Έδεσε τον «φίλο» του σε ψυγείο

Παρακολουθώ posts, διαβάζω σχόλια, πέφτω πάνω σε φωτογραφίες και λαμβάνω emails με δελτία τύπου, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αναφορικά με σκύλους δεμένους σε χωράφια, μέσα σε ψυγεία, πάνω σε ταράτσες, σκύλους κλεισμένους σε αυτοκίνητα και παρατημένους στο έλεος του θεού.

 


Article featured image
Article featured image

Και αναρωτιέμαι; Γιατί να είναι ανάγκη να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον κάθε ιδιοκτήτη σκύλου ό,τι πρέπει να κάνει τα αυτονόητα σε σχέση με τον φίλο του;

Για τον σκύλο δεν λέμε πως είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου; Το λέμε, νομίζω...

Τότε, γιατί να είναι ανάγκη να μιλούμε, να γράφουμε και να ποστάρουμε για τα αυτονόητα;

Μια και όπως φαίνεται, ναι, είναι ανάγκη να το κάνουμε συνεχώς, μιλήσαμε με μια φιλοζωική οργάνωση, τον P.A.W.S., έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλα όσα θεωρούμε εμείς αυτονόητα, είναι όντως αυτά που πρέπει (ή που δεν πρέπει) να κάνουμε όταν έχουμε σκύλο.

 

Λοιπόν, διάβασε πιο κάτω και -χωρίς παρεξήγηση- σιγουρέψου ό,τι συμπεριφέρεσαι στο σκύλο σου όπως ακριβώς θα έκανες και με τον καλύτερό σου φίλο:

 

-Βάζουμε φρέσκο, καθαρό, δροσερό νερό, το οποίο τοποθετούμε σε χώρο που να μην κτυπά ο ήλιος. Και καλό είναι να το αλλάζουμε δυο φορές τη μέρα.

-Το στέγαστρο του σκύλου να είναι επαρκές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ηλιακή ακτινοβολία όλες τις ώρες τις μέρες.

-Πέραν από το στέγαστρο, επειδή ενδεχομένως είναι αδύνατο να είναι στεγασμένη ολόκληρη η αυλή, είναι καλά να τοποθετείται δίκτυ γύρω-γύρω έτσι ώστε να περιορίζεται στο μίνιμουμ η ηλιακή ακτινοβολία.

-Οι βόλτες να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ακριβώς επειδή η άσφαλτος καίει. Επίσης, τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι ψηλές, καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα και το παιχνίδι.

-Αποφεύγουμε να βολτάρουμε σε χωράφια με ψηλή βλάστηση, κυρίως για τα φίδια, αλλά και για τις πληγές που προκύπτουν από αγκάθια κλπ.

-Πρέπει να τους βάζουμε αμπούλες ή κολλάρα για τα εξωπαράσιτα (ψύλλοι, κρώτονες, σκνίπες). Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως αναιμία, ερλίχεια και λεϊσμανίαση.

-Είναι αδιανόητο να τους αφήνουμε σε αυτοκίνητο, έστω κι αν υπάρχει ανοικτό παράθυρο, αφού η θερμοπληξία είναι δεδομένη. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά με αυτοκίνητα μέσα σε μεταλλικά κουτιά.

-Ιδιαίτερη προσοχή σε βόρειες φυλές (χάσκι, ακίτα, σάμογιετ) και σε φυλές που έχουν ήδη προβλήματα με το αναπνευστικό τους (bulldog, boxer, pug), οι οποίες φυλές εννοείται πως δεν πρέπει να μένουν μέσα σε κλουβιά και εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες.

-Ναι μεν δεν απαγορεύεται το δέσιμο με αλυσίδες, απαγορεύεται εντούτοις η μόνιμη πρόσδεση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.



 

Είναι ή δεν είναι αυτονόητα τα όσα διάβασες μόλις; Και βέβαια είναι. Τότε, κρίμα είναι κάποιοι να θέλουμε συνεχώς υπενθύμιση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ