Συνεχίζουν οι «ιώσεις» του Facebook

Αν πάρεις αίτημα φιλίας από λογαριασμό με τον οποίο είστε ήδη φίλοι, τότε το πιο πιθανόν να είναι ψεύτικο προφίλ που κρύβει ιό.

 


Article featured image
Article featured image

Ο συγκεκριμένος ιός, εμφανίστηκε πριν περίπου ένα μήνα, αλλά φαίνεται πώς ακόμη συνεχίζει να χτυπά ανυποψίαστους χρήστες, που γίνονται εύκολα θύματα. 



Πώς λειτουργεί

Ο ιός αυτός, επαναδημιουργεί έναν υφιστάμενο λογαριασμό, κλέβοντας την φωτογραφία προφίλ, μερικές άλλες φωτογραφίες, και τις πληροφορίες στην ενότητα «About». Έπειτα αποστέλλει στοχευμένα αιτήματα φιλίας  και περιμένει ανταπόκριση. 

Αυτό που συμβαίνει, εάν αποδεχτείς το αίτημα είναι ότι αυτόματα δίνει πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα, όπως τα likes, τις αναρτήσεις σου, που βρίσκεσαι, ακόμη και στην ημερομηνία γέννησης σου. 

Μπορεί επίσης να στείλουν μηνύματα σε φίλους σου, παριστάνοντας εσένα, σε μια προσπάθεια να μάθουν προσωπικές σου πληροφορίες, ή ακόμα και να δανειστούν χρήματα. Οι ειδικοί, εξηγούν πώς αυτά τα ψεύτικα προφίλ συνήθως στοχοποιούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με τα social media και μπορούν να γίνουν εύκολα θύματα. 

Αν λοιπόν λάβεις αίτημα φιλίας από άτομα που ήδη ξέρεις, σιγουρέψου πώς το προφίλ είναι πραγματικό, ενώ σίγουρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αιτήματα αγνώστων. Μια καλή κίνηση θα ήταν να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας του προσωπικού μας λογαριασμού, δίνοντας πρόσβαση στο προφίλ μας, μόνο σε όσους είναι φίλοι μας. Κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να μετατρέψουμε σε απόρρητη τη λίστα με τους φίλους μας, μέσω του Activity Log, ούτως ώστε κανείς να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ