Γιατί ηχούν οι σειρήνες για το Sirena Bay;

Εδώ και μερικούς μήνες πολλοί συμπολίτες μας συζητούν και ενίοτε επικρίνουν τις εργασίες και την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει στην παραλία Sirena Bay, στον Πρωταρά.

 


Article featured image
Article featured image

Βίντεο από μπουλντόζες που γυροφέρνουν στην παραλία κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και ξεσηκώνουν αντιδράσεις.

Κάποιοι μιλούν για την οικολογική καταστροφή που πραγματοποιείται στην περιοχή, με το ανεξέλεγκτο σκάψιμο για επέκταση και το ξήλωμα της άγριας βλάστησης, που υπήρχε στην παραλία.

Τελικά, όμως, φαίνεται πώς η πραγματικότητα απέχει κάπως από τα κατά καιρούς δημοσιεύματα.

Η CITY επικοινώνησε με αρμόδιο του Τμήματος Περιβάλλοντος, για να μάθουμε τι συμβαίνει τελικά με την περιοχή και γιατί υπάρχει όλος αυτός ο αναβρασμός και οι αντιδράσεις.

 



 


Δεν τίθεται θέμα βλάστησης, το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμαρχος αγνόησε τα συμφωνηθέντα και προχώρησε σε περαιτέρω επέκταση της παραλίας -με δική του πρωτοβουλία- χωρίς πρώτα να υποβάλει επιπλέον αίτηση για νέα επέκταση.


Όπως αναφέρει ο αρμόδιος του Τμήματος Περιβάλλοντος, όταν υποβλήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για επέμβαση στη συγκεκριμένη παραλία, τόσο το εν λόγω Τμήμα όσο και οι υπόλοιποι φορείς, αφού εξέτασαν όλες τις παραμέτρους και έκριναν αναγκαίες τις εργασίες, στη γνωμάτευση τους καθόρισαν όρους και προϋποθέσεις, ούτως ώστε να μην αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό η αυθεντικότητα του σημείου.

«Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες και κατά διαστήματα παρακολουθούσαμε ως τμήμα τις εξελίξεις, όλα έβαιναν καλώς μέχρι και την ολοκλήρωση του προκαθορισμένου σημείου, που χρειαζόταν να γίνουν επεμβάσεις και διορθώσεις».

«Δεν ξέρω τι έγινε στην πορεία και ο Δήμαρχος αυτοβούλως προχώρησε σε εργασίες, πέραν των συμφωνηθέντων, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Ως αρμόδιο Τμήμα μόλις αντιληφθήκαμε το γεγονός, το καταγγείλαμε με επιστολές τόσο στον Έπαρχο, όσο και στον Δήμαρχο Παραλιμνίου ζητώντας εξηγήσεις».



Για το ζήτημα της βλάστησης η οποία ξεριζώθηκε και καταστράφηκε, ο αρμόδιος του Τμήματος Περιβάλλοντος ήταν κατηγορηματικός ό,τι, δεν υπάρχει ζήτημα καταστροφής τοπικής βλάστησης και όλο αυτό που έχει βγει προς τα έξω είναι παραπλανητικό.

 



 

«Ας μας πει κάποιος ποια ακριβώς είναι η βλάστηση που καταστράφηκε. Στην περιοχή υπήρχαν καλαμιώνες και ακακίες. Οι καλαμιώνες δεν προστατεύονται και ούτε προσφέρουν κάτι, ενώ οι συγκεκριμένοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια, στάσιμα νερά και βρωμιά.

Εγώ ο ίδιος μάλιστα βρέθηκα στο σημείο και το διαπίστωσα για να πειστώ και να δώσω την έγκρισή μου. Όσο για τις ακακίες, υπάρχει εντολή να αφαιρούνται λόγω της φύσης τους και να αντικαθίστανται με ιθαγενή φυτά.

Η ακακία είναι χωροεπεκτατικό φυτό και εκεί όπου αναπτύσσεται δεν αφήνει τίποτα γύρω του να επιβιώσει. Σκοπός ήταν, και αυτό βρίσκεται και μέσα στους όρους της γνωμάτευσης, να αφαιρεθούν και να φυτευτούν στη θέση τους ιθαγενή φυτά, τα οποία αντέχουν στο ιδιαίτερο θαλασσινό κλίμα και είναι κυπριακά, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως».



Γιατί όμως ήταν αναγκαίο να γίνει μια τόσο μεγάλη επέμβαση σε μια σχετικά παρθένα παραλία;

Αρχικά να τονίσω πώς όταν πριν από μερικούς μήνες, έγινε η πρώτη κρούση για επέμβαση στην περιοχή, ήμουν από τους πρώτους που αντέδρασαν αρνητικά. Μάλιστα, οι αιτήσεις ήταν για δύο παραλίες, το Sirena Bay και τα Βρυσούθκια.


Όταν βρεθήκαμε στα σημεία ως Τμήμα Περιβάλλοντος, για να εξετάσουμε αν όντως υπήρχε πρόβλημα, αντιληφθήκαμε πώς το μέγεθος της διάβρωσης ήταν μεγάλο και υπήρχαν ζητήματα γεωλογικής ευστάθειας.


Το έδαφος υποχωρούσε σταδιακά και ειδικά στο Sirena Bay που ήταν κρημνώδης και απότομη περιοχή, το πρόβλημα ήταν αισθητά μεγαλύτερο. 

Ζητήσαμε περιβαλλοντολογικές μελέτες από το Δήμο, τις οποίες λάβαμε, εξετάσαμε και εγκρίναμε με όρους και προϋποθέσεις. Το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε ήταν η παραλία Βρυσούθκια, η οποία βρίσκεται δίπλα από το Sirena Bay.

Εκεί έγινε εξαιρετική δουλειά και το αποτέλεσμα μας έκανε να νοιώσουμε πραγματικά υπερήφανοι. Καμία παραβίαση, όλα κύλησαν ομαλά και σύμφωνα με τις νομοθεσίες, χωρίς αντιδράσεις και παραφωνίες. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν εφαρμόστηκε και στο Sirena Bay, με αποτέλεσμα να βιώνουμε όλο αυτό που γίνεται σήμερα.

 





Ο αρμόδιος του Τμήματος Περιβάλλοντος, πάντως, θέλησε να μας τονίσει πώς τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι φορείς της περιοχής, κάθε χρόνο δέχονται αφόρητες πιέσεις για επεμβάσεις και διορθώσεις σε παραλίες, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια επιλογών.

Το θέμα είναι, όπως τόνισε, να μάθουμε τι πραγματικά θέλουμε. Αν είναι να ζητάμε βελτίωση από τη μια και μόλις γίνει κάτι, να φωνάζουμε για καταστροφή, τότε δεν προχωράμε πουθενά.

Όπως ξεκαθαρίζει, πάντως, το Τμήμα βρίσκεται στην αναμονή για τις απαντήσεις του Δημάρχου και του Έπαρχου, σχετικά με τις παραβιάσεις, αλλά το θέμα καταγγελίας, εναπόκειται στον Έπαρχο, που είναι και ο καθείδην αρμόδιος.

Η CITY προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Έπαρχο Αμμοχώστου για τη δική του τοποθέτηση επί του θέματος, ο ίδιος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα εν ευθέτω χρόνω.



*Οι 3 φωτογραφίες του άρθρου λήφθησαν στις 12/2/2015, πριν εκδοθεί η Περιβαλλοντική Γνωμάτευση. Η βλάστηση περιελάμβανε κυρίως καλαμιώνες, μία ή δύο ακακίες και κοινή βλάστηση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ