Μειονότητες στην Κύπρο [μάθε όσα δεν γνωρίζεις για 4 ασιατικές χώρες]

Πολλοί μετανάστες από την Ασία εγκαθίστανται στην Κύπρο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τις χώρες από όπου προέρχονται, την κουλτούρα τους, τις αναπάντεχες ομοιότητές μας; Πώς άραγε καταφέρνουν να συνυπάρχουν ειρηνικά σε κράτη με δεκάδες διαφορετικές ομιλούμενες γλώσσες και κοινότητες;

 


Article featured image
Article featured image



 

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τις 4 ασιατικές χώρες που, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, έχουν τους περισσότερους ξένους υπηκόους στην Κύπρο (Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ και Ινδία).

 

Γράφει ο Κυριάκος Τρίκος Χρυσοστόμου





Φιλιππίνες

Η Δημοκρατία των Φιλιππίνων απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα 7500 νησιών  πολλά εκ των οποίων παραμένουν ακόμη ανεξερεύνητα, με πληθυσμό που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια και 185 ομιλούμενες γλώσσες. Περίπου το 85% των Φιλιππινέζων είναι χριστιανοί και γύρω στο 10% μουσουλμάνοι. Οι κατάλευκες παραλίες που βρέχονται από εξωτικά νερά, η πολυχρωμία των κοραλλιογενών υφάλων, τα επιβλητικά ηφαίστεια, οι αμέτρητοι καταρράκτες και τα τροπικά δάση του αρχιπελάγους προσέλκυσαν τους Ευρωπαίους τον 16ο αιώνα προκαλώντας την έναρξη 377 χρόνων ισπανικής αποικιοκρατίας. Εξού και η ονομασία της περιοχής προήλθε από τον τότε βασιλιά της Ισπανίας, τον  Φίλιππο Β’.


Περίπου το 85% των Φιλιππινέζων είναι χριστιανοί και γύρω στο 10% μουσουλμάνοι.



«Δε θα μπορέσουμε ποτέ να απελευθερωθούμε, αν δεν προχωρήσουμε ενωμένοι με μια κοινή επιθυμία». Εμίλιο Αγκουινάλδο / πρώτος πρόεδρος Φιλιππίνων


Αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καρυδών στον κόσμο και έχει από τα περισσότερα αποθέματα χρυσού και χαλκού στον πλανήτη. Η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο το 1991, η δεύτερη μεγαλύτερη χερσαία έκρηξη του 20ού αιώνα, προκάλεσε την πτώση των παγκόσμιων θερμοκρασιών για ένα χρόνο. Το μεγαλύτερο μαργαριτάρι του κόσμου βρέθηκε στις Φιλιππίνες και έχει βάρος 6,5 κιλών. Το γιο-γιό (μεταφράζεται ως «επέστρεψε») και τα καραόκε έχουν φιλιππινέζικες ρίζες, όπου το πρώτο χρησιμοποιούνταν ως κυνηγετικό όπλο από τους ιθαγενείς. Η κουζίνα τους έχει ως βάση το ρύζι και συμπεριλαμβάνει τοπικά συστατικά όπως η καρύδα, μαγειρευτές μπανάνες (σάβα) και πληθώρα θαλασσινών. Αντί για 3, τρώνε 5 γεύματα την ημέρα σε μικρότερες δόσεις από μας.


Αντί για 3, οι Φιλλιπινέζοι τρώνε 5 γεύματα την ημέρα σε μικρότερες δόσεις από μας.


 

 

Σρι Λάνκα

Λόγω του σχήματός της, πολλοί την ονομάζουν Δάκρυ της Ινδίας. Το νησιώτικο κράτος της Σρι Λάνκα είναι μια πρώην Βρετανική αποικία και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα τσαγιού παγκοσμίως (το γνωστό τσάι Κεϋλάνης, από το προγενέστερο όνομα της χώρας).


Στη Σρι Λάνκα, Βουδιστές, Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί ζουν ειρηνικά και πρωτοστάτησαν το 1960 εκλέγοντας την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στον κόσμο.


Ένα κράτος όπου Βουδιστές, Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί ζουν ειρηνικά και πρωτοστάτησαν το 1960 εκλέγοντας την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στον κόσμο. Μια χώρα όπου χαιρετάς κάποιον ακουμπώντας τα μάγουλα σας εναλλάξ, απαντάς καταφατικά κουνώντας το κεφάλι πλευρικά και αλατοπιπερώνεις τα φρούτα πριν τα σερβίρεις.

 

 

Βιετνάμ

Η λατρεία τους για τις γεύσεις και το φαγητό είναι ξεχωριστή. Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι γνωστή για την ισορροπία μεταξύ πικάντικου, πικρού, γλυκού και αλμυρού. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, εξού και οι πόλεις της κατακλύζονται από δρόμους με καφενεία. Είναι η 13η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, όπου το 40% των κατοίκων έχει το ίδιο επώνυμο (Nguyễn). Λόγω ύπαρξης πολλών εθνικών μειονοτήτων ομιλούνται περισσότερες από 102 γλώσσες, στις οποίες το νόημα κάθε λέξης αλλάζει ανάλογα με τον τονισμό.


Το Βιετνάμ είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, εξού και οι πόλεις της κατακλύζονται από δρόμους με καφενεία.


Παρά τα 1000 χρόνια κινεζικής, 100 χρόνια γαλλικής και 10 χρόνια αμερικάνικης κυριαρχίας κατάφεραν σαν λαός να διατηρήσουν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Πρώτης Ημέρας γιορτάζουν όλες τις γιορτές μαζί (γενέθλια, πρωτοχρονιά, θρησκευτικές γιορτές κλπ). Η φιλοσοφία αυτής της μέρας είναι ότι ολόκληρο το έθνος γιορτάζει το ότι μεγαλώνει κατά ένα χρόνο ενωμένο.

 

 

Ινδία

Πριν 100 εκατομμύρια χρόνια η Ινδία ήταν νησί όταν συγκρούστηκε με την Ασία και σχημάτισε τα Ιμαλάια. Είναι η γενέτειρα του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Παρόλο που δεν εισέβαλε ποτέ σε άλλη χώρα υπήρξε μια από τις πλουσιότερες περιοχές στον κόσμο, μέχρι που κατακτήθηκε από τους Άγγλους και μετατράπηκε στην πολυτιμότερη αποικία του Στέμματος.


40% του πληθυσμού της Ινδίας είναι χορτοφάγοι και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ταινιών στον κόσμο.


Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ποικιλόμορφα κράτη όσο αφορά πολιτιστικά και φυλετικά στοιχεία, ενώ έχει περισσότερες από 20 επίσημες γλώσσες. Σήμερα αποτελεί την πολυπληθέστερη Δημοκρατία, είναι η 10η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη όπου το 40% του πληθυσμού της είναι χορτοφάγοι. Είναι η πέμπτη ισχυρότερη διαστημική δύναμη στον κόσμο, η μοναδική με 100% επιτυχία στις διαστημικές αποστολές και η πρώτη που ανακάλυψε νερό στο Φεγγάρι. Ανακάλυψαν επίσης το σκάκι, τα κουμπιά, το σαμπουάν, τις πολεμικές τέχνες, το μηδέν «0» των μαθηματικών, το γιόγκα, ήταν η μοναδική πηγή διαμαντιών μέχρι τη λήξη του 19ου αιώνα και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ταινιών. Δώδεκα Ινδοί έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.


«Οφείλουμε πολλά στους Ινδούς, που μας δίδαξαν πως να μετράμε, χωρίς το οποίο δε θα μπορούσε να είχε γίνει καμία αξιόλογη επιστημονική ανακάλυψη». Άλμπερτ Αϊνστάιν


Η Κύπρος σταδιακά γίνεται πιο πολυπολιτισμική, με την έννοια ότι άνθρωποι και κουλτούρες άλλων χωρών γίνονται πιο αντιληπτές και παρούσες στην κοινωνία μας. Η αλληλεπίδραση με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και η ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό, θα μας επιτρέψει σαν κράτος να ενισχυθούμε κοινωνικά και πολιτιστικά. Όπως είπε άλλωστε και ο νομπελίστας Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «Η ειρήνη δεν είναι η ενότητα στην ομοιότητα, αλλά η ενότητα στην πολυμορφία, στη σύγκριση και τη συμφιλίωση των διαφορών».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ