Πήγαμε σε μαγαζί με πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης [εικόνες]

Και σίγουρα διερωτάσαι, τι ακριβώς είναι τα πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης και αν η αναφορά σε αυτά έχει να κάνει με την Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Μια συνήθεια που στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αφού συνήθως, λόγω έλλειψης χώρου, πολλοί δεν διαθέτουν πλυντήρια στο σπίτι τους και έτσι εξυπηρετούνται στα laundries. Στην Κύπρο της ευμάρειας και της άνεσης όμως, μια τέτοια υπηρεσία θα φάνταζε σίγουρα περίεργη και ίσως αχρείαστη.


Βγαλμένα από άλλες δεκαετίες, με μια cult αισθητική και ρετρό διάθεση, τα laundries όλοι τα έχουμε πετύχει είτε σε κάποια χολιγουντιανή ταινία, είτε ως φοιτητές στην Αγγλία ή την Αμερική.


Πριν μερικές μέρες όμως, περνώντας από κεντρική περιοχή της Λευκωσίας, εντοπίσαμε ένα μικρό μαγαζάκι με ανοιχτές τις πόρτες, κανέναν υπάλληλο, μερικές κάμερες, πολλά πλυντήρια και μερικά στεγνωτήρια. Ενθουσιαστήκαμε όταν είδαμε πως στο κέντρο της Λευκωσίας, λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένα Self Service Laundry. Δεν χάσαμε χρόνο, πήραμε διάφορα τηλέφωνα και εντοπίσαμε τον διαχειριστή ο οποίος μας έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. 

 



 

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 1995 και ήταν κάτι το «εξωγήινο» εκείνη την εποχή για την Κύπρο. Μόνο όσοι είχαν ζήσει στο εξωτερικό ήξεραν τι είναι τα δημόσια πλυντήρια και την χρήση τέτοιων υπηρεσιών.

«Σιγά σιγά όμως με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος άρχισε να ανταποκρίνεται και να χρησιμοποιεί το πλυντήριο - εξυπηρετούσε κόσμο όχι μονό από την περιοχή, αλλά και από την ευρύτερη Λευκωσία. Για αρκετά χρόνια ήταν βιώσιμο ως επιχείρηση. Το μεγάλο πλήγμα το βιώσαμε κι εμείς, με την οικονομική κρίση. Τότε είδαμε απότομη πτώση στον κύκλο εργασιών μας».

 



 

Πως λειτουργεί μια τέτοια επιχείρηση;

Ονομάζονται πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης. Ο πελάτης φέρει μαζί με τα ρούχα του, το απορρυπαντικό και το μαλακτικό του. Κατά τα άλλα η χρήση των πλυντηρίων, είναι πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη από τα οικιακά. Ο πελάτης θα επιλέξει το πρόγραμμα πλύσης (λευκά, χρωματιστά κ.ο.κ) ανάλογα με το είδος των ρούχων που έχει τοποθετήσει. Το πλυντήριο αυτόματα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθορίζει και την θερμοκρασία πλύσης. 

Λόγω του ότι τα πλυντήρια λειτουργούν με νερό που ζεσταίνεται από λέβητα, αυτό τα καθιστά πολύ ταχύτερα από τα οικιακά. Ο χρόνος πλύσης κυμαίνεται από 30-45 λεπτά. Ενώ στο χώρο παράλληλα λειτουργούν και στεγνωτήρια ρούχων.


Σήμερα αν βρεθείς στο χώρο θα εντοπίσεις φοιτητές, νοικοκυρές, άπλυτα από εστιατόρια, εργαζόμενους που εργάζονται μεταμεσονύχτιες ώρες και άτομα τα οποία δεν τους συμφέρει να έχουν δικό τους πλυντήριο και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του laundry.


Τα commercial laundries, λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο, άρα ότι ωράριο και να έχεις μπορεί να σε εξυπηρετήσει γιατί είναι συνεχώς σε λειτουργία. Στο χώρο δεν υπάρχει κάποιος φύλακας, μόνο κάμερες παρακολούθησης, που διατηρούν την τάξη και την ομαλή λειτουργία, ενώ καταγράφουν συνεχώς τη συμβαίνει στο χώρο.

 



 

Πόσο κοστίζει να πλύνεις και να στεγνώσεις τα ρούχα σου;

Υπάρχουν 2 διαφορετικής χωρητικότητας πλυντήρια, των 10kg και των 7kg που κοστίζουν 4 και 3 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το στεγνωτήριο κοστίζει 2 ευρώ.  Όλες οι μηχανές λειτουργούν με κέρματα του  1 ευρώ, εκτός από τα πλυντήρια των 10Kg που δέχονται κέρματα 0,50 σεντ, 1 και 2 ευρώ.

 



 

Σήμερα αν βρεθείς στο χώρο θα εντοπίσεις φοιτητές, νοικοκυρές, άπλυτα από εστιατόρια, εργαζόμενους που εργάζονται μεταμεσονύχτιες ώρες και άτομα τα οποία δεν τους συμφέρει να έχουν δικό τους πλυντήριο και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του laundry. Οι ώρες αιχμής, όπως μας λέει ο διαχειριστής είναι νωρίς το βράδυ τις καθημερινές και γενικά τα Σαββατοκύριακα. Επίσης αρκετός κόσμος, επισκέπτεται το laundry και τα ξημερώματα, λίγο μετά που τελειώσει τη βάρδια του. 

 



 

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους των μηχανών (10 kg), πολλοί τα χρησιμοποιούν για πλύσιμο σκεπασμάτων με όγκο, όπως quilt, οι μεγάλες κουβέρτες και παπλώματα».

 

Μπορεί να βγάλει κάποιος χρήματα από μια τέτοια επιχείρηση;  

Αρχικά να διευκρινίσω ότι δεν θεωρείται καν επιχείρηση, αλλά προσφορά   υπηρεσιών. Δυστυχώς τα έσοδα δεν καλύπτουν πολλές φορές τα έξοδα.

Όλα αυτά τα χρόνια, έτυχε ποτέ κάτι περίεργο που θυμάστε;

Συμβαίνουν διάφορα, ειδικά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, που ο κόσμος είναι κουρασμένος. Χαρακτηριστικά θυμάμαι περίπτωση ατόμου να έρχεται να βάζει για πλύσιμο τα ρούχα του, και να αποκοιμάται πάνω στον καναπέ. Τον ξύπνησε το επόμενο πρωί η κοπέλα που φροντίζει το χώρο. 

Άλλο περιστατικό που είναι και λίγο αστείο, αφορά μια περίπτωση όπου κάποιος ήρθε για να πλύνει τα ρούχα του και φεύγοντας πήρε μαζί του και τα ηχεία που υπάρχουν στο χώρο για μουσική –τα οποία δεν ήταν μεγάλης αξίας- αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Μετά από λίγες ημέρες επέστρεψε, κάνοντας εισήγηση στο αντίστοιχο κιβώτιο που υπάρχει στο χώρο, να προσθέσουμε και μια τηλεόραση για να περνάει πιο ευχάριστα η ώρα.

Φοβάστε για κλοπές και ζημιές;

Ο χώρος παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, και άλλα συστήματα ασφαλείας, τα οποία αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Παρόλα αυτά ο φόβος πάντα υπάρχει, αφού όλο και κάποιος επιτήδειος μπορεί να βρεθεί και να καταστρέψει την περιουσία του άλλου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ