandoval και Larry Harlow, ενώ δίδαξε κοντραμπάσο και στη Μουσική Σχολή Νάκας. Σήμερα εμφανίζεται συχνά στην Κύπρο με το Τρίο του (μαζί με τους Γιώργο Κρασίδη και Γιώργο Κούλα) αλλά και με άλλα σχήματα.

Μετά τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Ρόττερνταμ, ο ντράμερ Στέλιος Ξυδιάς επέστρεψε στην Κύπρο, όπου διδάσκει και συμμετέχει ενεργά στην ντόπια μουσική σκηνή. Έχει εμφανιστεί σε πολλά εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, πλάι σε σπουδαίους μουσικούς όπως οι Gilad Atzmon, Αλέξια Βασιλείου και άλλοι. Συμμετείχε επίσης σε ηχογραφήσεις διαφόρων δίσκων (“Simplicity” με το Andreas Rodosthenous Ethnic Jazz Ensemble, “Seven Miles East” και “Colours of Another Sky” με το Takoushis-Karapatakis Project κ.ά.), ενώ το 2014 κυκλοφόρησε το προσωπικό του EP “Silence”, που είναι ένα πρότζεκτ για σόλο τύμπανα.

 

Οι μουσικοί:

Gilad Atzmon - σαξόφωνο, κλαρίνο

Ειρηναίος Κουλλουράς - κοντραμπάσο

Στέλιος Ξυδιάς - τύμπανα

 

Οι συναυλίες:

Τρίτη 10 Μαΐου, 20.30, ANANAs 8Bit Coffee, Πάφος (Αθηνάς 35Α-35Β). Κρατήσεις 26600126.

Τετάρτη 11 Μαΐου, 21.30, Library Bar, Λεμεσός (Θέμιδος 1). Κρατήσεις  25361362, 99412244. *Με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Ερμή Μιχαήλ.

Πέμπτη 12 Μαΐου, 21.00, Windcraft Music Centre, Λευκωσία (Ξάνθης Ξενιέρου 27). Κρατήσεις 22377748.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ