Εξερευνούμε τα φαντάσματα της Σοβιετικής Ένωσης

Κάθε βράδυ είμαστε εκεί, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λεμεσού, δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο.

 


Article featured image
Article featured image

Παρακολουθούμε αθέατες πτυχές της πραγματικότητας στη μεγάλη οθόνη, τις οποίες αναδεικνύει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που πραγματοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά.

Κάθε βράδυ, μέχρι τις 8 Αυγούστου, προβάλλονται τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Σήμερα, Σάββατο (6 Αυγούστου), θα δούμε ένα κομψό διαλογισμό για τη σχέση ανάμεσα στην αλήθεια και στο πλάνο, μια συναρπαστική εξερεύνηση των φαντασμάτων της Σοβιετικής Ένωσης και το πρώτο μεγάλου μήκους κινηματογραφικό πορτρέτο του Αμερικανού καλλιτέχνη Robert Mapplethorpe.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τις ταινίες που θα προβληθούν σήμερα Σάββατο, 6 Αυγούστου:



Cameraperson (18.30)

z

H Kirsten Johnson φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο της πίσω από τη κάμερα. Μέσα από ένα οπτικά συνταρακτικό ντοκουμέντο, η Johnson φέρνει στο προσκήνιο τα φανταστικά πλάνα που έχει τραβήξει, και τα ανακατατάσσει με τρόπο που να αποκαλύπτουν στιγμές και καταστάσεις που την έχουν επηρεάσει. Αυτό που προκύπτει είναι ένας κομψός διαλογισμός για τη σχέση ανάμεσα στην αλήθεια και στο πλάνο, καθώς η Johnson μετατρέπει σκηνές που παρουσιάστηκαν σε φεστιβαλικές οθόνες ως μια αλήθεια, σε μια διαφορετική ιστορία – αυτή του προσωπικού της ταξιδιού, της δημιουργίας και της άμεσης ανθρώπινης επαφής.

 

The Russian Woodpecker (20.30)

Μια συναρπαστική εξερεύνηση των φαντασμάτων της Σοβιετικής Ένωσης και του μυαλού ενός Ουκρανού καλλιτέχνη, θύματος της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον «εγκληματία». Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Fedor Alexandrovich αρχίζει την έρευνα του αποκαλύπτοντας στον κόσμο ένα τεράστιο μυστικό σοβιετικό όπλο που βρίσκεται στη σκιά του Τσέρνομπιλ, και που τη δεκαετία του 1980, οι Κρεμλινολόγοι πίστευαν ότι ήταν μια μεγάλη συσκευή ελέγχου του εγκεφάλου. O Fedor όμως ανακαλύπτει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Παρόλο που η θεωρία του ότι το Τσέρνομπιλ καταστράφηκε επίτηδες ακούγεται παράλογη, το κοινό αρχίζει να αμφιβάλλει με την πραγματικότητα όταν εμφανίζεται η μυστική αστυνομία, και ένα μέλος του κινηματογραφικού συνεργείου πυροβολείται από ελεύθερο σκοπευτή. Στην ταινία ο Alexandrovich επιστρέφει στις πόλεις φαντάσματα της αποκλεισμένης με ραδιενέργεια περιοχής για να βρει απαντήσεις – και για να αποφασίσει κατά πόσο να αποκαλύψει την αλήθεια, εν μέσω της επικείμενης επανάστασης και του πολέμου στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

 

Mapplethorpe: Look at the Pictures (22.30)

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το πρώτο μεγάλου μήκους κινηματογραφικό πορτρέτο του Αμερικανού καλλιτέχνη Robert Mapplethorpe από το θάνατο του από Έιτζ το 1989. Η ζωή του Robert Mapplethorpe ήταν ακόμα πιο εξωφρενική από τις φωτογραφίες του. Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες της οικογένειας, των φίλων και των εραστών του συνοδεύονται από την αφοπλιστική ειλικρίνεια του Mapplethorpe σε μια σειρά συνεντεύξεων που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο του καλλιτέχνη που μετέτρεψε τη σύγχρονη φωτογραφία σε τέχνη, με ένα όραμα που προκάλεσε πολιτιστικό πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ